Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

První hybridní robot pro zemědělství. SITIA Trektor je mostem mezi traktorem a autonomním robotem budoucnosti

Zveřejněno: 13. 4. 2021

Uprostřed nedostatku pracovních sil v zemědělství přichází různí světoví výrobci s řešením v podobě polních robotů. Jedním z nich je specialista na robotiku, francouzská společnost SITIA. Ta nyní přichází s prvním hybridním robotem zvaným Trektor.

Robot SITIA Trektor. Zdroj foto - SITIA

Trektor je prvním hybridním zemědělským robotem. Je schopen pracovat na různých pozemcích s různými plodinami – vinohradnictví (široké i úzké řádky vinic), zahradnictví, zelinářství apod. Robot dokáže vykonávat mnoho opakujících se úkolů, které jsou pro zemědělství typické – setí, postřik, kultivace apod.

Trektor je schopen měnit svoji šířku (rozvor) nebo výšku (světlá výška), aby se přizpůsobil dané plodině. Je také kompatibilní se stávajícím zemědělským nářadím, které může připojit díky standardnímu tříbodovému závěsu (kat. 2). Nářadí lze připojit i do prostoru mezi nápravy.

Robot obsahuje řadu senzorů a nárazníků pro zajištění bezpečnosti provozu. Robot je vybaven hybridní motorizací (nafta + baterie) pro nepřetržité nasazení. K přesné práci využívá navigační systém s přesností RTK.

Trektor je podle výrobce přechodným nástrojem mezi konvenčním traktorem a plně autonomním robotem. Jak už bylo psáno výše, umožňuje totiž používat již existující konvenční zemědělské nářadí. Zároveň se však Trektor nezalekne nových agrotechnických postupů, a tudíž nového nářadí a nových technologií – například elektrifikované nářadí či analýza dat.

SITIA Trektor je velmi variabilním robotem. Zdroj foto - SITIA
SITIA Trektor je velmi variabilním robotem. Zdroj foto - SITIA

SITIA neustále pracuje na zlepšování schopností robota prostřednictvím partnerství s univerzitami v oblasti výzkumu a vývoje. Na začátku roku robot Trektor obdržel 100% otevřený software Trektor Lab, aby bylo možné implementovat nejnovější technologie i z třetích stran.

„V roce 2014 jsme věřili, že zemědělství bude prvním místem pro provoz autonomních strojů, ale nebili jsme si jistí. Nyní je to jisté a děje se to mnohem rychleji než v automobilovém průmyslu,“ uvedl k rychlému vývoji Fabien Arignon, generální ředitel SITIA.

Autor: Milan Jedlička
Foto: SITIA

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.