Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 23.4. – svátek slaví Vojtěch

Robotti se rozjel s půdní testovací platformu Veris MSP3

Zveřejněno: 24. 7. 2020

Společnost Leading Farmers CZ ve spolupráci se ZD Dolní Újezd u Litomyšle provedla další krok směrem k rozšíření praktického využití polního robota. Podle společnosti se má jednat o první skutečně komerčně použitelnou zcela autonomní testovací platformu v Evropě.

Robotti Agrointelli a senzorová platforma MSP3

Autonomního robota Robotti vyrábí dánská firma Agrointelli. Mobilní senzorová platforma MSP3 je inovativní systém pro vzorkování půdy za jízdy, který kombinuje 3 automatické půdní senzory na jednom zařízení. Analýza probíhá přímo za jízdy stroje po pozemku. Provádí se mapování zrnitosti půdy a KVK prostřednictvím měření elektrické vodivosti půdy a tvorba přesných map půdní variability pozemků. Dále probíhá mapování pH půdy za jízdy s použitím pH elektrody pro měření pH na 10 až 40 místech na 1 ha. Jako poslední se provádí mapování obsahu organické hmoty v půdě pomocí optického senzoru, který se pohybuje pod úrovní.

Souprava jezdí zcela sama podle určené trajektorie a vytváří ihned podrobné mapy KVK, pH, obsahu organické hmoty, zrnitosti a výškopisu.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Václav Jirka

1) z podkladů Leading Farmers CZ

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.