Pozvánka na Polní den společnosti HORSCH. Ždírec 26. 6. 2024 od 9:30 hod.
Dnes je 5.5. – svátek slaví Klaudie

Optum CVX: Traktor pro vysoké nároky

Aktualizováno: 2. 12. 2016

Traktory Optum CVX jsou výsledkem snažení firmy Case IH vyhovět požadavkům zemědělců, kteří poptávají traktor o vyšším výkonu, avšak s rozměry blízko k řadě Puma.

Case IH

Řada Optum CVX zahrnuje dva modely, a to Optum 270 CVX a Optum 300 CVX.  Řada Optum CVX tak nabízí jmenovité výkony -  271 a 300 koní. Svými rozměry a všestranností je Optum CVX vhodný pro smíšené nasazení v nejrůznějších polních prací - od dopravy po zpracování půdy. Na nové řadě Optum CVX byl použit nový design, který prozrazuje, jakým směrem se bude značka Case IH vyvíjet v dalších letech.

Optum CVX je osazen novým šestiválcovým motorem FPT o objemu 6,7 l, který plní normu Tier 4f. Použit je efektivní systém Hi-eSCR, tudíž není potřeba využívat recirkulaci spalin EGR, filtr pevných částic DPF a dvě turbodmychadla. Maximální výkon modelu Optum 300 CVX je 313 koní při 1800 ot/min. V případě, že Optum CVX bude pracovat v obtížných podmínkách a dojde ke klesnutí otáček motoru, turbodmychadlo s variabilní geometrií lopatek se otevře tak, aby se zvýšil točivý moment a dosáhlo se mimořádně efektivních vyšších otáček.

Při konstrukci nového motoru bylo použito již zmiňované nové turbodmychadlo, zesíleny byly hlavy válců (nový materiál a design) a rovněž se použil nový blok a olejová vana.

Hlavní palivová nádrž pojme 630 litrů a AdBlue nádrž 96 litrů.

Plynulá převodovka pro traktory Optum CVX je k dispozici ve dvou rychlostních rozsazích 40 a 50 km/h ECO - maximální rychlost vzad až 27 km/h. Logika ovládání u Optumu CVX je stejná jako u poslední generace Puma CVX Stage IV. Nový Optum CVX má ale novou funkci, a to „KICK-DOWN“. Při sešlápnutí pedálu přes 95 % se spustí tato funkce, čímž převodovka reaguje snížením převodového poměru pro maximální akceleraci. Ve spojení s novou přední a zadní nápravou s rozvorem 2 995 mm (2 884 mm – Puma 185–240, 3 055 mm Magnum FPSOptum CVX vyplňuje mezeru), pneumatikami o průměru 2,15 m a plynulou převodovkou nabídne Optum CVX kvalitní přenos výkonu na podložku. Nová je i parkovací brzda, která se ovládá přímo na loketní opěrce.

Přední odpružená náprava (model se sedlovým pružením s tahovým bodem ve středu traktoru) je převzata od větších bratrů – traktory Magnum. Pružení je zajištěno pomocí dvou hydraulických válců s dráhou pružení 110 mm.

Absolutní novinkou je možnost monitorovat tlak v pneumatikách jak samotného traktoru, tak dokonce i u přívěsu. Systém je integrován do originálního dotykového monitoru AFS 700 a je možné sledovat tlak až v 16 pneumatikách. 

Optum CVX přichází ve standardu s elektronicky řazeným 4rychlostním vývodovým hřídelem - 540/540E/1000 a 1000 ECO. Maximální výkon je dosažen při 1900 ot/min. ECO otáček dosahuje Optum CVX na vývodovém hřídeli při úsporných 1580 ot/min. Zadní vývodová hřídel je vybavena automatickou brzdou, která může být aktivována buď za pomocí tlačítka, nebo ji lze naprogramovat do souvraťového managementu HMC II.

Ve výbavě nechybí ani přední vývodová hřídel, která je 2rychlostní. Jedná se tak o první traktor, který firma Case IH nabízí již ve standardu s přední vývodovou hřídelí. Ovládá se stejně tak, jako zadní, tedy elektronicky pomocí ovladače.

Pro použití řádných závěsných strojů musí být traktor vybaven adekvátně výkonným hydraulickým systémem. Na výběr jsou dvě varianty hydrogenerátorů (o výkonu 165 l/min a 220 l/min).

Zadní tříbodový závěs má standardně rychloupínací koncovky kategorie 3 s průběžnou zvedací silou v celém rozsahu 10 300 kg a je ve své podstatě podobný jako u nových traktorů Case IH Puma. Maximální zvedací síla je pak 11 060 kg. Na přání je možné dodat koncovky ramen kategorie 4. Nový, zcela integrovaný přední tříbodový závěs Heavy Duty nabízí maximální zvedací sílu až 5 800 kg. Systém managementu ovládání je stejný jako u modelů Puma či Maxxum.

Další důležitou částí traktoru Optum CVX je samozřejmě kabina, kde obsluha bude trávit spoustu času. Při práci za tmy přijde vhod výkonnější 360° LED osvětlení. Jak je tomu u firmy Case IH zvykem, rovněž i u modelů Optum CVX nabídne vrcholný luxusní a komfortní interiér, který se skládá ze sedadla Grammer Maximo Evolution potaženým kůží, kožený volant…. Komfortu přispěje i odpružená kabina. 

Pro precizní zemědělství je k dispozici řada naváděcích systému, pod označením AFS.

Traktor bude široké veřejnosti představen na letošním veletrhu TechAgro 2016 v Brně.  

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.