Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Perlička mezi objemnými samojízdnými aplikátory hnojiv: Holmer Terra Variant 435 s muší váhou

Zveřejněno: 19. 3. 2021

Holmer, který vyrábí aplikátory organických hnojiv už více než dvacet let, si při vývoji modelu Terra Variant 435 kladl za cíl postavit malý a lehký aplikátor, jenž by zabezpečil aplikaci hnojiv na začátku jara – zejména na malých plochách.

Terra Variant 435 je menším sourozencem modelu Terra Variant 585. Jeho hlavní předností je nižší hmotnost – činí 16,7 tun, pokud je osazen nádrží pro kapalné hnojivo. Zdroj foto - tisková zpráva Holmer

Jarní časové okno, v němž lze hnojit porost kejdou nebo digestátem, a efektivně tak zvýšit výnos, se zkracuje. Konkrétně digestát je obecně považován za hodnotné hnojivo s okamžitou dostupností dusíku. Má pozitivní vliv na výnos a obsah živin kukuřice a na obsah anorganického půdního dusíku. Aplikace digestátu a jeho separovaných složek může v některých případech efektivně nahradit také hnojení minerálními hnojivy.

Důraz na nízkou hmotnost

Během jarní aplikace hnojiv jsou však kladeny nástrahy v podobě podmáčené půdy. Při jízdě těžké mechanizace s nevhodným obutím může docházet k tvorbě kolejí, potažmo znehodnocování nejen půdy, ale i rostlin. Jako vhodné řešení se nabízí lehký nosič nářadí s vysokou průchodností a se schopností eliminovat utužení půdy.

Namísto mechanické převodovky s kardanovými hřídeli vedenými k nápravám využívá Terra Variant 435 přímý hydraulický pohon na obou  nápravách, to umožňuje plynulou jízdu v rozmezí 0-40 km/h. Zdroj foto - Milan Jedlička
Namísto mechanické převodovky s kardanovými hřídeli vedenými k nápravám využívá Terra Variant 435 přímý hydraulický pohon na obou nápravách, to umožňuje plynulou jízdu v rozmezí 0-40 km/h. Zdroj foto - Milan Jedlička

Inženýři firmy Holmer nashromáždili veškeré své znalosti a zkušenosti, aby zkonstruovali speciální konstrukci samojízdného aplikátoru, která v kombinaci s moderními technologiemi a odolnou ocelí zaručí nejvyšší rozložení váhy stroje za každých polních podmínek. Vysoké nároky při vývoji byly kladeny také na dodavatele dílů. Terra Variant 435 je menším sourozencem modelu Terra Variant 585. Jeho hlavní předností je nižší hmotnost – činí 16,7 tun, pokud je osazen nádrží pro kapalné hnojivo (pojme 16 000 litrů). O tom, že to inženýři s nízkou hmotností mysleli opravdu vážně, svědčí fakt, že Terra Variant 435 využívá i lehčí ráfky, obut je do moderních pneumatik chránících půdu a čerpadlo je vyrobeno z lehčího hliníku.

Ochrana půdy a rostlin

Namísto mechanické převodovky s kardanovými hřídeli vedenými k nápravám využívá Terra Variant 435 přímý hydraulický pohon na obou nápravách, to umožňuje plynulou jízdu v rozmezí 0-40 km/h. Převodovka spolupracuje s motorem Mercedes-Benz OM470 LA o výkonu 435 koní. Pro splnění podmínek emisní normy Stage V je využíváno vstřikování AdBlue. Příznivé spotřeby paliva je dosaženo optimalizovanou křivkou točivého momentu, kdy 2100 Nm je dosaženo od 1300 ot./min.

Němečtí inženýři stroj vybavili asistenčním systémem nesoucím název Holmer DynaProtect, který v závislosti na sklonu pozemku zabezpečuje stabilitu stroje. Tento asistenční systém umožňuje individuální automatickou regulaci předstihu obou poháněných náprav v každé poloze. V závislosti na sklonu povrchu a druhu porostu zajišťuje vždy nejlepší podmínky pro ochranu rostoucího porostu - louky, řádkové kultury, aplikace mezi řádky - obzvláště na jaře. Na silnici je minimalizováno opotřebení a spotřeba pohonných hmot.

Sací rameno s dosahem 5,7 m není umístěno u kabiny, takže nebrání výhledu ven. Zdroj foto - Milan Jedlička
Sací rameno s dosahem 5,7 m není umístěno u kabiny, takže nebrání výhledu ven. Zdroj foto - Milan Jedlička

Stabilitě také napomáhá rozvor 4,26 m. Obratnost stroje zabezpečují dvě poháněné a řízené nápravy poskytující poloměr otáčení pouhých 6,8 m.

Přední náprava je odpružena a vybavena svahovou podpěrou. Stroj je obut do pneumatik Michelin CerexBib2 VF 900/60 R38 schopných pracovat při tlaku 1,2 baru, v kontaktu s půdou tak plocha pneumatiky činí 0,78 m². Pro speciální aplikace, jako je jízda v řádkových kulturách, Holmer nabízí úzké pneumatiky či dvojmontáže. Při aplikaci hnojiv přijde vhod krabí režim, kdy každé kolo jede ve vlastní stopě – stroj se vychýlí doprava nebo doleva, záleží na volbě obsluhy nebo směru jízdy. Tím se ideálně rozkládá už tak nízká váha stroje na větší plochu a nedochází k negativnímu utužení půdy a poškození rostlin.

Připojení moderní závěsné techniky

Zadní závěs o kapacitě tři tuny pracuje v součinnosti s krabím chodem (natáčí se). Za tímto účelem dva příčné válce automaticky řídí naklánění tříbodového závěsu doleva nebo doprava. Všechny připojovací body závěsu zůstávají vyrovnány i s připojeným nářadím, aby se co nejlépe rozložila tažná síla. Se zadním závěsem lze agregovat různé aplikátory – diskové podmítače či strip-til aplikátory pro přímé zapravení hnojiva. Pro provoz moderního nářadí je k dispozici Load Sensing (tlakové snímání) a přípojky Power Beyond. K čerpání hnojiva slouží čerpadlo Vogelsang VX 186-368 s průtokem až 9000 l/min. Naplní nádrž o objemu 16000 litrů za pouhé dvě minuty. Řezání a separování cizích složek v kapalině (kameny, sláma, tráva apod.) zastane řezací jednotka RotaCut 10 000 MXL. Pro zemědělce vyžadující sledování živin v aplikované látce a propracovanou evidenci dat je Holmer schopen dodat systémy pro analýzu živin v reálném čase. Možné je například měřit obsah dusíku, draslíku, obsah sušiny a dalších látek.

Obsluha nástavby je nyní integrována přímo do dotykového terminálu Holmer EasyTouch. Zdroj foto - Milan Jedlička
Obsluha nástavby je nyní integrována přímo do dotykového terminálu Holmer EasyTouch. Zdroj foto - Milan Jedlička

Agregované nářadí je řízeno z loketní opěrky, ovládací prvky jsou přitom na dosah ruky (dostupné přes dotykový terminál, joystick a volant).12,1palcový dotykový displej Holmer Easy-Touch je kompatibilní s ISOBUS standardem pro výměnu dat. Ve výbavě je i GPS k optimalizaci pohybu na pozemcích, nebo dokonce k návratu na přesné místo, kde zrovna skončila aplikace, a to s přesností na centimetry.

Stroj je vybaven intuitivním konceptem obsluhy Holmer SmartDrive s dotykovým terminálem EasyTouch, obsluhou pomocí Jog-Dial a joystickem. Zdroj foto - Milan Jedlička
Stroj je vybaven intuitivním konceptem obsluhy Holmer SmartDrive s dotykovým terminálem EasyTouch, obsluhou pomocí Jog-Dial a joystickem. Zdroj foto - Milan Jedlička

Prostor kolem stroje osvětlují LED světla, takže je dobře vidět na přívozní cisternu nebo nádrž umístěnou na konci pole. Kabina poskytuje díky úzkým sloupkům a zkosené kapotě panoramatický výhled. Sací rameno s dosahem 5,7 m není umístěno u kabiny, takže nebrání výhledu ven. Manévrování s ramenem usnadňuje možnost jeho otočení v rozsahu 158°. Kabina disponuje hydrodynamickým odpružením a odpruženým sedadlem obsluhy. Kabina a ovládání je u stroje Terra Variant 435 stejná jako u většího Terra Variant 585. Stroj je vybaven intuitivním konceptem obsluhy Holmer SmartDrive s dotykovým terminálem EasyTouch, obsluhou pomocí Jog-Dial a joystickem. Obsluha nástavby je nyní integrována přímo do dotykového terminálu Holmer EasyTouch.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Milan Jedlička, Holmer

1) z podkladů Holmer


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.