Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Premiéra sklízecí mlátičky Rostselmash RSM 161 na Slovensku

Aktualizováno: 2. 12. 2016

Prodejce zemědělské techniky KomAgrartechnik s. r.o. v březnu letošního roku představil novou sklízecí mlátičku Rostselmash RSM 161. Představení proběhlo kousek od slovenských hranic na území Maďarska. V posledních dnech se však mohla široká veřejnost se sklízecí mlátičkou podrobně seznámit poprvé i na Slovensku - na výstavě Agrokomplex v Nitře.

Rostselmash

Bohatá historie

Firma Rostselmash má bohatou historii. Tato ruská firma byla založena v roce 1929 a o dva roky představila první kombajn Stalinec. V roce 1955 se firma začala specializovat na výrobu sklízecích mlátiček, dnes je předním ruským výrobcem. Každý určitě zná legendu - kombajn typu SK-4, v roce 1962 začala jejich výroba. Během dalších let výrobce představoval nové typy sklízecích mlátiček a v roce 1992 se ze státního podniku stává akciová společnost. Rok 2007 byl ve znamení koupě kanadského traktorového výrobce Versatile. Později přišly další akvizice a dnes v produktovém portfoliu nalezneme nejen sklizňové stroje, ale i traktory a montážní zařízení.

V minulosti firma šlápla i vedle. V roce 1984 představila sklízecí mlátičky řady Don, které ale měly špatnou pověst. Byly poruchové, minimálně komfortní a nespolehlivé. Doba je naštěstí už jinde a dnes v portfoliu nalezneme několik typů sklízecích mlátiček. Mezi nimi je jeden typ, který vyniká od ostatních. To je právě sklízecí mlátička RSM 161, která na první pohled zaujme svým designem. Později by takto měly vypadat všechny mlátičky od firmy Rostselmash. Do typu RSM 161 vkládá firma velkou naději. Zkrátka mají na východním trhu západní výrobci velkou konkurenci. A Rostselmash se chce prosadit i na západním trhu. 

Liší se od svých bratrů

Podle firmy je kabina luxusní, nachází se tam loketní opěrka s deseti palcovou dotykovou obrazovkou s informačním systémem Adviser III. Samozřejmostí je klimatizace, pohodlné nastavitelné sedačky a rádio. O dokonalé osvětlení se stará zvýšený počet pracovních světel. 

Sklízecí mlátička RSM 161 je osazena šestiválcovým motorem Cummins o výkonu 380 PS. Kapacita palivové nádrže zajistí 14 hodin nepřetržité práce. 

Srdcem sklízecí mlátičky je její ústrojí. Typ RSM 161 je vybaven systémem vytřásadel s velkou separační plochou - šest kusů. K dispozici je plocha 6,1 m2 aktivní separace. Minimalizaci ztrát zajišťuje zvláštní domlaceč. Plocha čistícího systému OptiFlow je 7,1 m2. Čistící systém je dvoustupňový s přídavným sítem a sítovým nástavcem. Síta jsou elektronicky nastavitelná z kabiny nebo ručně.

Mláticí systém se skládá z třech bubnů o velkém průměru. Průchodnost činí 45 t/h.

Demontáž dopravníku se provádí pomocí hydrauliky, až 2x zkracuje čas práce. 

Drtič slámy má 64 nožů ve čtyřech řadách s nastavitelným protiostřím. Nože jsou ostré z obou stran, proto se mohou otočit, což zajistí dvojnásobnou životnost. 

Kapacita zásobníku činí 10500 litrů. Zásobník má hydraulické vibrační dno. Zásobník se vyprázdní do dvou minut, a to se vyprazdňovací dopravník může nacházet v libovolné poloze. 

S oceněním

Dále byla na výstavní ploše vidět sklízecí mlátička Versatile Torum 760, která byla oceněna cenou Zlatý Kosák 2016. Jedná se o výkonný axiálový rotorový kombajn. Průměr separačního rotoru je 762 mm, celková plocha výmlatu je 5,4 m2. Ve sklízecí mlátičce je použit motor značky Cummins o objemu 11,9 l a o výkonu 490 PS.

Řezačka Versatile

Na výstavní ploše nemohla chybět řezačka. Řezačka Versatile RSM 1403 je osazena motorem Mercedes-Benz o jmenovitém výkonu 499 PS. Šířka vkládacího ústroji činí 680 mm. V řezačce jsou čtyři vkládací válce. Detektor kovů a kamenů je standardní výbavou. Průměr řezacího ústrojí je 630 mm a šířka je 700 mm. K dispozici je, 24 řezacích nožů uspořádaných do písmene V. Automatické broušení nožů je rovněž standardní výbavou.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Rostselmash

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.