Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Pluhy Sukov na Mistrovství České republiky v orbě

Zveřejněno: 23. 1. 2020

Společnost Sukov ve spolupráci s firmou Zetor Tractors a.s. aktivně předvedla pluhy vhodné pro malé i velké zemědělské podniky na 46. Mistrovství České republiky v orbě, které se konalo na začátku října roku 2019 v Žabčicích u Brna.

Pluh Sukov ve spojení s traktorem Zetor

Sukov je českým výrobcem pluhů (s tradicí výroby již od roku 1991) v Huštěnovicích na Uherskohradišťsku, jehož výrobky slaví úspěch na východních a rozvojových trzích. Ve spojení s různě výkonnými traktory Zetor se na soutěži v orbě představily rozličné typy jednostranných, obracecích nesených či polonesených pluhů, jež osloví farmáře nebo zemědělské podniky všech velikostí.

Vrcholem mezi předvedenými pluhy byl šestiradličný model ArcoAgro v agregaci s výkonným traktorem Zetor Crystal. Tento model patří do řady obracecích polonesených pluhů, která zahrnuje pětiradličné až třináctiradličné modely pro orbu v brázdě i mimo ni. Pluhy jsou určeny pro traktory výkonnostní kategorie 120 až 650 koní. Všechny pluhy charakterizuje bohatá standardní výbava zahrnující klasické odhrnovací desky, zahrnovače rostlinných zbytků, jištění šroubem nebo non-stop listovou pružinou, tlumiče rázů či hydraulické nastavení záběru první radlice. Výbavou na přání jsou pak například páskové odhrnovací desky, předradličky, větší výška pod rámem či různé varianty krojidel. V neposlední řadě je možné každý pluh agregovat jak za ruský, tak evropský typ traktoru.

Velkou novinkou pro evropský trh je rám velikosti 180x180x10mm z materiálu STRENX od společnosti SSAB. Společnost SUKOV se stala první v České republice, která vyrábí z tohoto materiálu a navíc i obdržela přísně hodnocený certifikát o kvalitě materiálu, hodnocený přímo výrobcem. Zákazník si tak může díky číslu na štítku zkontrolovat přes internet strukturu a kvalitu materiálu.

Naopak Zetor Major byl agregován s nejmenším nabízeným jednostranným pluhem Katland, u něhož je možné verze už od dvou radlic rozšířit o jednu další. Pluh je vhodný pro traktory od výkonu 50 koní. Zaujme tak převážně malé a začínající farmáře. Standardní výbava je i u tohoto modelu bohatá, patří do ní zahrnovač rostlinných zbytků, prodlužovací křidélka, nastavení záběru první radlice či podpěrné kolo. Na přání je pluh možné vybavit různými typy krojidel a předradličkou.

Traktor Zetor Proxima byl agregován s obracecím neseným pluhem Junior Roto, u něhož je možné každou verzi taktéž rozšířit o jednu radlici, a tak ji používat s traktory od výkonu 60 koní. Řada obracecích nesených pluhů ve dvouradličném až pětiradličném provedení zahrnuje sedm modelů, přičemž ten nejmenší z nich zvládne orbu do hloubky 25 cm. Pluhy jsou vhodné pro traktory do výkonu 250 koní. Modely s non-stop jištěním orebních těles jsou jištěné prostřednictvím sedmi listových pružin. Standardní výbava pluhu je téměř stejná jako u ostatních výše zmíněných, navíc je ale k dispozici možnost volby transportního kola či paměťového Memory válce. Traktor Zetor Forterra používal pětiradličný pluh Downhil rovněž patřící do kategorie obracecích nesených pluhů.

Firma Sukov kromě pluhů vyrábí mimo jiné půdní pěchy v různém provedení a univerzální podvozek ASSIST, který je řešením pro traktory bez zadního tříbodového hydraulického závěsu.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.