TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Nové dávkovače Horsch AirVac a AirSpeed se osvědčily. Co dalšího přinesou secí stroje Horsch Maestro v roce 2022?

Zveřejněno: 13. 1. 2022

Modelová řada secích strojů Horsch Maestro využívá dávkovače AirVac a AirSpeed. Prvně zmíněný typ je součástí sériové výbavy strojů už od roku 2020, zatímco druhý typ od roku 2021. Horsch na svých tiskových dnech uvedl, že přechod na nové dávkovače byl velmi úspěšný a kladně jej přijala většina zákazníků po celém světě.

Nové dávkovače AirVac a AirSpeed se osvědčily. Co dalšího přinesou secí stroje Horsch Maestro v roce 2022?

Společnými jmenovateli obou dávkovačů Horsch AirVac a AirSpeed jsou vysoká přesnost, spolehlivost, individuální přizpůsobení se polním podmínkám a jednoduchá obsluha. Sériově se dodávají s elektrickým pohonem, přičemž jsou univerzální, a tak zvládnou přesně jednotit zrna nejrůznějších druhů plodin. Jsou dostupné i funkce jako SectionControl (automatické spínání dílčího záběru) a VariableRate (proměnné dávkování osiva a hnojiva).

Horsch AirSpeed a AirVac – Jaký dávkovač vybrat?

I když jsou oba dávkovače Horsch AirSpeed a AirVac z větší části sestavené ze shodných dílů, rozdíl mezi nimi najdeme. Horsch AirVac pracuje s podtlakem, zatímco Horsch AirSpeed s přetlakem. Horsch AirVac, jenž nejlépe pracuje při pracovních rychlostech do 12 km/h, je proto vhodný pro zemědělce, kteří provádí se secím strojem Horsch Maestro výsev vícera druhů plodin (řepka, cukrová řepa, jemná zrna apod.). U podtlakového systému opouští osivo vakuový segment volným pádem. Naproti tomu v případě Horsch AirSpeed je osivo vystřelováno do trubky a za pomocí proudu vzduchu (o rychlosti až 60 km/h) aktivně transportováno do země. Přetlakový systém Horsch AirSpeed je tedy vhodné využít, operujeme-li s větším osivem. Výhodou přetlakového řešení je přesnost výsevu kukuřice i při vysokých pracovních rychlostech.

Dávkovač HORSCH nabízí vysokou přesnost, spolehlivost, individuální přizpůsobení se polním podmínkám a jednoduchou obsluhu.
Dávkovač HORSCH nabízí vysokou přesnost, spolehlivost, individuální přizpůsobení se polním podmínkám a jednoduchou obsluhu.

Vzhledem k jednoduché konstrukci dávkovačů Horsch AirSpeed a AirVac je nastavení parametrů setí velmi snadné – Je třeba zvolit pouze úroveň podtlaku nebo přetlaku. Osivo se pak nasaje, resp. přitlačí k dávkovacímu kotouči. Uvnitř dávkovače se nachází regulační páčka, separátor, těsnění a čisticí kolo ve víku. Regulační páčka slouží k nastavení množství osiva, jež má proudit do dávkovače, přičemž ovlivňuje chování osiva (velkého i malého) při přívodu, a tedy i výsledek jednocení. Na dávkovacích kotoučích jsou uloženy míchací vaky pro zajištění neustálého promíchávání osiva. Dvojímu osetí zabraňují separátory. Přesnost jednocení hlídá optický senzor snímající zrna umístěná na spádové nebo vystřelovací trubce. Součástí dávkovače je také čisticí kolo, které zbavuje otvory dávkovacího kotouče případných zaseknutých či zlomených zrn nebo jiných nečistot. Dávkovací kotouč je opatřen otvory přizpůsobenými dané plodině, jeho výměna je snadná a nevyžaduje demontáž celého dávkovače. Kotouč s otvory, primárně určenými k výsevu kukuřice, si navíc poradí s 90 % druhy osiv.

Nové varianty secích strojů Horsch Maestro

Horsch plánuje ještě rozšířit sortiment svých dávkovačů AirSpeed a AirVac, které tak budou moci vysévat širší škálu plodin. Již v příští sezóně bude k dispozici řada nových typů strojů a variant vybavení. Kromě známých modelů, jako jsou Horsch Maestro SV, CV/CX, DV i RV, bude portfolio doplněno o Horsch Maestro RX a další modely řady SX. Do budoucna se plánuje uvedení dalších nových modelů Horsch Maestro.

Velkoplošné provedení secího stroje Horsch Maestro.
Velkoplošné provedení secího stroje Horsch Maestro.

Na zářijových tiskových dnech firmy Horsch byly představeny různé varianty secích strojů Horsch Maestro. Objevil se zde i model Horsch Maestro SV, hybridní zařízení složené z velkoobjemového secího stroje a lišty s menšími zásobníky a botkami. K dostání jsou přitom dva typy secího stroje: První varianta disponuje jednokomorovým zásobníkem o objemu 3 000 litrů, který se používá k aplikaci hnojiva pomocí botek (s efektem v podobě hnojení přímo pod řádek). Osivo se v tomto případě umisťuje do velkých komor pro jednotlivé řádky. Druhou variantou je nový dvoukomorový sytém centrálního zásobníku, který pojme 3000 litrů hnojiva a 800 litrů osiva. Osivo je kontinuálně distribuováno do jednotlivých dávkovačů. Výhodou centrálního zásobníku je rychlé a jednoduché plnění (nemusí se plnit jednotlivé menší zásobníky). Centrální zásobník může sloužit k uchovávání osiva i hnojiva, zatímco malé zásobníky lze využít třeba pro výsev řepky.

Současné hnojení pod patu umožní čelní zásobník Horsch Partner určený k zavěšení na přední traktorový závěs.
Současné hnojení pod patu umožní čelní zásobník Horsch Partner určený k zavěšení na přední traktorový závěs.

Pro rok 2022 má Horsch v plánu uvést na trh nesenou variantu secího stroje Horsch Maestro 9RX se záběrem šest metrů. K dispozici bude jako šestiřádkový, osmiřádkový a dvanáctiřádkový. Devítiřádková varianta tvoří tři řádky s osivem přímo pod traktorem, netvoří tedy řádek v kolejích od pneumatik traktoru. Současné hnojení pod patu případně umožní čelní zásobník Horsch Partner určený k zavěšení na přední traktorový tříbodový závěs. Taková souprava se uplatní zejména na menších polích, kde přijde vhod její obratnost. Pro náročnější uživatele, jimž čelní zásobník nedostačuje, bude k dispozici Horsch Maestro v provedení RV nebo RX. Výsevní jednotky modelu RX lze zavěsit za secí stroj Horsch Pronto AS a výsevní jednotky modelu RV za secí stroj Horsch Focus TD.

Novinkou je také možnost doplnit nesenou variantu Horsch Maestro zařízením MiniDrill. Zemědělec tak získává nezávislost na čelním zásobníku a možnost aplikovat také mikrogranulát.