Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Novinky Great Plains pro rok 2016

Aktualizováno: 3. 12. 2016

Půdoochranné technologie patří již čtyři desetiletí k hlavní náplni společnosti Great Plains, jejímž autorizovaným dovozcem pro Českou republiku je firma AGRI CS, a. s. Z

Great Plains

Základní půdoochrannou technologií, která se zaměřuje na ozdravení půdního profilu, je vertikální zpracování půdy. Na něj pak navazují další technologie jako například Twin-Row (setí do dvouřádků pomocí přesných secích strojů), Simba OSR (pro zakládání řepky a meziplodin) či zónová příprava půdy, kdy secí stroje zpracovávají půdu v zónách širokých 3 až 5 cm systémem patentem chráněných Turbo-koltrů.

NOVÁ MODELOVÁ ŘADA X-PRESS

S cílem stavět úspěchu a rozšířit přitažlivost strojů X-Press pro širší základnu uživatelů, oznámila společnost Great Plains zavedení nové generace modelů X-Press.

Nová paleta strojů  X-Press bude úzce navazovat na stávající sortiment co se týká pracovních záběru možných jak u nesených, tak u tažených provedení. Jejich základní funkce spočívající v integraci vysokorychlostního mělkého zpracování pomocí dvou řad talířů s integrovaným  válcem nebo pěchem pro účinnou konsolidaci zůstává také v zásadě stejná; nad rámec této základní konfigurace však byly provedeny některé významné změny a zlepšení.

Jednoduše odhalitelným a zřejmým rozdílem mezi současnými a novými modely je jistě nový vzhled nosného rámu. Linie jsou mnohem čistší a hranatá konstrukce ustoupila zaoblenějším tvarům. Vedle estetického dojmu je však konstrukce rámu navržena tak, aby umožnila řadu nových volitelných vybavení, aniž by došlo k omezení velkorysé vzdálenosti mezi oběma řadami talířů a zadním válcem či pěchem, která se ukázala být tak oblíbeným parametrem stávající modelové řady.

Základní konkurenční předností strojů X-Press zůstávají možnosti nastavování pracovního úhlu talířů. Nové modely nabídnou – stejně jako je tomu u stávající modelové řady – volbu mezi omezeným nastavováním úhlu talířů prostřednictvím tří pevných nastavení a plynule nastavitelný sklon talířů mezi 0° a 25° – přičemž druhá možnost poskytuje skutečnou flexibilitu, pokud jde o to, nakolik agresivně bude půda zpracovávána. Co je však odlišné, je ovládání této funkce. V současné době se u plynule stavitelné varianty provádí ručně pomocí jednoduchého systému klikou; nová řada X-Press nabídne možnost snadného a pohodlného hydraulického ovládání nastavení úhlu sekce talířů z pohodlí kabiny traktoru.

Na co dalšího se u X-Pressu můžete těšit?

  • Na výběr ze 4 různých designů talířů s průměry od 508 do 560 mm
  • Nové, přesnější a pohodlnější nastavování pracovní hloubky pomocí barevných hydro-clipů
  • Smyk jako volitelná výbava pro všechny pracovní záběry

 

TURBO-MAX PRO EVROPSKÉ ZEMĚDĚLCE

Turbo-Max je stroj určený pro vertikální zpracování půdy. Jeho představení na loňském veletrhu Agritechnika vzbudilo zájem u evropských pěstitelů, pro které však v minulosti nebyl dostupný vzhledem ke čtyřmetrové transportní šířce. Přitom v USA výrobce prodává okolo 1 700 kusů ročně. Alexander Goffers, regionální zástupce firmy Great Plains pro Německo, na tiskové konferenci, která proběhla na ke konci roku 2015 v Hannoveru, již mohl představit evropskou verzi s přepravní šířkou 3 m, výškou 4 m a délkou 8,25 m. Jak doplnil, Turbo-Max je vhodný pro rychlou mělkou podmítku s nízkým nárokem na tahovou sílu. „Při ozdravování půdní struktury je špatně, když půdu na jaře znovu umáznu kompaktorem,“ vysvětlil s tím, že Turbo-Max by mohl nalézt místo například pro jarní přípravu před setím kukuřice, kdy obnoví cestu vodě, vzduchu a kořenům. Obě řady Turbo-koltrů jsou plynule hydraulicky stavitelné.

NOVÝ SECÍ STROJ SAXON S MINIMÁLNÍM NARUŠENÍM PŮDY

Secí stroj Saxon, který bude zpočátku dodáván v pracovních záběrech 3 a 4 metry, se vzhledově podobá secím strojům Centurion 300 a Centurion 400 a sdílí s nimi mnoho vlastností, co se týká dávkování osiva, výsevu i funkcí konsolidace půdy. Saxon se však liší od svých sesterských secích strojů v jedné klíčové oblasti.

Namísto konkávních kultivačních a ozubených talířů je secí stroj Saxon v základní výbavě osazen Turbo-koltry se zónovou přípravou, které jsou konstruovány pro potřeby minimálního narušení půdy se schopností proříznout a uložit osivo ve velkém množství rostlinných zbytků. Proto je tento secí stroj, jak prezentuje Great Plains, ideální pro použití v meziplodinách, kde byl porost zlikvidován a je nutné zajistit minimální rozrušení povrchu půdy, aby se eliminovalo klíčení plevelů.

„Nejen že je secí stroj Saxon vysoce účinný v systémech omezeného obdělávání půdy a u širokého rozsahu typů půd a půdních podmínek, ale může pracovat velmi efektivně i v podmínkách bez obdělávání, kde to struktura půdy dovoluje, a může lépe pomoci při zamezování výskytu psárky polní a jiných trávovitých plevelů,“ říká Simon Revell, ředitel exportu společnosti Great Plains.

Třímetrový Saxon 300 i čtyřmetrový Saxon 400 mají stejný zásobník osiva s kapacitou 3 000 litrů jako analogické stroje Centurion. Pro Saxon 400 se jako volitelná výbava dodává zásobník osiva s kapacitou 4 000 litrů.

Jako volitelná výbava mohou být namontovány tenzometrické čepy zásobníku osiva. Ty pracují pomocí hydraulického ovládacího systému a zajišťují rovnoměrné rozdělení hmotnosti zásobníku osiva na šířce secího stroje nezávisle na tom, jaké množství osiva obsahuje.

Autor: Agri CS
Foto: Agri CS

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.