Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.7. – svátek slaví Věroslav

Řada rozmetadel hnoje Joskin Ferti-Space2 se rozšiřuje o dva nové modely

Zveřejněno: 7. 6. 2024

U příležitosti veletrhu Agritechnica 2023 představila firma Joskin nejnovější modely řady rozmetadel hnoje Joskin Ferti-Space2. Řada rozmetadel se rozšířila o největší model Joskin Ferti-Space2 FS8014 (tridem) a menší model Joskin Ferti-Space2 FS5511 (s jednou nápravou).

Joskin Ferti-Space2 FS8014/28TRU.

Joskin Ferti-Space2 FS5511

Jednonápravové rozmetadlo Joskin Ferti-Space2 hnoje má korbu dlouhou 5,5 metru (před gilotinovými dveřmi), širokou 2,1 – 2,13 metru a vysokou 1,05 metru. Nabízí nákladový prostor o objemu 12,32 m³ před gilotinovými dveřmi, resp. 17,04 m³ celkem. Pokud by vám to nestačilo, můžete objem zvýšit pomocí 25 cm hliníkových nebo dřevěných nástavců (+2,8 m³). Korba je zúžená a zepředu směrem dozadu se rozšiřuje o 30 mm.

Hnůj je dopravován pohyblivou podlahou se 4 přepravními řetězy (Ø 14 mm, třída 80), z nichž každý se vyznačuje pevností 22 tun. Jednotlivé páry řetězů příčně spojují šroubované profilové lamely, které lze v případě opotřebení snadno vyměnit.

Co se týče podvozku, je jednonápravový model standardně vybaven nápravou ADR a brzdami 420 x 180. Náprava je s korbou spojena pomocí šroubových držáků, takže pojezdové ústrojí lze v případě potřeby posunout dozadu nebo dopředu (pro větší nebo menší zatížení traktoru). Snadno lze namontovat pneumatiky o šířce až 800 mm a průměru až 1 505 mm (tj. 30,5").

Joskin Ferti-Space2 FS5511.
Joskin Ferti-Space2 FS5511.

Rozmetadlo Joskin Ferti-Space2 FS5511 se standardně dodává s nízkým závěsem. Oko K80 integrované do pozinkované oje a jeho kompaktnost nabízejí jedinečnou manévrovatelnost. Svůj účel plní i oje se silentblokovým odpružením. Pro ještě větší komfort je na přání k dispozici hydraulické odpružení oje.

Joskin Ferti-Space2 FS8014/28TRU

Joskin Ferti-Space2 FS8014/28TRU doplňuje řadu Ferti-Space2 o velmi velkou korbu o délce 7,7 metru, šířce 2,1 – 2,13 metru a výšce 1,35 metru. Údaje 22,04 m³ podle normy DIN (až po gilotinové dveře), 30,22 m³ celkového objemu nebo téměř 40 m³ s nástavci (500 mm) hovoří samy za sebe. Stejně jako jeho menší bratři je i tento model vybaven pohyblivou podlahou se 4 přepravními řetězy, šroubovanými příčnými lamelami, zúženým vnitřním prostorem korby atd. Pohyblivá podlaha rovněž využívá osvědčenou koncepci převodovky, která jí i při velmi nízkých rychlostech poskytuje dostatečný výkon k plynulému a přesně dávkovanému přísunu materiálu do rozmetacího ústrojí.

Ložná plocha rozmetadel Joskin Ferti-Space2.
Ložná plocha rozmetadel Joskin Ferti-Space2.

Pokud jde o podvozek, rozmetadlo Joskin Ferti-Space2 těží z podvozku Hydro-Tridem, který se opakovaně osvědčil. Vyniká nesrovnatelným jízdním komfortem, stabilitou (na svazích) i při vysoké rychlosti, kompaktností pro maximální úhel řízení, dvěma řídicími nápravami a mnoha dalšími vlastnostmi. Má již také potřebnou certifikaci pro rychlost 40 km/h podle směrnice EU 167/2013.

Toto rozmetadlo hnoje Joskin Ferti-Space2 může být vybaveno také hydraulicky výsuvnými nástavci (500 mm), které zemědělci umožní nakládání čelním nakladačem nebo malým nakladačem.

Dva horizontální rozmetací válce a dva disky u rozmetadel Joskin Ferti-Space2.
Dva horizontální rozmetací válce a dva disky u rozmetadel Joskin Ferti-Space2.

Pokud má být toto rozmetadlo hnoje použito také jako silážní návěs, nabízí společnost Joskin jednoduchou přestavbovou sadu, která stroj snadno vybaví nástavci o délce 1 000 mm pro objem 45 m³.

Důmyslný tvar

Design nových rozmetadel hnoje řady Joskin Ferti-Space2 není náhodný. Tvar kapky vody nejenže zvětšuje celkový objem korby (ve srovnání s předchozím provedením), ale díky horizontálním záhybům dodává celé kuželové konstrukci dodatečnou pevnost a tuhost, aniž by zbytečně zatěžoval 4 mm silné boční stěny výztuhami. Jinými slovy, tato konstrukce nabízí větší objem při menší vlastní hmotnosti.

Přepracována byla také přední stěna s průhlednějším průzorem, který poskytuje dostatečnou viditelnost i během dlouhých pracovních dnů. Podvozek rozmetadla hnoje Joskin Ferti-Space2 zůstal úzký, aby těžiště stroje zůstalo nízko.