Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 28.4. – svátek slaví Vlastislav

Roboractor: Švýcarský nůž mezi traktory pochází z Jižní Koreje

Zveřejněno: 5. 6. 2023

Korejská společnost Daheo Agricultural Machinery Co Ltd. vyrábí speciální stroje pro pěstování rýže. Tato stále ještě mladá společnost však již téměř 10 let vyvíjí i mnohem složitější techniku: Roboractor o výkonu 105 koní, který kombinuje výhody traktoru, nakladače a nosiče nářadí.

Roboractor: Švýcarský nůž mezi traktory pochází z Jižní Koreje.

Kabina je umístěna na levé straně, čímž vznikl prostor pro centrálně umístěné, otočné rameno nakladače. Kabinu lze naklápět pro snadný přístup k motoru. Stroj disponuje svahovým hydraulickým vyrovnáváním tak, aby byl vždy ve vodorovné pozici. Zajímavý je také úhel natočení portálové přední nápravy 100°, který zajišťuje vysokou manévrovatelnost. A aby se Roboractor mohl rychle přesouvat z jednoho pracoviště na druhé, může jet maximální rychlostí až 50 km/h.

Duchovním otcem Roboractoru je Kim Joong Ho. Jedním z jeho prvních vývojových projektů byl sklízeč rýže. Ten však vyžadoval traktor s reverzním pohonem – zrodil se nápad na Roboractor a v roce 2010 už byl první prototyp na poli a v roce 2014 se první kusy začaly v Koreji oficiálně prodávat. Každý rok opouští továrnu v Okcheonu malý počet ručně vyráběných univerzálních strojů. Kromě toho výrobce nabízí vlastní příslušenství.