50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 19.3. – svátek slaví Josef

První traktor na světě, který využívá Internet věcí a inteligentní servomotor řízení

Zveřejněno: 12. 12. 2018

Italský výrobce Agnibene Power navrhl systém řízení, ve kterém je mezi volantem a hydromotorem umístěn servomotor. Ten usnadňuje řízení traktoru a přináší další funkce. Tímto systémem je jako první vybaven traktor Landini Rex 4, který díky tomu získal prestižní ocenění Technical Innovation Award 2018 na veletrhu EIMA v Itálii.

Takto vypadá traktor jako každý jiný, největší novinka se ukrývá v útrobách.

Systém Digital Power Steering zajišťuje, že otřesy z hydrostatického ovládání již nejsou přenášeny na volant. Tím je řízení méně namáhavé. Nicméně, systém má ještě více výhod. Díky němu lze navíc snadno integrovat ovládání GPS, volant se automaticky vrací do střední polohy, lze nastavit rychlost řízení a také snadno integrovat ovládací joystick do systému řízení. Pomocí softwaru lze všechny hodnoty nastavovat individuálně.

Tento systém jako první využívá nový traktor Landini řady Rex 4. Koncerne Argo Tractors, který vyrábí traktory Landini, systém označuje jako pokročilý řídicí systém. Není náhodou, že se tento systém jako první objevil u modelu Rex 4, což je speciální traktor do sadů a vinic. Traktory tohoto typu totiž často agregují zařízení současně jak do předního, tak do zadního závěsu + mezi nápravy. Taková souprava je na řízení velmi namáhavá. Model Rex 4 je proto vybaven inovativním systémem hybridního řízení. Řidiči pomáhá nejnovější mechatronické řešení, které upravuje řízení traktoru (jeho tuhost) v závislosti na jeho rychlosti – funguje tedy jak na poli, tak na silnici. Kromě toho systém umožní traktor připojit k družicovému řídicímu systému, ukládat a ovládat natočení kol během práce na svahu a v řádkách a v neposlední řadě systém zlepší přesnost samotného řízení traktoru. Navíc je možné řídit všechny funkce traktoru přes jediný terminál, protože se monitor automaticky přizpůsobuje podle používaných funkcí.

Připojené nářadí k traktoru lze ovládat multifunkčním joystickem. Systém Landini Fleet Management zase umožní sledovat počet motohodin, mapovat terén, připomínat servisní prohlídky a zvládne též dálkovou diagnostiku v reálném čase, což ocení správce vozového parku v kanceláři.

Zavedení této technologie přináší mnoho výhod. Obsluha se může soustředit na práci, když řídící jednotka traktoru přebírá řízení v daném směru, zaznamenává provozní dobu, spotřebu a údržbu. To je umožněno službou IoT (Internet věcí) - první na světě pro speciální traktory. Správce vozového parku má navíc možnost lépe plánovat údržbu traktoru. Jakákoliv anomálie a kompilace je registrována prostřednictvím webové platformy. Traktor je pak podroben konstantní diagnostice, která omezuje výskyt mechanických a elektronických poruch.

Jak funguje systém v praxi (zkouška prototypu).

Tak jej Landini prezentuje nyní.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Landini