Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Od sci-fi k realitě, velcí roboti míří na pole. Autonomní secí stroj Horsch poprvé v akci

Zveřejněno: 29. 4. 2021

Philipp Horsch, který stojí ve vedení německé firmy Horsch, zveřejnil video, které zachycuje autonomní secí stroj při práci. Philipp Horsch již dříve na svém Twitteru zveřejnil krátké video tohoto konceptu. Nyní však můžeme vidět, jak stroj pracuje a jak je dopravován po silnici přímo na pole.

Autonomní secí stroj Horsch poprvé v akci. Zdroj foto - tisková zpráva Horsch

Jak je vidět, stroj používá pásové jednotky Terra Trac od firmy Claas. Kapota stroje pochází z již vyráběných samojízdných postřikovačů. Stroj je spojen s klasickým a dnes již využívaným 24řádkovým secím strojem Maestro.

Vzhledem k předpisům není možné robota provozovat zcela autonomně. Proto na videu vidíme, že jej táhne po silnici nákladní vůz. Na poli také musí být pod neustálým dozorem. I když je podle Philippa Horsche osazen pokročilým navigačním systémem Trimble s dosahem 600 metrů, stále na něj musí dohlížet člověk, který při kritické situaci může stroj zastavit pomocí dálkového ovládání.

Horsch uvádí, že do konce roku 2021 budou představeny další dva koncepty autonomního stroje. Cílem výrobce je vyslat do terénu tři různé stroje různých velikostí.

O tom, že Horsch plánuje vývoj autonomního secího stroje, Philipp Horsch informoval již minulý rok v rámci konference. Tam byl také představen počítačový model, jak by takový stroj mohl vypadat. Tento model se ale od stroje na videu trochu liší.

Před 4 lety se objevily také informace, že Philipp Horsch plánuje přijít na trh s prvním komerčně dostupným velkým autonomním traktorem. Jestli už nadešel čas, uvidíme. Třeba se bude moci zadní část stroje (na videu) demontovat a dvoupásovou přední část využívat jako autonomní traktor, za který je možné agregovat jiné pracovní nářadí – takovou koncepci stroje již před 2 lety představil John Deere.

Horsch také vyrábí tažené a samojízdné postřikovače. I tam chce proniknout s robotikou. Proto uzavřel partnerství s firmou Trimble – specialista na zemědělské navigační systémy. Obě společnosti nedávno oznámily spolupráci zaměřenou na vývoj autonomních systémů pro zemědělství. Spolupracovat budou konkrétně na autonomním řízení strojů, jako jsou samojízdné postřikovače. Dále budou vyvíjeny automatické pracovní postupy uplatňující se v kanceláři i terénu.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Horsch

1) z podkladů Horsch


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.