TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Němci vyvinuli nosič nářadí, který ohromí svojí univerzálností. Inspiruje se nejrychlejšími traktory

Zveřejněno: 15. 11. 2019

Fuß Spezialfahrzeugbau GmbH se sídlem v Schönebeck se specializuje na výrobu multifunkčních speciálních víceúčelových vozidel. Výrobce nedávno představil nový nosič nářadí, který nabízí nekonečné možnosti kombinací různého příslušenství do komunálu, lesnictví či zemědělství.

FußTrac 1600

V Schönebeck sídlil jediný výrobce traktorů v NDR, státem vlastněná společnost VEB Traktorenwerk Schönebeck. Mezi její nejznámější výrobky patří nosič nářadí RS-09 nebo traktory Fortschritt ZT. V 90. letech přišly další pokusy ve výrobě speciálních strojů, v tomto období sjížděly z výrobní linky traktory LTS SYSTRA. Společnost LTS Trac (později Doppstadt Trac) pak na tomto místě kolem roku 1996 vyráběla traktory, které odkazovaly na úspěšné traktory značky MB Trac.

Na výrobu speciálních strojů v Schönebeck navazuje tentokrát společnost Fuß Spezialfahrzeugbau GmbH. Její nosič nářadí FußTrac 1600 vychází z konstrukčních principů strojů SYSTRA a traktorů Fastrac od anglického výrobce JCB, které jsou známé pro svoji rychlost.

FußTrac 1600 je koncipován jako multifunkční nosič nářadí. Nabízí tři režimy jízdy - krabí chod, řízení všech čtyř kol nebo jen předních kol. Stroj pohání jeden z nejmodernějších čtyřválcových dieselových motorů Deutz s turbodmychadlem. Motor má zdvihový objem 4,1 l a výkon 156 koní. Motoru nedělá problém studený start i za extrémních podmínek. Dlouhé intervaly výměny oleje a snadná výměna kapalin motoru snižují provozní náklady. Motor splňuje emisní normu Euro V.

Motor je spojen převodovkou ZF V-Tronic CVT - použitelnou do všech pracovních aplikací. Jedná se o inteligentní, plynulou a výkonově dělenou převodovku poskytující optimální výkon a točivý moment motoru, jakož i správnou akceleraci. Při maximální rychlosti 50 km/h dosáhne vozidlo maximálního točivého momentu 610 Nm při nízkých otáčkách 1600 ot/min. K nastavení konstantní rychlosti je k dispozici také tempomat.

Pevný ocelový rám podvozku chrání motor a převodovku před vysokými zatíženími v ohybu. Robustní ocelová konstrukce s antikorozní úpravou povrchu si zachovává své pevnostní vlastnosti a dlouhou životnost. Díky silným nápravám Carraro 26.25 se dlouhodobě dokáže stroj vypořádat s těžkým zatížením na nápravu. Maximální zatížení na nápravu je 6500 kg vpředu a 7000 kg vzadu.

Ovládací prvky řízení a brzdy jsou integrovány do skříně hřídele. Tato konstrukce chrání pohyblivé části před drsným terénem. Ideální rozvor a rozchod kol zajišťuje velmi dobrou manévrovatelnost. Jeden z režimů jízdy poskytuje natočení všech čtyř kol, což zajišťuje kompaktnímu stroji minimální poloměr otáčení. Přední náprava je připevněna k rámu výkyvným rámem, který poskytuje +/- 8 stupňů náklonu a vychýlení kol +/- 50 mm. Toto řešení umožňuje překonávat různé nerovnosti terénu.

Stroj může v zadní části nést zátěž 4 000 kg a vpředu 3 500 kg. Vzadu může být osazen různými nástavbami, vpředu například příkopovou sekačkou, nasávacím ramenem nebo čelním nakladačem. Možnosti jsou téměř nekonečné. Zadní část stroje lze vybavit standardním závěsem CAT III, tříbodovým závěsem či automaticky výškově nastavitelným závěsem. Dále nechybí možnost zadního a předního vývodového hřídele pro pohon strojů.

Klimatizovaná kabina nabízí izolaci proti prachu, hluku a 360stupňovými výhled. Sloupek řízení je nastavitelný, sedadlo řidiče je vzduchově odpruženo a zrcátka jsou vyhřívána.

FußTrac 1600 nalezne uplatnění v komunální, lesnické či zemědělské sféře. Proto výrobce také přímo spolupracuje s řadou výrobců příslušenství pro tento stroj.

Autor: mj, agroinform.hu
Foto: Fuß Spezialfahrzeugbau GmbH

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.