Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 28.4. – svátek slaví Vlastislav

Nový pásový shrnovač Anderson MergePro915 poprvé v Česku. Čím zaujme?

Zveřejněno: 16. 1. 2024

Na akci s názvem Čertovský den v MANATECHu si odbyl českou premiéru nový pásový shrnovač Anderson MergePro915, který byl poprvé představen na letošním veletrhu Agritechnica v Hannoveru.

Pásový shrnovač Anderson MergePro915.

Mezi výhody pásových shrnovačů obecně patří čistý sběr píce bez nežádoucích příměsí, a tím pádem nižší opotřebení nožů a dalších komponentů sklizňových strojů. Díky šetrnému zacházení s hmotou pak není ve výsledném krmivu tolik popelovin. Mezi další přednosti pásového shrnovače patří variabilita odkládání řádku, jednodušší konstrukce ve srovnání s vícerotorovými shrnovači a vyšší pracovní rychlost.

Na trh s pásovými shrnovači nyní vstupuje kanadský výrobce Anderson, který je u českých zemědělců znám především výrobou přepravníků kulatých a hranatých balíků. Svůj první pásový shrnovač Anderson MergePro915 s pracovním záběrem 9,15 metru (shrnování na střed) výrobce poprvé představil na zemědělském veletrhu Agritechnica 2023 v Hannoveru. V roce 2024 bude představen větší model s pracovním záběrem 10,67 metru.

Šestiřadý sběrač je bezvačkový, takže je složen z nižšího počtu součástek a je tedy kompaktní a robustní.
Šestiřadý sběrač je bezvačkový, takže je složen z nižšího počtu součástek a je tedy kompaktní a robustní.

Díky svému konstrukčnímu provedení je pásový shrnovač Anderson MergePro915 určen pro shrnování jetelovin, trav, jetelotravních směsek a popřípadě slámy z obilnin – a to vše při vysoké pracovní rychlosti, a dokonce i v případě velkého množství hmoty. Řádky hmoty (například slámy nebo sena) je možné i beze ztrát pouze obracet. Pásový shrnovač šetrně zachází s pící a nedochází ke ztrátám odrolem a tím pádem nutričních hodnot, které jsou velmi nežádoucí například u citlivých pícnin, jako jsou vojtěšky a jetele.

Pomocí prstového sběracího ústrojí je hmota sebrána a odložena na příčné dopravníkové pásy, které ji unáší na obsluhou zvolenou stranu a vytváří tak řádek. Šestiřadý sběrač je bezvačkový, takže je složen z nižšího počtu součástek a je tedy kompaktní a robustní. Poskytuje tak vyšší pracovní rychlost (do 28 km/h) a vyžaduje méně údržby. Sběrač disponuje šesti řadami zahnutých prstů, díky tomu hmotu nekontaminuje zeminou a jinými nežádoucími příměsemi. Hmota není smýkána po povrchu jako u rotorových shrnovačů. Přítlačný válec zajišťuje kontinuální tok materiálu a vytváří homogenní a načechrané řádky. Shrnovač Anderson MergePro915 lze vybavit i boční clonou pro tvorbu úhledného bočního řádku. Její pracovní šířka a pozice z přepravní do pracovní polohy a opačně se ovládá hydraulicky z kabiny traktoru.

Zajímavou funkcí je adaptivní technologie TRUE-GROUND pro nastavení rychlosti rotace sběrače a rychlosti pásů v závislosti na rychlosti jízdy traktoru.
Zajímavou funkcí je adaptivní technologie TRUE-GROUND pro nastavení rychlosti rotace sběrače a rychlosti pásů v závislosti na rychlosti jízdy traktoru.

Oba dopravníkové pásy jsou samočistící a jejich napnutí lze nastavit bez použití nářadí. Rychloupínací systém napínání pásu podle výrobce zjednodušuje skladování a seřizování stroje Anderson MergePro915. Nastavování se provádí na jedné straně stroje a pomáhá udržovat rovnoměrný tlak po celé šířce pásu. Skluz stroje po povrchu pozemku, jeho kopírování a rozložení hmotnosti stroje na pozemek zajišťují kluzné plazy. V kombinaci s hydraulicky nastavitelným odpružením je tak hmotnost a přítlak sběracích jednotek vždy optimální. Zajímavou funkcí je adaptivní technologie TRUE-GROUND pro nastavení rychlosti rotace sběrače a rychlosti pásů v závislosti na rychlosti jízdy traktoru. To podle výrobce zajistí perfektní tvar řádku s hmotou. V případě potřeby lze aktivovat manuální režim s pevně nastavenou pracovní rychlostí.

Bližší pohled na podvozek pásového Anderson MergePro915.
Bližší pohled na podvozek pásového Anderson MergePro915.

Změna vytváření řádku se provádí hydraulicky posunutím pásových jednotek do stran a změnou směru jejich otáčení. Obsluha pásového shrnovače Anderson MergePro915 tak může pružně reagovat na aktuální pracovní podmínky a ukládat řádek vpravo, vlevo, po obou stranách, na střed, současně na střed i na stranu pravou nebo levou.

Funkce shrnovače Anderson MergePro915 včetně diagnostiky se ovládají a zobrazují pomocí terminálu v kabině traktoru. Shrnovač byl navržen tak, aby fungoval i bez této elektronické pomoci a lze jej proto provozovat v manuálním režimu.