Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.7. – svátek slaví Věroslav

Novým importérem strojů Krukowiak do České republiky se stala firma POL-AGRO Maszyny a.s.

Zveřejněno: 14. 2. 2024

Firma Krukowiak je v Polsku lídrem ve výrobě postřikovačů a techniky na sklizeň zeleniny. Neaspiruje stát se mezinárodním koncernem, ale chce být nejlepší v tom, co dělá. V nabídce, která je díky společnosti POL-AGRO Maszyny dostupná též tuzemským farmářům, nalezneme například nesené i tažené postřikovače, postřikovače do sadů, samochodné postřikovače, zelinářskou techniku, stroje na cibuli, vyorávače brambor nebo třídicí linky na brambory.

Samochodné postřikovače Krukowiak pohání osvědčené motory Caterpillar.

Nápady a trpělivost. Těmito slovy by se dala výstižně popsat historie skupiny Krukowiak, jejíž začátky se datují do roku 1977, kdy v malé domácí dílně v Redcz Krukowe začal Janusz Borkowski vyrábět první stroje. Ty byly zpočátku konstruovány pro vlastní potřebu na rodinné farmě, na které od svých rodičů převzal vedení a kterou se rozhodl modernizovat. V sedmdesátých letech se totiž polské zemědělství potýkalo s nedostatkem zemědělských strojů, což bylo pro mnohé nepřekonatelnou překážkou.

Když sousedé pana Borkowského viděli, jak si jeho stroje vedou, začali se o ně více zajímat. A tak Janusz Borkowski začal vyrábět stroje také pro potřeby místních farmářů. Kromě nápadů a znalostí neměl žádný kapitál a společnost vznikla téměř z ničeho. Stačila vášeň, tvrdá práce a úsilí lidí, kteří tuto společnost tvoří dodnes.

Následně se firma začala rozšiřovat a o 10 let později vznikl jeden z prvních soukromých podniků konstruující stroje pro zemědělce v Polsku. Jelikož majitel byl sám zemědělec, dokonale znal potřeby polského farmáře, proto se stroje vyráběly na míru.

Zaměstnanci společnosti POL-AGRO Maszyny a.s. během návštěvy závodu.
Zaměstnanci společnosti POL-AGRO Maszyny a.s. během návštěvy závodu.

Vyráběly se vykopávače brambor, sklízecí stroje na zeleninu, drtiče natě, sadové sekačky a postřikovače. V 80. a 90. letech se stroje prodávaly pouze na polském trhu. V polovině 90. let však začala společnost expandovat na trhy západní a východní Evropy a v současné době vyváží do 40 zemí včetně Evropy, Ameriky a Austrálie.

V následujících letech vznikly první sériové stroje pro sklizeň zeleniny. Závod také začal vyrábět první tažené postřikovače, vybavené inovativními hydraulickými rozkládacími rameny a manžetami pro pomocné proudění vzduchu. V té době šlo o naprostou novinku na polském trhu.

Koncem minulého století byly stroje vybavovány elektronikou umožňující velmi ekologickou aplikaci přípravků na ochranu rostlin.

Společnost POL-AGRO maszyny a.s. zajišťuje prostřednictvím regionálních smluvních prodejců dodávky kolových traktorů, zemědělské i lesnické techniky, komunální techniky a speciálních strojů a to po území celé České i Slovenské republiky. Součástí služeb je též před i poprodejní servis. Import polské, estonské a ukrajinské techniky je řešen komplexně až na dvůr k zákazníkovi; tj. se zajištěním logistiky a legislativních záležitostí apod. Nechybí standardní záruční podmínky, garance zajištění servisu, provozuschopnosti a dodávek ND. (zdroj: POL-AGRO)

Postřikovače

Ze sortimentu začneme u postřikovačů, konkrétně u těch nesených. Firma Krukowiak umí vyrobit jak zcela jednoduchý malý postřikovač ovládaný plně mechanicky, tak nesený velký postřikovač ovládaný pomocí elektroventilů a GPS a navíc i s přední nádrží. U nesených strojů činí objem nádrže 400–1900 l. Ramena jsou skládaná do písmene X, či do obdélníku. Velká výhoda tkví v tom, že firma klade důraz na individuální podmínky zákazníka. Pokud není požadovaná konfigurace v ceníku, ráda bude hledat vhodné řešení.

U nesených strojů činí objem nádrže 400–1900 l.
U nesených strojů činí objem nádrže 400–1900 l.

Následují tažené postřikovače, které jsou určeny jak pro menší, střední tak i velké podniky. Objem nádrží začíná na 1 000 l a pro náročné zákazníky může dosahovat až 6 000 l. Postřikovače lze vybavit nejmodernějšími technologiemi včetně rozhraní ISOBUS. Nechybí ani možnost hliníkových ramen renomovaného francouzského výrobce.

Samotnou kapitolu tvoří postřikovače do sadů, které firma nabízí v nesené i tažené verzi a se zásobníky od 400 l do 2 000 l. Stroje jsou vhodné též do vinic a chmelnic. I zde je možná individuální výroba na míru.

Tažené postřikovače lze vybavit nejmodernějšími technologiemi včetně rozhraní ISOBUS.
Tažené postřikovače lze vybavit nejmodernějšími technologiemi včetně rozhraní ISOBUS.

Nechybí ani samochodné postřikovače. Ty disponují osvědčenými motory Caterpillar, hydraulickým pohonem 4×4, objemem nádrže 4 000 l, velmi komfortní kabinou, hliníkovými rameny či možností samostatně vypínat trysky.

Zelinářská technika

Vyorávače brambor, tzv. teky, se stále těší velké oblibě hlavně u malých pěstitelů. Kromě klasických teků umí Krukowiak nabídnout i mini-kombajn na sklizeň brambor Minipyrus či větší stroj PYRUS II určený pro střední pěstitele.

Jak pro malé, tak i velké pěstitele, jsou určeny třídicí linky brambor. Díky individuálnímu přístup u nich lze kombinovat různé podavače a dopravníky. Linky se hodí též pro cibuli.o