AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Nový kompaktní traktor Same Dorado Natural do smíšeného nasazení

Zveřejněno: 11. 12. 2018

Nové traktory Same Dorado Natural budou k dispozici ve čtyřech modelech s výkonem motoru od 65 do 97 koní. Traktory by měly být vhodné do smíšeného nasazení. Nová řada se poprvé představila na veletrhu EIMA v Itálii.

V kabině byly ovládací prvky přepracovány.

Traktory Same Dorado Natural jsou osazeny koncernovým tříválcovým motorem FARMotion vyznačující se kompaktním designem, vysokou spolehlivostí, nízkou spotřebou paliva a minimální údržbou. Motor má objem 2,9 litrů a maximální točivý moment 369 Nm (u top modelu Dorado Natural 100). Motor je vybaven externí recirkulací výfukových plynů a oxidačním katalyzátorem, motor tudíž splňuje emisní normu IIIB. Nádrž na naftu má objem 90 litrů.

Modely Dorado 70, 80, 90 a 100 Natural jsou k dispozici s výkony 65, 75, 88 a 97 koní (48, 55, 65 a 71 kW). Traktory mají vstřikovací systém Common-Rail se vstřikovacím tlakem 2000 barů, turbodmychadlem a mezichladičem, zaručují konstantní dodávku výkonu, který je k dispozici v širokém rozsahu otáček. K dispozici je vysoký točivý moment i při nízkých rychlostech. Ukládat lze dvě paměti otáček motoru. Agregované stroje vždy pracují v optimalizovaném režimu, bez ohledu na náhlé změny zatížení, které se často vyskytují v mnoha zemědělských činností.

Různé varianty převodovek

K dalšímu zvýšení univerzálnosti modelu Dorado Natural jsou k dispozici dvě konfigurace převodovek. První je 5/15 převodovka s 5 rychlostními stupni a třemi skupinami. Převodovka poskytne minimální rychlost jízdy 287 m/h. Maximální rychlost je 40 km/h, přičemž je zachována úspornost motoru (při 1870 ot/min a s pneumatikami 420/70 R30).

Navíc je k dispozici redukční převodovka 30/15 Eco s redukcí. Zde je minimální rychlost 237 m/h. I ta dosahuje maximální rychlosti 40 km/h při úsporných otáčkách 1870 ot/min. Mezi standardní funkce patří elektrohydraulický pohon všech kol a přední a zadní 100% uzávěrka diferenciálu.

Hydraulika

Hydraulický systém traktoru Dorado Natural také uspokojí náročné polní práce. Hydraulický systém je složen z čerpadla s průtokem 50 l/min a dvěma mechanickými řídícími jednotkami (na přání tři). Zadní závěs má kapacitu 2500 kg, která může být zvýšena na 3500 kg. Posilovač řízení má samostatný hydraulický okruh a je napájen dalším samostatným čerpadlem s průtokem 18 l/min.

Díky různým rychlostem vývodového hřídele v různých konfiguracích je nový Same Dorado Natural vhodný pro nejrůznější využití. Kombinace PTO je standardně 540/540 ECO; volitelně je k dispozici kombinace s 540/540ECO/1000 nebo 540/540ECO.

Přední náprava vyvinutá a vyrobená společností Same má úhel řízení 55 ° a maximální zatížení náprav činí 2300 kg. Pro maximální bezpečnost jsou brzdové kotouče namontované na přední nápravě.

Pohodlná a prostorná kabina

Nová kabina má nový vzhled ovládacích prvků. To by mělo umožnit ergonomické a intuitivní ovládání všech funkcí traktoru. Informační displej je integrován do nastavitelného sloupku řízení. Pro nový Dorado Natural je také k dispozici průhledná střecha a verze bez střechy. Přední viditelnost je optimální díky šikmé kapotě pro bezpečnou práci a manévrování. Celková výška traktoru se standardními pneumatikami 420/70 R30 je 2,52 m.

Komfortní mechanicky odpružené sedadlo řidiče lze přizpůsobit hmotnosti řidiče a má širokou škálu možností nastavení. Pro ty, kteří chtějí ještě více pohodlí, jsou k dispozici další volitelná sedadla či klimatizace.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Same

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.