Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Nejhůře a nejlépe hodnocené značky traktorů za rok 2019 podle prodejců z deseti vyspělých států

Zveřejněno: 6. 12. 2019

CLIMMAR (Mezinárodní organizace dovozců a prodejců zemědělské techniky) každoročně zkoumá vztah prodejců traktorů k daným značkám. Průzkum nese název Dealer Satisfaction Index (DSI).

Traktory různých značek. Ilustrační foto - fginsight.com

Již 9. ročníku průzkumu DSI se zúčastnilo deset zemí: Rakousko, Německo, Dánsko, Maďarsko, Francie, Polsko, Belgie, Itálie, Velká Británie a Nizozemsko. Zajímavostí je, že míra odezvy byla mnohem vyšší než v loňském roce. Odezva čítá 1 077 odpovědí. V roce 2018 to bylo pouze 797. Tento nárůst zapříčinily dva faktory: na jedné straně byl průzkum za rok 2019 odeslán v dubnu místo června (2018) a zadruhé došlo k mnohem většímu zapojení prodejců ze skupiny SDF (vyrábí traktory Deutz-Fahr, Lamborghini, Same a další). Podstatně tak SDF zahýbalo s výsledky ve srovnání s minulými ročníky. Podle celkových výsledků je patrné, že jsou prodejci o něco spokojenější se svými dodavateli traktorů a můžeme pozorovat vzestupný trend.

Lze konstatovat, že absolutním vítězem v rámci celého průzkumu se pro letošní rok stal Fendt. "Jsme potěšeni, že jsme zpět na prvním místě. Tento výsledek je krásným odrazem spolupráce mezi autorizovanými prodejci,“ řekl Christian Erkens, ředitel prodeje Fendt. Zajímavé ovšem je, že nejvíce odpovědí na dotazník pocházelo z již zmíněné skupiny SDF, Fendt je až na čtvrtém místě. Před ním je Claas a Massey Ferguson. Fendt má celkově nejlepší průměr hodnocení, za ním je Kubota, John Deere, Same a Deutz-Fahr. Ve srovnání s předchozím rokem si nejvíce polepšil Same, Deutz-Fahr, Massey Ferguson, Claas a John Deere. Pohoršila si Valtra, Kubota, New Holland a Case IH. Fendt si drží stejnou úroveň.

Z grafu, který znázorňuje celkový obraz značky na trhu je zřejmé, že vede Fendt. Těsně za ním je John Deere a dobře si vede i Kubota. Hůře na tom je Massey Ferguson a Claas. Největší propad oproti loňskému roku má Kubota. Nejvíce se zlepšilo hodnocení u Same.

Z pohledu marketingu je na tom nejlépe Fendt, Same a Deutz. Nejhůře je na tom Massey Ferguson a John Deere. Největší propad oproti loňskému roku má Valtra. Nejvíce se zlepšilo hodnocení opět u Same.

Náhradní díly také potřebují marketing. Na tom je nejlépe Kubota, Fendt a Same. Nejhůře je na tom New Holland a Case IH. Největší propad zažil Case IH a největší růst Same a Deutz-Fahr.

V oblasti poprodejního servisu a záruky si dobře vede Kubota, John Deere a Fendt. Nejhůře New Holland a Deutz-Fahr. Největší propad zažila opět Valtra. Velký růst zaznamenal opět Same a Deutz-Fahr.

V oblasti ochrany proti krádeži vede Fendt, Deutz-Fahr a John Deere. Poslední je New Holland a Claas. Výrazně si polepšil Deutz-Fahr a Same. Propadla se Valtra, New Holland a Fendt.

I počítače jsou nedílnou součástí techniky. Zde je na prvních pozicích Fendt, Claas a Deutz-Fahr. Poslední je New Holland a Massey Ferguson. Největší propad zažila Kubota a Valtra. Rostl Deutz-Fahr a Same.

V oblasti materiálu pro reklamu a podpora prodeje vede Fendt, Claas a Kubota. Zaostává Valtra a Massey Ferguson. Největší propad zažila Valtra, naopak nejvýraznější růst Same a Deutz-Fahr.

V oblasti administrace a platební podmínky vede Kubota, John Deere a Fendt. Poslední je New Holland a Case IH. Největší propad zažila Valtra, naopak nejvýraznější růst Same, Deutz-Fahr a Massey Ferguson.

V oblasti financování je na tom nejlépe Same, Deutz-Fahr a Kubota. Poslední pozice patří New Holland a Valtra. Největší propad zažila Kubota, naopak nejvýraznější růst Same, Deutz-Fahr a Massey Ferguson.

V oblasti školení vede Fendt, Kubota a Deutz-Fahr. Poslední je John Deere a Valtra. Největší propad měla Valtra a Kubota. Rostlo Same, Deutz-Fahr a Massey Ferguson.

Management má nejlepší Fendt, John Deere a Kubota. Horší je u New Holland a Deutz-Fahr. Propad nejvíce zaznamenala Valtra a Kubota. Naopak největší růst je patrný u Same a Deutz-Fahr.

V oblasti možností zvýšení ziskovosti je nejlepší Fendt, Kubota a John Deere. Poslední je Claas. Největší propady zaznamenaly značky Valtra, New Holland a Kubota. Největší růst pak Same a Deutz-Fahr.

Vztahy prodejců s obchodními partnery má nejlepší Kubota, Fendt a Same. Poslední příčka patří značce New Holland, která měla i největší propad. Dobře se dařilo opět značce Same.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Archiv, CLIMMAR

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.