Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Nejstarší německý výrobce loveckých zbraní vyrobil unikátní pušku, která odkazuje na nejvýkonnější klasický traktor na světě

Zveřejněno: 8. 6. 2019

Mohlo by se to zdát jako vtip či fotomontáž. Nebo je to práce bavorského loveckého nadšence do traktorů? Tuto velmi zvláštní pušku ale vyrobil nejstarší výrobce loveckých zbraní v Německu ve spolupráci s německým výrobcem traktorů Fendt. Puška půjde do dražby, už teď stojí majlant.

S 404 "Fendt 1050 Vario" je nejmodernější puškou na světě. Za výrobou stojí J.P. Sauer & Sohn.

Nejstarší výrobce loveckých zbraní v Německu J.P. Sauer & Sohn, založený v roce 1751, vytvořil s pomocí bavorského výrobce traktorů Fendt pušku, která miniaturizuje design modelu traktoru 1050 Vario. Tato jedinečná puška je pojmenována S 404 "Fendt 1050 Vario" a je dražena ve Frankonia Auctronia v rámci projektu DJV Netzwerk Lebensraum Feldflur pro podporu biologické rozmanitosti a ochrany druhů.

Prezident společnosti Fendt neskrýval nadšení a prohlásil, že společnost Sauer má dokonalé pochopení toho, jak ztělesnit vynikající vlastnosti traktorové vlajkové lodi o hmotnosti 14 tun a výkonu více než 500 koňských sil do modelu S 404 o hmotnosti nižší než 3,5 kg. Sám prezident Fendtu Peter-Josef Paffen je vášnivým lovcem a myslí si, že zemědělci a lovci jsou nedílnou součástí ochrany naší kulturní krajiny.

Puška svým designem odkazuje na traktor Fendt 1050 Vario. Její přední část znázorňuje kapotu traktoru. Místa pro uchopení jsou ručně vyrobena z gumy používané pro výrobu pneumatik. Další část pušky zase znázorňuje výfuk traktoru, nechybí ani tradiční logo Dieselross či Fendt. Puška je uchována v originálním pouzdře v typické zelené barvě Fendt. Ráže činí 9.3×62.

Sám výrobce pušky měl na její výrobu pouze deset týdnů a byly prý i chvíle, kdy takové myšlenky litovali. Sauer totiž běžně vyrábí bohatě zdobené a ryté zbraně, tady však museli prolomit řadu technických řešení a upravit design. Namísto rytců se uplatnili spíše modeláři. Před samotnou výrobou zbraně navštívili specialisté továrnu Fendt v Německu a hned jim prý bylo jasné, že kapota traktoru musí být hlavní centrální prvek zbraně. Pak stačilo vymyslet, jak do pušky zakomponovat hlavní znaky traktoru – logo, stříbrné prvky, červená kola apod.

Jedinečná puška S 404 "1050 Vario" je nyní v dražbě. Již teď při psaní tohoto článku její hodnota činí 7800 eur. Konec dražby je 31. července 2019 ve 20:00.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Fendt

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.