50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Ploeger vyvíjí samojízdný shrnovač píce pro Evropu, oslnit má vysokou pracovní rychlostí

Zveřejněno: 10. 7. 2019

Holandský výrobce samojízdných sklízečů a aplikátorů Ploeger vyvíjí samojízdný shrnovač píce. Stroj označuje jako CM4240 Merger a má mít pracovní záběr deset až dvanáct metrů. Světovou premiéru po několikaletém vývoji bude mít na mezinárodním zemědělském veletrhu Agritechnica 2019 v Hannoveru. Stroj je speciálně určen pro evropský trh.

Ploeger CM4240 Merger

Ke shrnování posečené píce se nejčastěji využívají rotorové a pásové shrnovače. Mnozí odborníci tvrdí, že právě druhá jmenovaná skupina shrnovačů je k píci šetrnější – nehrne hlínu, kameny apod. A stroj CM4240 Merger má být právě samojízdnou variantou této skupiny. Není proto překvapením, že hlavní předností má být čistota shrnování, aby byla zajištěna kvalita krmiva. Samojízdný stroj navíc nabídne vyšší pracovní rychlost oproti konvenčnímu shrnovači. Ploeger CM4240 je spíše určen pro poskytovatele zemědělských služeb. Ploeger tvrdí, že stroj zvládne pracovní rychlost až 20 km/h. Stroj pohání motor FPT o výkonu 260 koní.

V Americe jsou samojízdné shrnovače naprosto běžné, v Evropě zatím nikoliv. Na fotografii se nachází Oxbo 4334
V Americe jsou samojízdné shrnovače naprosto běžné, v Evropě zatím nikoliv. Na fotografii se nachází Oxbo 4334

Holandský Ploeger patří do koncernu OXBO International, který vyvíjí a vyrábí širokou škálu zemědělské techniky. Evropská verze CM4240 Merger vychází z amerického stroje Oxbo 4334. Ten však využívá pásové shrnovače z vývoje a výroby OXBO – evropská verze nikoliv. Ploeger to zdůvodnil tím, že pásové shrnovače, které vyrábí společně s OXBO, se nehodí do evropských podmínek. Proto je CM4240 Merger osazen pásy od rakouského výrobce Reiterovi (dříve vyráběl techniku pro rakouského výrobce Pöttinger, od roku 2016 se zabývá vývojem a výrobou pásových shrnovačů).

CM4240 Merger disponuje vpředu osazenou dvojicí pásových shrnovačů, které jsou hydraulicky posuvné. Při shrnování se formuje řádek pod stroj, mezi kola přední nápravy. Kola tedy po řádku ani po píci nejezdí, není nutné shrnovače nastavovat s vysokým přítlakem. Výsledkem by mělo být menší znečištění píce. Díky vpředu a před kabinou instalovaným shrnovačům má řidič dokonalý přehled. Shrnovače jsou schopny se flexibilně přizpůsobovat povrchu půdy.

Jak už bylo psáno, formovat řádek je možné na střed, ale i bočně nebo zároveň vlevo a vpravo – změna formování řádku se provede stisknutím jednoho tlačítka. Výsledný řádek z tak širokého pracovního záběru je spíše určen pro další zpracování samojízdnou výkonnou řezačkou.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Ploeger

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.