Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 23.4. – svátek slaví Vojtěch

Novinky v manipulační technice JCB

Aktualizováno: 1. 12. 2016

Při příležitosti představení nového Fastracu série 4000, o kterém jsme psali v minulém článku, se rovněž představily nové teleskopické manipulátory řady Agri a nové kolové kloubové nakladače.

jcb

Novinky byly novinářům, dealerům a zákazníkům představeny na začátku června nedaleko Prahy. Akci uspořádaly firmy PEKASS a.s., LUKROM, spol. s r. o. a JCB. Nové modely manipulátorů a kolových nakladačů byly k vidění jak stacionárně, tak při praktických ukázkách.

Anglická firma JCB je lídrem ve výrobě špičkové manipulační techniky. Firma vyrábí široké spektrum manipulační techniky nejrůznější konstrukce nejen do zemědělství, ale i do odvětví stavebnictví, průmyslu a vojenství od smykem řízených malých nakladačů, až po těžké kloubové nakladače. 

Nové teleskopické manipulátory Agri

Řada Agri zahrnuje nové modely 531-70/535-95/536-60/536-70/541-70.

Firma JCB se nebojí hlásat, že vyrábí nejlepší teleskopické manipulátory na světě. Proč ne. Vždyť každý třetí manipulátor na světě, který se prodá, je od firmy JCB

Nová řada Agri zceluje vysoce produktivní manipulátory s mimořádnou ovladatelností a kompaktními rozměry. Manipulátory jsou standardně dodávány s pohonem všech kol. Při přejezdech však lze zvolit pohon dvou kol a snížit tak opotřebení pneumatik a spotřebu. Na přání jsou samosvorné diferenciály. 

Manipulátory jsou vybaveny nejrůznějšími systémy, podporující bezpečnost a pohodlí při manipulaci s materiálem. Systém JCB Smooth Ride tlumí nárazy z výložníku, snižuje tak rozsypání nákladu. S rychloupínacím systémem JCB zase proběhne rychlá a snadná výměna nářadí. Při rychlé manipulaci se jistě ocení hydraulika Variflo.

Různé režimy řízení

Ke kompaktnosti manipulátorů nestačí jen rozměry, ale i dobrá obratnost. Manipulátory Agri nabízí tři volitelné režimy řízení:

  • Řízení dvou kol
  • Řízení všech čtyř kol
  • Řízení stylem krab

Řazení je možné buď ručně, nebo automaticky pomocí joysticku. Volitelný odpojovač převodového ústrojů na pedálu brzdy, poskytuje možnosti víceúčelového použití a vyššího výkonu při nakládání. Pro pohon různých adaptérů jsou manipulátory standardně vybaveny externím hydraulickým okruhem.

Motor

Nové manipulátory Agri jsou osazeny motorem JCB EcoMAX T4i, vybaveným turbodmychadlem s proměnlivou geometrií. Motor poskytuje výkon a točivý moment při nízkých otáčkách - kolem 1300-1400 ot/min. Přesněji se jedná o motor EcoMAX o výkonu 81kW, 93kW a 108kW. Motor nepoužívá úpravu výfukových plynů, nepotřebuje tedy AdBlue.

Každý z nových teleskopických manipulátorů JCB Agri je produktem v rámci programu Efficient Design. To znamená, že bez ohledu na vybraný model, jsou k dispozici rozsáhlé možnosti úsporných řešení. Kupříkladu manipulátory Efficient Design T4i spotřebují až o 13% méně paliva, než modely splňující normu úrovně 3. Inovován byl i ventilátor chlazení. Nyní směřuje vzhůru, což snižuje šíření a nasávání prachu.

Komfort

Pro obsluhu nových manipulátorů Agri je připraven maximální komfort. Pro rychlé a přesné ovládání jsou manipulátory vybaveny jedním joystickem. Účinné vytápění zajišťuje sedmi rychlostní ventilátor. Viditelnost do všech stran poskytuje kabina s rovnými skly a střešním oknem. Svůj podíl na dobrou viditelnost má i výložník, který je uchycen nízko v rámu.

Nové manipulátory Agri v číslech

Maximální výkon: 81 kW/109 koní - 108 kW/145 koní, Maximální nosnost: 3100 kg - 4100 kg, Výška zdvihu: 6200 mm - 9500 mm.

Manipulátory jsou členěny podle výbavy na AGRI, AGRI PLUS, AGRI SUPER a AGRI XTRA.

Kloubové nakladače

Řada kloubových nakladačů Agri zahrnuje celkem pět modelů. Na představení novinek JCB, byly k vidění dvě novinky, a to JCB 427 a 437 Agri

Tato dvojice nových kloubových nakladačů je výsledkem 45 let zkušeností s vývojem kloubových nakladačů. Při výrobě byly použity nejmodernější výrobní procesy. Konečné stroje prošly důkladným testováním. Stroje 427 a 437 lze použít v náročných podmínkách, například k manipulaci s odpadem nebo korozivními látkami. V zemědělství jsou vhodné pro manipulaci se sypkým materiálem.

Nejdůležitějším konstrukčním prvkem u kloubového nakladače je bezesporu centrální kloub. Centrální kloub je vybaven robustním středovým čepem a velkým pouzdrem a také dvojicí kuželíkových ložisek na spodních čepech kloubu. Hydraulické válce řízení jsou umístěny vysoko a jsou dobře chráněny před možným nárazem a poškozením při práci. Stejně je to i s hadicemi. Ty jsou vedeny centrálním kloubem, aby nedošlo k jejich poškození. Odlitek protizávaží stroje je designově laděn se strojem a chrání světla, chladicí jednotku a celkově celou zadní část stroje.

Motor a výkon stroje

Oba modely jsou osazeny motorem Cummins (6,7l), který dodává modelu 437 výkon 173 koní a 158 koní u modelu 427. Maximální točivý moment motoru je 801 Nm. Motor splňuje emisní normu Tier 4i/fáze 3b s využitím oxidačního katalyzátoru. Nepoužívá systém SCR ani částicový filtr.

Standardní výbavou strojů je 4rychlostní převodovka, na přání je možné dodat 5rychlostní převodovku se zámkem točivého momentu od druhé rychlosti výše. 5rychlostní převodovka nabízí jemnější odstupňování, což umožňuje lepší akceleraci, vyšší stoupavost a rychlejší přejezdy. U modelu 427 je navíc nabízena 6rychlostní převodovka. Pro maximální efektivitu přijde vhod funkce automatického volnoběhu, která po 30 sekundách nečinnosti sníží otáčky motoru na 700 ot/min. Automatika má též na starosti naprogramování vypnutí motoru při nečinnosti, rovněž aktivuje brzdy a vypne stroj.

Nakladače 427/437 jsou vybaveny různými automatickými systémy, které podporují efektivitu a snižují pracovní náklady. Například chladicí ventilátor hydraulického systému reaguje na teplotu a automaticky upravuje svou rychlost, aby optimalizoval chlazení - snížil spotřebu paliva a hlučnost. 

Kabina             

Nová kabina o objemu 3m3 poskytuje náležitý prostor a komfort pro obsluhu stroje. Možné je zakoupit mnoho volitelných bezpečnostních prvků. V kabině je rovná podlaha a nastavitelný sloupek řízení pro maximální pohodlí. Moderní displej centrální palubní desky zobrazuje důležitá provozní data. Nakladače se ovládají prostřednictvím sad pák nebo joysticku.

Důležitý je i vnější komfort. Troj- nebo čtyřfunkční hydraulika a rychloupínač zajistí rychlou a komfortní výměnu nářadí.

Zákazník si může vybrat i typ nakládacího ramene - s kloubovým mechanizmem s rameny ve tvaru písmene Z (ZX) pro vylamování ve výšce nebo vysokého točivého momentu (HT) pro souběžné zvedání a použití více příslušenství. U obou modelů nakladačů lze použít vysokozdvižné rameno HT, u modelu 437 také super vysokozdvižné rameno HT.

Rychlé cykly při manipulaci má na starost hydraulika s dvojicí čerpadel s proměnlivým průtokem, umožňující oběh 264 l/min.

Kloubové nakladače 427/437 v číslech

427 - Provozní hmotnost: 13 053 kg. Maximální jmenovitý výkon: 158 koní (118 kW). Maximální únosná zátěž: 8 051 kg. Standardní kapacita lopaty: 2,4 m3

437 - provozní hmotnost 15 255 kg. Maximální jmenovitý výkon: 173 koní (129 kW). Maximální únosná zátěž: 9 055 kg. Standardní kapacita lopaty 2,7 m3

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.