AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Nejlepší na poli, pneumatiky Continental TractorMaster přesvědčily v sérii testů DLG

Zveřejněno: 31. 3. 2020

V nejnovějším testu Německé zemědělské společnosti (DLG), zvítězily pneumatiky Continental TractorMaster nad konkurenty z řad dalších renomovaných evropských prémiových výrobců. Hodnotil se: výkon, spotřeba paliva, rozsah ošetřené plochy i efektivita jízdy. Pneumatika Continental TractorMaster byla zařazena do srovnávacího testu prémiových pneumatik, který uskutečnila organizace DLG. V listopadu 2019 pláště TractorMaster oficiálně získaly produktovou certifikaci, potvrzující jejich prémiovou kvalitu s platností na pět let.

Continental TractorMaster

Testovací schéma DLG zahrnuje řadu zkoušek, které za různých situací prověřují efektivitu pneumatik pro zemědělské stroje. Testy dokázaly, že při použití pneumatiky TractorMaster je spotřeba paliva výrazně nižší než u referenčních plášťů.

Kvalita prémiového pláště se ukázala především v kombinaci mezi spotřebou paliva a rozsahem ošetřené plochy v hektarech za hodinu: pneumatiky TractorMaster splnily práci o tři procenta rychleji než referenční pláště. Pneumatiky Continental pro zemědělské stroje také vykázaly nejlepší účinnost z hlediska poměru výkonu k síle potřebné pro rozjezd.

Vedle zkoušek, které ověřovaly specifickou spotřebu paliva na poli, rozsah ošetřené půdy i efektivitu jízdy, byly pneumatiky testovány i na výkon na silnici s použitím zkušebních transportních cyklů DLG PowerMix. Testovací jízda zahrnovala přepravu s částečným a plným zatížením za podmínek transportních cyklů DLG PowerMix (36 kilometrů dlouhá trať s různými úrovněmi stoupání) a prokázala, že valivý odpor a nízká úroveň prokluzu na nakloněných částech tratě mají na výkon pozitivní vliv.

V celkovém hodnocení Continental TractorMaster překonal referenční pneumatiky s jasným náskokem ve všech sledovaných hlediscích a oficiálně získal známku kvality od DLG. Zejména nízká spotřeba při jízdě po poli dokazuje, že TractorMaster je správnou volbou pro farmáře, kterým záleží na efektivitě a nízkých provozních nákladech.

Špičkový výkon zajišťuje pružná nylonová kostra a nová technologie dezénu „D.fine“

Pro konstrukci pneumatiky TractorMaster je typický materiál kostry patentovaný pod názvem N.flex. Zcela nový elastičtější nylon je schopen pohltit náraz a opět obnovit svůj původní tvar bez trvalé deformace. To je zárukou dlouhotrvající odolnosti kostry a ideální ovality, nutné pro pohodlnou jízdu. Výrazně méně zploštěných míst na pneumatice běžných po delší odstávce stroje znamená konec ranních jízd s vibracemi. Nová je i technologie patek z jednoho kusu drátu: jejími výhodami jsou pevnost a kompaktnost. Tato patka více drží tvar a lépe se montuje. Inovované patní jádro dodává patce trvanlivost a zajišťuje vysokou deformovatelnost bočnice při nižším hustícím tlaku. Dalším přínosem této konstrukce patek s kombinací s novým nylonem je pružnost bočnice, díky které dochází k minimálnímu zhutňování půdy.

Navíc je tato radiální pneumatika vybavena technologií běhounu „D.fine“, která byla vyvinuta speciálně pro vzor TractorMaster. Výhodou je o pět procent větší kontaktní plocha dezénu s podkladem, což přispívá k delší životnosti. Materiál kostry, vyrobený z pružného nylonu, dodává pneumatice vynikající tvarovou stálost a rázovou pevnost. Technologie „D.fine“ také zvyšuje kilometrový nájezd. Stejně jako standardní pneumatiky řady Tractor70 a Tractor85 se i pláště TractorMaster vyrábí v portugalském městě Lousado v moderní továrně společnosti Continental, nacházející se v těsné blízkosti závodu na výrobu pneumatik Continental pro osobní vozy.

Autor: Ing. Magda Nagy
Foto: Continental

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.