Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Novinky v postřikové technice Kuhn: Snadná agregace traktoru s postřikovačem s řízenou nápravou a další možnosti pulzní modulace

Zveřejněno: 18. 11. 2021

Společnost Kuhn nyní svým zákazníkům umožňuje vybavit tažené postřikovače Kuhn Lexis, Kuhn Metris 2 a Kuhn Oceanis 2 systémem automatického kopírování stopy traktoru TRACK ASSIST. Ten podle ní vede k přesnější jízdě a snižuje poškození plodin při postřiku. Další novinkou v oblasti postřikovačů je rozšíření systému pulzní modulace AutoSpray o možnost aplikovat až 32 různých aplikačních dávek v celé šířce ramen.

Poškozování porostu koly postřikovače při otáčení soupravy na souvrati lze eliminovat použitím mechanicky, popřípadě hydraulicky řízené nápravy postřikovače Kuhn.

Poškozování porostu koly postřikovače při otáčení soupravy na souvrati lze eliminovat použitím mechanicky, popřípadě hydraulicky řízené nápravy postřikovače. Společnost Kuhn nabízí u svých tažených postřikovačů Kuhn Lexis, Kuhn Metris 2 a Kuhn Oceanis 2 volitelnou výbavu systémem automatického kopírování stopy traktoru. Řízená náprava spolu s kopírováním stopy traktoru umožňuje přesnější jízdu a snižuje poškození plodin při postřiku. Ať už na souvrati, při otáčení nebo při objíždění překážek na poli, postřikovač vždy následuje již projetou stopu.

Agregace postřikovače s řízenou nápravou s traktorem je obvykle časově náročná záležitost. Kuhn ale přichází se systémem Kuhn Track Assist, který tento proces výrazně zjednodušuje. Mechanické spojení nahrazuje gyroskopickým snímačem, který se jednoduše připevní k zadní části traktoru pomocí magnetu. Gyroskopické senzory snímají úhel natočení traktoru, a postřikovač Kuhn tak sleduje trajektorii traktoru.

Výhodou systému Kuhn Track Assist je snadná montáž dílů a jejich jednoduchá obsluha.
Výhodou systému Kuhn Track Assist je snadná montáž dílů a jejich jednoduchá obsluha.

Výhodou systému Kuhn Track Assist je snadná montáž dílů a jejich jednoduchá obsluha. Systém má široký pracovní úhel (23° u Kuhn Metris 2 a 28° u Kuhn Oceanis 2), aby bylo zaručeno dokonalé kopírování stopy traktoru. Během jízdy běžné pojezdové rychlosti je systém aktivní a kola postřikovače kopírují kola traktoru. Rozsah pojezdových rychlostí činí 2 až 22 km/h, aby byla zajištěna efektivní práce na souvratích a bezpečnost při přepravním režimu. Mimo tento rozsah se náprava automaticky zablokuje a vycentruje, aby nedošlo k poškození stroje. Systém přichází vhod i při couvání – postřikovač Kuhn je vyrovnáván s traktorem, takže efektem je snazší manévrování.

Až 32 různých aplikačních dávek v celé šířce ramen postřikovače Kuhn

Díky pulzní modulaci Kuhn AutoSpray tažené postřikovače aplikují postřik velmi přesně, což přináší úsporu nákladů a vyšší efektivitu ochrany rostlin. Systém otevře a zavře trysky až 20x za vteřinu, přičemž každý střik se variabilně přizpůsobuje požadovanému průtoku. I při otáčení na souvrati nebo při jízdě do kopce, kdy pracovní rychlost klesá, nebo naopak v místech, kde může postřikovač pracovat při vyšší pracovní rychlosti, dochází ke správné pokryvnosti, korektnímu využití chemických prostředků a dodržení velikosti kapénkového spektra předepsaného výrobcem. Kuhn AutoSpray také umí přizpůsobit velikost kapének aktuálním podmínkám, jako jsou teplota vzduchu, vlhkost, síla větru apod. Kuhn AutoSpray je schopen pracovat i s aplikačními mapami a kompenzovat dávky při jízdě v zatáčkách nebo při objíždění překážek, kdy se vnitřní ramena pohybují pomaleji než venkovní.

Kuhn AutoSpray nyní umožňuje v rámci pracovního záběru ramen postřikovače aplikovat různé dávky postřiku v souladu s předpisovou aplikační mapou.
Kuhn AutoSpray nyní umožňuje v rámci pracovního záběru ramen postřikovače aplikovat různé dávky postřiku v souladu s předpisovou aplikační mapou.

Společnost Kuhn systém AutoSpray neustále vyvíjí a obohacuje o nové funkce. Jelikož různá místa na poli vyžadují různou úroveň ošetření plodin, je výhodné nastavit aplikační dávky předem za pomoci předpisových aplikačních map. Kuhn AutoSpray nyní umožňuje v rámci pracovního záběru ramen postřikovače aplikovat různé dávky postřiku v souladu s předpisovou aplikační mapou. Například s terminálem Kuhn CCI 1200 je možné aplikovat až 32 různých aplikačních dávek v celé šířce ramen. Systém s touto možností je k dispozici u modelů Kuhn Altis 2, Kuhn Lexis, Kuhn Metris 2 a Kuhn Oceanis 2.

Postřikovače KUHN jsou vybaveny nejmodernější technikou. Umožňují dodržet zadané koncentrace roztoku, rovnoměrnou aplikaci na povrch půdy, či ošetřované rostliny a zabránit úletu roztoku mimo pozemek, na kterém se provádí aplikace. Výše zmíněné novinky opět umožní zvýšit přesnost dávkování přípravků a minimalizovat poškození rostlin.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Kuhn

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.