Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

První traktorová pneumatika byla vyrobena před 90 lety

Zveřejněno: 15. 10. 2018

Continental slaví výročí – 90 let od výroby první evropské pneumatiky určené pro traktory. Myšlenka výroby speciálního pláště vznikla jako inovativní produktový nápad v roce 1928. Dnes tvoří zemědělské pláště samostatné a významné odvětví, které se stále vyvíjí.

První pneumatika T2 neměla moc úspěch. Byla ale vůbec první svého druhu v Evropě.

První traktorové pneumatiky nesly označení T2 a T4 v roce 1920 a 1930. V roce 1955 pak pláště nesly jméno Farmer. Prémiové pneumatiky s pružnou kostrou a novou technologií N.flex navazují na dlouhou tradici výroby plášťů pro zemědělské stroje.

První pneumatika T2 Acker-Schlepper-Reifen (AS) z roku 1928 nebyla moc úspěšná. O čtyři roky později byla uvedena na trh pneumatika T3 AS, která již přesvědčila zákazníky s optimalizovaným profilem a lepší trakcí. V roce 1938 následoval tap T4 AS. Jednalo se o první traktorovou pneumatiku s profilem, který známe nyní. Trakce pneumatik T4 byla mnohem vyšší než u prvních variant. V roce 1955 přišly na trh pneumatiky Farmer (AS) s novým profilem. Pneumatiky se vyznačovaly též lepšími samočistícími vlastnostmi. Pneumatika Farmer zvýšila tahovou sílu o téměř 20 % oproti předchozím modelům.

V roce 2004 společnost Continental prodala evropskou divizi zemědělských pneumatik českému výrobci Mitas, který několik let prodával pneumatiky pod značkou Continental. Mitas je nyní součástí Trelleborg.

Od roku 2016 je společnost Continental zpět jako výrobce zemědělských pneumatik, protože poptávka po zemědělských pneumatikách se stále zvyšuje. V nové továrně v Portugalsku vyrábí společnost dvě radiální pneumatiky: pneumatiky Tractor70 a Tractor85. Obě pneumatiky pocházejí z vlastní výroby. Pneumatiky se vyznačují extrémní odolností a trvanlivostí a zároveň zajišťují vysokou úroveň jízdního komfortu, ochranu půdy a trakce. Obě standardní pneumatiky obsahují inovativní a patentovanou technologii N.flex. V srpnu 2018 společnost Continental rozšířila portfolio o novou radiální pneumatiku TractorMaster s novou technologií D.fine. Continental bude v budoucnu pokračovat v rozšiřování svého portfolia zemědělských radiálních pneumatik. V roce 2019 by mělo být k dispozici až 100 velikostí pneumatik. „Produktivita zemědělských strojů s odpovídajícími pneumatikami hraje důležitou roli. Proto budeme v budoucnu dále rozvíjet a rozšiřovat naše portfolio zemědělských pneumatik," říká Enno Straten z Continentalu.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Continental

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.