Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Nová generace vysokokapacitních lisů Kuhn SB s výkonností až 100 t/h

Zveřejněno: 12. 7. 2019

Řada SB je novou generací lisů na obří hranolové balíky. Lisy této řady mají vyšší průchodnost, lisují balíky s větší hustotou a vynikají jednodušším ovládáním. Celkem existují čtyři modely, které mohou lisovat balíky o třech různých velikostech.

Vysokokapacitní lis Kuhn SB

Řada SB zahrnuje čtyři modely SB 890, SB 1270 X, SB 1290 a SB 1290 iD s rozměry balíků 80x90, 120x70 a 120x90 cm. Modely SB 890, SB 1270 X a SB 1290 se vyznačují vysokým výkonem za všech lisovacích podmínek, model SB 1290 iD je však určen do těžkých podmínek a lisuje balíky s maximální možnou hustotou.

Rychlost sběru je jedním z nejdůležitějších kritérií pro výkonný stroj. Vkládací ústrojí by mělo nově zaručit až o 15 % vyšší výkon sběru a delší životnost. Rovnováhu mezi průchodností a hustotou balíku zajišťuje sofistikovaná měřicí technika, která provádí přesná měření zatížení. Nelze si nevšimnout ani nového designu, který si Kuhn navrhl a vyrobil sám. Díky němu je lis snadno přístupný při každodenní kontrole a údržbě. K dispozici je i schodiště s madlem. Místo 285kg setrvačníku je použit 485kg, což zřejmě povede k tomu, že obsluha v kabině traktoru nebude pociťovat nepříjemné rázy. Použit je také nový hydraulický systém load-sensing s čerpadlem o průtoku 25 l/min., který mimo jiné má na starosti třeba blokování náprav.

Lis SB 1290 iD je navržen pro lisování náročných plodin a pro produkci obřích balíků s maximálně možnou hustotou. Kuhn uvádí, že tento lis produkuje hranolové balíky s až o 25 % vyšší hustotou, než stejní konkurenti s rozměry lisovacího kanálu 120x90. Umožněno je to díky systému TWINPACT s dvojitým pístem. Píst se skládá z horní a z dolní poloviny. Materiál je tak během jednoho zdvihu stlačen nejprve horní částí a poté znovu dolní částí. Tím je sníženo špičkové zatížení lisu, což ve výsledku znamená, že na tento nový lis je vyvinuto stejné zatížení jako u klasických lisů 120x90. I přes těžší balíky je zatížení stroje srovnatelné s běžným lisem, hlavní komponenty lisu tedy nejsou dimenzovány na velké zatížení.

Všechny modely SB jsou plně kompatibilní s ISOBUS, snadno se ovládají přes ISOBUS traktoru nebo přes terminály CCI 50/CCI 1200 od společnosti Kuhn.

Lis se představí na mezinárodním zemědělském veletrhu Agritechnica 2019 v Hannoveru.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Kuhn

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.