Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 24.4. – svátek slaví Jiří

První autonomní robot na světě, který dokáže sklízet jahody. Pracuje lépe než člověk

Zveřejněno: 11. 2. 2019

Robot, který se pohybuje mezi jahodami, zjišťuje, které jsou zralé a sklízí je bez poškození. Zní to futuristicky, ale toto nyní dokáže nejnovější robot Rubion, jehož vývoj započal v roce 2014. Současná verze je schopná detekovat a sklidit jahodu za tři sekundy.

Robot na sklizeň jahod.

Robota vyvinula belgická společnost Octinion a je odpovědí na nedostatek pracovních sil v odvětví zemědělství. Robot ale umožňuje pěstitelům zvýšit kvalitu svých produktů - což nakonec prospěje spotřebitelům.

Zavedení robotů v odvětví, kde se téměř všechno dělá ručně, je spíše revoluce než evoluce. Proto při vývoji robotů musí být vývojáři úzce propojeni s pěstiteli a zkušebními centry po celém světě.

Pět let vývoje

V roce 2014 zahájil tým belgických inženýrů vývoj robota. Společnost Octinion ale není jediná, která na takovém konceptu robotu pracuje, je však jediná, která již představila komerční produkt. Vedle sběracího robota je k dnešnímu dni k prodeji celý sortiment sklizňových řešení. Octinion v nadcházejících letech plánuje, aby robot dokázal sklízet i jiné plodiny.

Robot Rubion dokáže pracovat ve všech sklenících a se všemi hlavními odrůdami jahod. Robot využívá kamerovou navigaci a GPS k nalezení zralého ovoce. Jahodu pak sklidí patentované elektricky poháněné rameno s měkkými kleštěmi.

Když společnost předvedla první prototyp v roce 2016, trvalo 12 sekund, než robot našel zralou jahodu. U prototypu z roku 2017 se tato doba snížila na 5 sekund. Patentovaná robotická ramena na komerční verzi detekují a sklidí jahodu za tři sekundy, což je stejná doba, jako když sklízí jahody člověk ručně. Oproti člověku je navíc sklízí šetrněji.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Octinion

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.