AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Portfolio rozdružovačů Kverneland se rozrůstá!

Zveřejněno: 20. 1. 2023

Rozdružovače Kverneland jsou na tuzemském a slovenském trhu již dostatečně známým pojmem – vždyť v nedávné době přesáhl okruh spokojených uživatelů této značky rozdružovačů v České republice a na Slovensku již celou čtyřstovku. Nyní se nabízené portfolio typů rozrůstá o zcela nový koncept nového stroje určeného pro nejtěžší podmínky, a tak má zákazník možnost volit již z celkem 3 možností „jištění stroje proti ucpávání“.

Nový typ rozdružovače Kverneland 863 PRO měl premiéru na výstavě Země Živitelka 2022.

Základem rozdružovače Kverneland je celokovový zásobník – vana svařená ze silnostěnných profilů s hydraulicky sklopným zadním nakládacím čelem. Dle jednotlivých typů je možno volit z nesené, nebo tažené verze s objemem zásobníku 2 m3, 3 m3, 4,2 m3 a 6 m3.

Dno zásobníku rozdružovače Kverneland tvoří laťkový dopravník upevněný na dvou hydromotorem hnaných řetězech. Rychlost dopravníku je možno volit dle požadované dávky rozdružované hmoty. Čelo zásobníku tvoří dle zvoleného typu jeden, nebo dva odmítací válce s protihrabicemi, které zabraňují zahlcení stroje. Po obvodu odmítacího bubnu je osazeno dostatečné množství řezacích žabek pro ideální „natrhání/nařezání“ materiálu a jeho dopravu na metací kolo s lopatkami. Kolo má dostatečně velký průměr pro vytvoření ventilačního efektu a bezproblémovou dopravu hmoty až do vzdálenosti 25 metrů. Kdo naopak potřebuje dopravit například senáž do žlabu, nebo zastýlat do „postýlek“ ocení možnost dvourychlostní převodovky pro nižší otáčky metacího kola a tím i snížený objem vzduchu, kdy eliminujeme nebezpečí vyfoukávání materiálu okolo požadovaného cíle. Tímto způsobem je možno zároveň regulovat i prašnost u suchého materiálu – což se projeví v dobré zdravotní kondici zvířat.

Všechny výše popisované prvky rozdružovače Kverneland je možno ovládat z kabiny traktoru pohodlně pomocí ovládacího boxu. Pro rychlé a bezproblémové nakládání hlavně kulatých balíků je na boku vlastního stroje ještě dodatečné ovládání zadních vrat a posunu podlahového dopravníku.

Díky velice robustní konstrukci je možno tyto stroje Kverneland použít i k zakrmování siláže, rozdružování slisovaných hranatých nebo kulatých balíků.
Díky velice robustní konstrukci je možno tyto stroje Kverneland použít i k zakrmování siláže, rozdružování slisovaných hranatých nebo kulatých balíků.

Díky velice robustní konstrukci je možno tyto stroje použít i k zakrmování siláže, rozdružování slisovaných hranatých nebo kulatých balíků obilní či řepkové slámy, sena, konopí, jitrocele, lnu, senáže atd.

Modifikace rozdružovače Kverneland

Pro menší farmy a nasazení pouze pro zastýlání je určen typ základního rozdružovače Kverneland 853, který není vybaven v podstatě žádnou pojistkou pro zabránění zacpání stroje. Nutno podotknout, že tento „ekonomičtější“ typ se do našich provozů dodává minimálně.

V roce 2015 přišel výrobce se zcela novým typem, který je vhodný pro maximální nasazení a jeho přednosti ho posouvají o další krok dál. Jde o provedení s označením Kverneland 853 PRO DFCS. A co nového nabízí tento „Mercedes“ mezi rozdružovači? Předně je tento stroj vybaven revolučním systémem aktivních „protihrábí“, které jsou umístěné nad odmítacím bubnem a zabraňují (zvláště při rozběhu stroje) vniknutí materiálu na metací kolo a tím možnému ucpání metací koncovky před dosažením optimálních otáček metacího kola. Tento systém je ovládán z kabiny traktoru a je ho možno využít rovněž během práce, když obsluha pozná, že dochází k „udušení“ traktoru. Stroj je standardně dodáván s kardanem s homokinetickým kloubem a prokluzovou spojkou. Rovněž ve standardní výbavě je plně elektronické ovládání všech funkcí stroje s přídavným ovladačem pro posuv dna a otevírání zadních vrat na boku stroje. Pro maximální výkon jsou zesíleny podlahové řetězy a rovněž kladky těchto řetězů jsou z vysocepevnostního materiálu.

Základem rozdružovače Kverneland je celokovový zásobník – vana svařená ze silnostěnných profilů s hydraulicky sklopným zadním nakládacím čelem.
Základem rozdružovače Kverneland je celokovový zásobník – vana svařená ze silnostěnných profilů s hydraulicky sklopným zadním nakládacím čelem.

Novinkou pro rok 2022 je zcela nový typ Kverneland 863 PRO, který byl představen na loňském ročníku Země Živitelky. Velice jednoduché je popsat i v čem je nový typ rozdružovače zcela odlišný – v základním provedení obsahuje veškeré atributy typu Kverneland 853 PRO DFCS a kromě kosmetických úprav zakrytování je ten hlavní benefit umístěn pod zmíněnými novými kryty. Jde o vypínání řemenového pohonu odmítacího bubnu pomocí hydraulického válce. V praxi to znamená, že před dosažením optimálních otáček metacího kola je buben v klidu a zamezuje se tak nebezpečí zahlcení stroje. To v kombinaci s aktivními protihráběmi a možností regulovat rychlost a směr posunu podlahového dopravníku v podstatě zamezuje možnost zahlcení stroje jak při jeho rozběhu, tak i během vlastní práce.

Již z tohoto jasně plyne, že z bohaté nabídky typů rozdružovačů Kverneland a jejich provedení si má možnost vybrat každý, kdo požaduje 100 % nasazení při zastýlání, či krmení v náročných podmínkách živočišné výroby.