Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 30.4. – svátek slaví Blahoslav

Rizika a nevýhody autonomních zemědělských strojů

Zveřejněno: 14. 11. 2023

Autonomní stroje v zemědělství mají potenciál zlepšit efektivitu a udržitelnost. Nabízí přesnou práci bez větších odchylek, ke kterým může dojít u pracovníků vlivem ztráty pozornosti. Šetří čas farmářům, kteří se mohou v době provozu stroje věnovat jiným činnostem, a díky plynulé jízdě snižují spotřebu paliva.

Rizika a nevýhody autonomních zemědělských strojů.

Jak autonomní zemědělské stroje fungují?

Oproti běžným strojům dokážou ty autonomní pracovat bez lidského činitele. Co to znamená? Umožňují farmářům pracovat na dálku. Prostřednictvím integrovaného systému lze stroji definovat trasu, upravit rychlost a dát pokyn k určitému úkonu. To vše prostřednictvím tabletu nebo chytrého telefonu. Protože dokáže pracovat nepřerušeně jak přes den, tak přes noc, vede jeho využití i k úspoře pracovních sil. Avšak i přes tyto své klady přináší autonomní stroje také řadu nevýhod a rizik. O které se jedná?

Nevýhody autonomních strojů

Vysoká počáteční investice

Stroje bez řidiče sice mohou z dlouhodobého hlediska přinášet úspory, avšak jejich počáteční náklady jsou několikanásobně vyšší než u klasických modelů. Mnoho zemědělců si tak nemůže moderní zemědělskou techniku dovolit kvůli přemrštěné prodejní ceně.

Závislost na technologii

Funkčnost inteligentních zemědělských strojů, jako jsou traktory, mlátičky, sekačky či tahače, je plně závislá na použitých technologiích. Čím je stroj starší, tím se zvyšuje riziko, že bude nekompatibilní s novými systémy automatizace.

Nedostatečná flexibilita

Zatímco tradiční polní stroje mohou být často upraveny, nebo doplněny speciálními nástavbami pro vykonání různých úkonů, v tomto ohledu autonomní zemědělská technika postrádá flexibilitu.

Rizika spojená s autonomními stroji

Škody na majetku nebo zdraví

Selhání autonomních strojů může způsobit vážné škody nejen na majetku, ale i na zdraví osob a zvířat. Jakákoliv nehoda představuje náklady spojené s odškodněním za způsobené újmy.

Technické problémy

Elektronika není neomylná. Autonomní zemědělské stroje jsou sice samostatné, ale když dojde k selhání softwaru, nebo některého ze senzorů, může dojít k havárii.

Bezpečnost

Moderní zemědělská technika musí mít dostatečná bezpečnostní opatření, jinak je stroj vystaven riziku hackerských útoků.

Proč koupit stroj z druhé ruky?
  1. Nižší pořizovací cena – použitá zemědělská technika stojí zlomek ceny

  2. Snadnější dostupnost náhradních dílů – potřebný díl či součástku seženete rychleji

  3. Snížená náročnost na údržbu – starší stroje se snadněji udržují, oprava bez složitých technologií je levnější

  4. Efektivní nákup – stroje z druhé ruky stále dobře poslouží svému účelu firmám i jednotlivcům

  5. Větší výběr – specializované bazary a aukční port

  6. Aukční portály – shlukují tisíce modelů zemědělské techniky

Použitý stroj můžete koupit v aukci

Přední aukční portál Veacom.cz se specializuje na prodej použitých strojů, včetně klasické i autonomní zemědělské techniky, stavebních vozidel a lesních speciálů. Za své 15leté působení na českém trhu si vybudoval rozsáhlou síť prodejců zahrnující více než 15 000 firem z celé Evropy.

Chcete ušetřit čas a peníze?

Vyzkoušejte zdarma online platformu Veacom.cz. Vyberte si některý z ověřených zemědělských strojů, který odpovídá vašim potřebám, a společnost vám zajistí evidenční kontrolu, dokumenty potřebné k přepisu i administrativní servis do 30 dnů.