Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Právě teď je správný čas provést přísevy nebo obnovu travního porostu. Jaký stroj použít a jak postupovat?

Zveřejněno: 7. 9. 2021

V případě poškození travních porostů doporučuje Deutsche Saatveredelung AG (DSV), jedena z předních německých šlechtitelských společností se sídlem v Lippstadtu, provést přísevy nebo obnovu travního porostu koncem léta, tj. od poloviny srpna do poloviny září.

Secí stroj Ripper STP 300 nezapomíná na ekonomiku provozu a ekologii.

V letošním roce mají louky v Německu velmi odlišný vzhled po delším období sucha, po zamoření hraboši nebo po intenzivních srážkách, uvádí DSV.

V případě poškození DSV doporučuje provést přísev nebo obnovu koncem léta, tj. od poloviny srpna do poloviny září.

Je -li mezerovitost menší než 50 %, stačí k udržení produkce travního porostu přísev. Pokud je mezerovitost větší, než 50 % nebo je porost zcela prořídlý, doporučuje DSV obnovu.

V letošním roce mají louky v Německu velmi odlišný vzhled po delším období sucha, po zamoření hraboši nebo po intenzivních srážkách.
V letošním roce mají louky v Německu velmi odlišný vzhled po delším období sucha, po zamoření hraboši nebo po intenzivních srážkách.

Jistota vzcházení je nyní na konci léta větší, než u jarních výsevů - jednak kvůli nižší konkurenci původního porostu, vyšším srážkám, a někdy i slabšímu rozvoji plevelů (ale v případě zaplevelení pampeliškou to neplatí, v tomto období vzchází vyprášená semena z jarních květů!).

Přiseté a obnovené porosty za příznivých podzimních a zimních měsíců zapojí, a první seč poskytne téměř plný výnos s dobrou kvalitou píce. O tom, jak aktuálně pečovat o travní porosty, se věnujeme v samostatném článku ZDE.

Technika na trhu

Na trhu není mnoho secích strojů, které by zvládly přesný výsev obvyklých druhů osiv a přísev trav do trvalých travních porostů. Secí stroj Ripper STP 300 s jedinečnou technologií od českého výrobce to umí a současně nezapomíná na ekonomiku provozu a ekologii.

Používat lze i konvenční secí stroje, například Pöttinger ke svým secím strojům Terrasem nabízí zařízení Tegosem.

Při obnově travních porostů můžeme zvolit radikální způsob obnovy, tj. zaorání nekulturního porostu a následnou úpravu stanovištních podmínek nebo přesev, resp. přísev. I posledně jmenované pracovní operace lze provádět velmi přesně přes senzor ISARIA PRO a luční brány Einböck PNEUMATICSTAR.

Přísev trvalých travních porostů i polní setí zvládá také univerzální secí stroj Smart české společnosti SMS CZ. Cílem rokycanské společnosti bylo zkonstruování cenově dostupného neseného secí stroje, který bude schopen provádět setí běžný polních plodin a přesný přísev do úzké drážky, kde je přiseté osivo méně náchylné k možné zasychání v období přísušků. Ve výsledku se v roce 2018 podařilo úspěšně uvést na trh 3metrový nesený stroj, který je jednoduchý na obsluhu a údržbu, dostatečně robustní i do náročnějších podmínek a s širokou škálou příslušenství. Cenově však stroj zůstává dostupný i pro drobné zemědělce.

Společnost také vyrábí luční válce GOLEM, které nabízí pomoc poškozeným a neudržovaným trvalým travním porostům. Stroj je svojí robustností a důmyslnou konstrukcí v tuzemsku i Evropě ojedinělý.

Autor: Ing. Ivan Houdek, redakce Agroportal24h.cz
Foto: P & L

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.