Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

Neustálý posun vpřed: Inovovaná rozmetadla Pichon MK s rozmetacím stolem Precisium pro vynikající příčné rozmetání hnoje na šířku až 24 metrů

Zveřejněno: 28. 9. 2022

Francouzská společnost Pichon působí více než 50 let v oblasti vývoje a výroby strojů pro aplikaci statkových hnojiv. Neustále pracuje na řadě vylepšení, aby zákazníkům poskytovala efektivnější řešení. Nyní přichází s inovovanými rozmetadly řady Pichon MK, která budou dostupná pro český trh prostřednictvím prodejní sítě AGRI CS již v polovině roku 2023.

Technika Pichon je mezi českými farmáři vyhledávána předně kvůli své dlouhé životnosti.

Technika Pichon je mezi českými farmáři vyhledávána předně kvůli své dlouhé životnosti, která je dána robustností stroje a kompletním žárovým zinkováním. Rozmetadla organických hnojiv představují dokonalou kombinaci univerzálnosti a robustnosti, která garantuje kvalitní a rovnoměrnou aplikaci a vysoké výkony. Na českých polích rozmetá již na 200 ks rozmetadel a nejoblíbenějším modelem se stal Pichon M1350 s objemem 13 m3.

Nová modelová řada rozmetadel Pichon MK

Pevná organická hmota všeho druhu (hnůj, komposty, suchý i mokrý trus, zelené hnojení atd.) při správném rozmetání a použití dokonale uspokojí potřeby rostlin z hlediska dusíku, fosforu a draslíku ve správný čas. Inovovaná rozmetadla Pichon MK jsou navržena tak, aby vyhovovala výzvám rozmetání hutných, ale i lehkých materiálů. Plně pozinkovaná rozmetadla nabízejí ložný objem od 10 do 24 m3 s pracovním záběrem až 20 metrů. Jsou navržena pro intenzivní použití a vhodná jak pro menší farmáře, tak i družstva či podniky poskytující služby. Například modely Pichon MK20, Pichon MK25 a Pichon MK30 vyhovují potřebám malých a středních farem. Tyto modely jsou určené zejména pro horské nebo těžko přístupné oblasti.

Plně pozinkovaná rozmetadla nabízejí ložný objem od 10 do 24 m3 s pracovním záběrem až 20 m.
Plně pozinkovaná rozmetadla nabízejí ložný objem od 10 do 24 m3 s pracovním záběrem až 20 m.

NOVINKOU rozmetadel Pichon je rozmetací stůl Precisium

Přejete si aplikovat malé množství lehkého a nestálého materiálu? Pro tuto aplikaci je určen inovovaný rozmetací stůl PRECISIUM. Dva horizontální rozdružovací válce a rozmetací disky jsou k tomu dokonale přizpůsobeny. Zajišťují vynikající příčné rozložení rozmetaného materiálu na maximální šířku až 24 metrů v závislosti na jeho hustotě. Snadná montáž a demontáž rozmetacího ústrojí činí toto rozmetadlo ještě univerzálnějším. Zadní rám modelu Pichon MK lze snadno předělat ze svislých na vodorovné válce s rozdružovacími válci. Každý typ válců má své vlastní uplatnění.

Inovovaná rozmetadla Pichon MK s rozmetacím stolem PRECISIUM o záběru až 24 metrů, budou pro český trh dostupná prostřednictvím prodejní sítě AGRI CS již v polovině roku 2023.

Rozmetací stůl Precisium u rozmetadel Pichon.
Rozmetací stůl Precisium u rozmetadel Pichon.

Kompletní zinkování strojů Pichon se osvědčilo

Rozmetadla Pichon MK jsou charakteristická svým robustním provedením a svou „nezničitelností“ jako jejich předchůdci Pichon Muck Master. Jsou vyrobeny pouze z kvalitních materiálů a dílenské zpracování je na velmi vysoké úrovni. Příkladem jsou výztužné prvky, podvozek tloušťky 6 mm, boky nástavby přišroubované k podvozku a mnoho dalšího. Kvalitu strojů podtrhuje 100 % žárové zinkování, které zaručuje dlouhou životnost při rozmetání nejrůznějších druhů materiálů.

Odzkoušená konstrukce rozmetadel Pichon

Úzkou nástavbu doplňuje vysoký zadní rám a svislé válce o velkém průměru. Takto řešená konstrukce zabraňuje vracení hnoje zpět do rozmetadla Pichon. Konstrukce nástavby maximálně využívá naložený objem a usnadňuje aplikaci hnoje. Přidáním dřevěných nebo ocelových nástaveb pohodlně navýšíte požadovaný objem korby.

Inovovaná rozmetadla Pichon MK zvládají jakékoliv pracovní podmínky. Jízda po silnici, svažitá pole, obtížně přístupný terén nebo zhutněná mrva.
Inovovaná rozmetadla Pichon MK zvládají jakékoliv pracovní podmínky. Jízda po silnici, svažitá pole, obtížně přístupný terén nebo zhutněná mrva.

Inovovaná rozmetadla Pichon MK zvládají jakékoliv pracovní podmínky. Jízda po silnici, svažitá pole, obtížně přístupný terén nebo zhutněná mrva. Na přání mohou být vybavena koly o velkém průměru, která snižují požadavky trakčního výkonu, nebo širokými koly k minimalizaci zhutnění půdy. Navíc patří mezi rozmetadla s nejnižším těžištěm na trhu. Nízké těžiště dává rozmetadlu optimální stabilitu na jakémkoliv terénu. Silná náprava s brzdami a velkými náboji mu umožňuje bezpečnou jízdu z farmy na pole a zpět.

Výkonný podlahový dopravník rozmetadel Pichon

Ve standardu jsou všechny modely rozmetadel Pichon MK vybaveny podlahovým dopravníkem, který je tvořen profily 90x50 mm spojenými lodními řetězy o průměru 16 mm. Maximální tahové zatížení řetězu je 32 tun. Podlahový dopravník je poháněn hydromotorem a převodovkou. Standardně jsou rozmetadla Pichon MK vybavena hydromotorem o objemu 160 cm3. Pro účely rozmetání těžkých materiálů nabízí výrobce i možnost použití silnějšího hydromotoru. Tato koncepce pohonu se osvědčila. Rozmetadlo je schopno těžké materiály přemísťovat a zároveň zajistit rovnoměrné rozmetání. Škrabka umístěná v přední a zadní části řetězu podlahového dopravníku zabraňuje hromadění materiálu. Tím se vyhnete náhlému zastavení podlahového dopravníku a rozmetadlo se snadněji udržuje.

Ve standardu jsou všechny modely rozmetadel Pichon MK vybaveny robustním podlahovým dopravníkem.
Ve standardu jsou všechny modely rozmetadel Pichon MK vybaveny robustním podlahovým dopravníkem.

Pohodlí a bezpečnost řidiče je pro výrobce rozmetadel Pichon klíčová

Veškeré funkce podlahového dopravníku (pohon, rychlost a zastavení) lze ovládat pohodlně z kabiny traktoru. Hydraulické hadice a kabelové svazky jsou umístěny mimo vývodový hřídel a jsou snadno přístupné. Při odstavení rozmetadla jsou umístěny v držácích, které je chrání před vnikáním nečistot.

Standardně jsou rozmetadla Pichon MK vybavena 6drážkovou hřídelí s přetěžovací spojkou pro automatické vyřazení v případě přetížení. Pro bezpečnost řidiče a ochranu hřídele je kompletně zakryta PVC trubicí. Od rozmetadel Pichon MK35 výše jsou standardně rozmetadla vybavena jednostranně homokinetickým kloubovým hřídelem pro optimalizaci manévrovatelnosti rozmetadla během provozu.

Rozmetadla Pichon jsou kompatibilní s ISOBUS terminálem.
Rozmetadla Pichon jsou kompatibilní s ISOBUS terminálem.

Standardní pozinkovaná odpružená oj rozmetadel Pichon zajišťuje účinné odpružení pro hladkou jízdu na nerovném terénu. Volitelně je k dispozici hydraulické odpružení oje. Tento komfort oceníte na silnici i v terénu. Konstrukce oje zajišťuje dokonalý přenos tažné síly z traktoru na podvozek.

Vybrat si můžete mezi ručně nebo hydraulicky ovládanou odstavnou nohou. Jsou nastavitelné v úhlu a výšce, aby vyhovovaly různým systémům závěsů a různým velikostem kol. Odstavnou nohu lze snadno uvést do přepravní polohy bez použití nářadí.

Rozmetadla Pichon MK splňují normu EN690. Zvukový alarm varuje okolí, pokud není rozmetadlo v pohybu, ale rozmetací válce se točí. Jsou vybavena i 2 zadními LED světly a bíločervenými reflexními panely v přední a zadní části.

Rozmetadla Pichon MK jsou charakteristická svým robustním provedením a svou „nezničitelností“ jako jejich předchůdci Pichon Muck Master.
Rozmetadla Pichon MK jsou charakteristická svým robustním provedením a svou „nezničitelností“ jako jejich předchůdci Pichon Muck Master.

Největší rozmetací válce na trhu

Se svými rozměry rozmetacích válců – Ø 885 pro modely Pichon MK10 až Pichon MK30 a Ø 1 035 mm pro modely Pichon MK35 až Pichon MK60T – patří rozmetadla PICHON mezi největší na trhu. Tato velikost zajišťuje velmi dobré drcení a optimální rovnoměrnou aplikaci hnoje. Válce zůstávají čisté a nevyžadují téměř žádnou údržbu. Konstrukce válců byla navržena tak, aby zaručovala vysokou produktivitu – rychlá aplikace a přesnost s velkým záběrem.

Optimalizujte svůj výkon

Když upravujete aplikovanou dávku, optimalizujete svůj výstup. K rozmetadlům Pichon MK se nabízí kompletní řady elektrohydraulických ovládacích jednotek a ovládacích dotykových displejů. Zvolte si ten pravý podle toho, jakou úroveň očekáváte. Nastavit z ovládacího displeje lze například otevírání nebo zavírání gilotinových dveří, spouštění nebo vypínání podlahového dopravníku nebo lze nastavit automatický režim.