Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

Nejúspornější sušení konečně i na Slovensku. Nová posklizňová linka PAWLICA v Malackách

Zveřejněno: 17. 10. 2022

Společnost FirstFarms Agra M s. r. o., Malacky ve spolupráci se společností PAWLICA s. r. o. uspořádala 21. září Den otevřených dveří. Hlavním programem bylo slavnostní otevření nové posklizňové linky s vyhlášením soutěže "Posklizňová linka roku 2022" v lokalitě Malacky – Vinohrádek. Celou posklizňovou linku společnost PAWLICA s.r.o. dodávala jako generální dodavatel včetně spodní stavby, ocelové konstrukce dodala její dceřiná společnost AGE s.r.o. z Českého Meziříčí.

Nová posklizňová linka PAWLICA v Malackách.

Celý letošní rok 2022 jste měli možnost na webových stránkách www.pawlica.cz pravidelně sledovat průběh výstavby nové posklizňové linky PAWLICA ve slovenských Malackách.

Ke konci září při příležitosti Dne otevřených dveří areálu společnosti investora FirstFarms Agra M s.r.o., Malacky byl tento počin slavnostně zakončen a nová, kompletní posklizňová linka PAWLICA úspěšně předána.

„Naše společnost Pawlica s.r.o. je inženýrská firma, která se zabývá kompletními dodávkami zemědělských technologií s hlavním zájmem o spokojenost zákazníků, kteří potřebují, a hlavně chtějí vědět co si kupují,“ uvedl na úvod Ing. Petr Pawlica MBA, jednatel společnosti.

Slavnostní přestřižení pásky při předání nejúspornější posklizňové linky PAWLICA.
Slavnostní přestřižení pásky při předání nejúspornější posklizňové linky PAWLICA.

Současně promluvil také Søren Nielsen, RV manažer FirstFarms pro Slovensko, který se velkou měrou podílel na úspěšném zvládnutí celé výstavby. Vzájemnou spolupráci Petr Pawlica obzvláště vyzdvihl, jelikož vedla k celkově kvalitní práci, která je pro firmu PAWLICA zásadní.

„Společně jsme zde vytvořili chytrý komplex technologií, sestavený tak, aby odpovídal podmínkám dané oblasti. Nejsme Amerika, Španělsko ani Itálie, jsme ve středu Evropy, kde se potýkáme s mokrými žněmi, krátkými slunečními dny i kolísajícími teplotami, a proto je třeba nalézt takové technologie, které vám v zemědělství, konkrétně v obilovinách pomůžou uskladnit a zpracovat to, co vypěstujete. Přesně toto se nám zde podařilo vytvořit,“ uvedl Petr Pawlica.

Posklizňová linka PAWLICA v Malackách získala ocenění

Je zde příjmová hala pro společnost PAWLICA netypická, ale pro Slovensko standardní – z obou stran se nachází příjmový koš s dopravníky o celkové délce 46 metrů, který sváží materiál do hlavní věže. Dále pak dopravníky SKANDIA o výkonu 150 t/h, německá čistička GEBR.RUBERG RVS 150 s výkonem 150 t/h v obilí a také americká sila BROCK s kapacitou 13 tis. tun. V rámci Slovenska zde také proběhla první instalace nejúspornější německé sušárny STELA v provedení BiTurbo. Jsou zde také instalovány expediční zásobníky s expedicí na kamiony s individuálním tenzometrickým vážením s 20kilogramovou obchodní tolerancí. Všechny technologické detaily, které se zde realizovaly, posouvají tuto stavbu k současnému „topu“ v posklizňových linkách. Všechny technologické detaily celý posklizňový proces zhodnocují. Komplexní stavba posklizňové linky v Malackách byla díky tomuto zvolena a oceněna jako „POSKLIZŇOVÁ LINKA ROKU 2022“. Cenu osobně předal jednatel společnosti PAWLICA s.r.o. Ing. Petr Pawlica MBA.

Komplexní stavba posklizňové linky PAWLICA v Malackách byla zvolena a oceněna jako „POSKLIZŇOVÁ LINKA ROKU 2022“.
Komplexní stavba posklizňové linky PAWLICA v Malackách byla zvolena a oceněna jako „POSKLIZŇOVÁ LINKA ROKU 2022“.

Søren Nielsen ke konkrétnímu zhodnocení uvedl: „Díky této technologické investici dokážeme třídit pšenici na tři druhy kvality, což nám již letos umožnilo zvýšit prodejní cenu o 25 EUR za tunu. V celkovém objemu, kdy máme uskladněno 12 tis. tun, je to nezanedbatelná částka. Díky tomu, že dokážeme zvýšit hodnotu našeho produktu jsme splnili cíl celého projektu. To stejné platí u logistiky, žádný kamion nemusel čekat, vše bylo rychlé, a nám se podařilo zkrátit práce minimálně o 4 dny.“

„Za spolupráci se skupinou FirstFarms Agra M s.r.o., která působí převážně na Slovensku, v České republice, Maďarsku a Rumunsku, jsme velice rádi, není to náš první projekt, v minulosti jsme již realizovali úspěšně „projekt Vlasatice“ a „projekt Hevlín“ v Čechách, což nám velmi pomohlo k této spolupráci v Malackách,“ zmínil jednatel společnosti.

Celková doba realizace posklizňové linky PAWLICA v Malackách se povedla, i přes veškeré překážky s dodávkami či absencí materiálu, válkou na Ukrajině, cenovou nestabilitou, za 12 měsíců. Jak pan Pawlica podotkl: „My jsme se ovšem zavázali a jelikož prioritou bylo a je mít spokojeného zákazníka, tak i bohužel se zvýšením výrobních nákladů, se nám tento cíl podařilo naplnit.“

Spolupráce firmy PALWICA s.r.o. se společnostmi Brock a Stela

Americkou společnost BROCK na Dnu otevřených dveří reprezentoval její maďarský zástupce Dr. Peter Jankovics, který poděkoval za pozvání, představil sila BROCK a upozornil, že úspěch společnosti BROCK se vždy odvíjí od skvělé práce dealerů, k nimž firma PAWLICA patří. „V situaci, kdy procházíme ohromnou ekonomickou krizí, je velmi jednoduché něco slíbit, ale dodržet to, je zásadnější,“ uvedl a připomněl důležitost spolehlivých a stabilních partnerů.

Pawlica s.r.o. jako generální dodavatel představil také pana Christoph Höflera, zástupce firmy Stela GmbH, německého výrobce zemědělských a průmyslových sušáren.

Po poděkování zákazníkovi za výběr právě sušárny Stela, nejmodernějšího a nejefektivnějšího modelu BiTurbo na spotřebu plynu nebo jakéhokoli média, ocenil vzájemnou spolupráci a krásný nový komplex, který zde, i s pozadím světových událostí mohl vzniknout.

Nejúspornější sušení konečně i na Slovensku. Nová posklizňová linka PAWLICA v Malackách.
Nejúspornější sušení konečně i na Slovensku. Nová posklizňová linka PAWLICA v Malackách.

„Posklizňová linka PAWLICA v Malackách je krásná a lepší, než jsem, kdy viděl i u nás v Dánsku.“

Těmito slovy se uvedl generální ředitel skupiny FirstFarms Anders H. Nørgaard. Dále promluvil také o celkovém vývoji projektu, který se započal formovat již před deseti lety podpisem smlouvy se společností PAWLICA s.r.o. v Dánsku a poděkoval celému kolektivu co se na projektu podílel, za jeho fantastickou práci.

Vyjádřil také vizi celé skupiny, kterou je trvalá udržitelnost, a právě nová posklizňová linka se sily Brock jsou jedním z kroků k jejímu dosažení. S podporou efektivní logistiky a produkcí lokálních potravin věří, že se jim tento směr podaří udržet. Mezi hodnotové cíle, které si skupina stanovila patří i zvýšení produkce zdravých a kvalitních potravin s úctou k lidem a jejich potřebám, k zvířatům a v neposlední řadě k životnímu prostředí.