Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Ropa Keiler 2 typ RK22 otevírá novou éru techniky pro sklizeň brambor

Zveřejněno: 26. 9. 2023

U příležitosti veletrhu Agritechnica 2023 představuje Ropa nejnovější generaci svých dvouřádkových tažených bramborových sklízečů. Ropa Keiler 2 typ RK22 otevírá novou éru bramborové techniky. Technická inovace ve spojení s estetickými designovými prvky a hydraulickým a obslužným konceptem Next Level vytvářejí prémiový stroj extra třídy.

Ropa Keiler 2 typ RK22 otevírá novou éru techniky pro sklizeň brambor.

Nový Ropa Keiler 2 je symbolem udržitelného zemědělství díky inovacím, digitalizaci a propojení. Na základě celkového konceptu a technologického prvenství byl nový Ropa Keiler 2 RK22 oceněn Německou cenou za inovace 2023 (German Innovation Award 2023).

Ropa Keiler 2 RK22 je jedinečný mezi všemi traktory taženými nástroji díky svému plně hydraulickému pohonu všech separačních systémů, dopravníků a řetězů ve spojení s vnitřní, elektronicky řízenou pracovní hydraulikou se snímáním zatížení. Tato konstrukce je navržena pro dlouhou životnost, je přesně ovladatelná a zajišťuje zvýšenou kvalitu sklizně a zároveň šetří palivo a zdroje.

Oproti předchozímu modelu je Ropa Keiler 2 RK22 plně hydraulický pohon vybaven dvěma dodatečnými axiálními pístovými čerpadly s proměnným objemem. Zubové čerpadlo pro pohony sběrače tak bylo nahrazeno axiálním pístovým čerpadlem. To se týká pohonu krojidla resp. krycího pásu a vyorávací hřídele u řádkového příjmu.

Ropa Keiler 2 RK22 je jedinečný mezi všemi traktory taženými nástroji díky svému plně hydraulickému pohonu všech separačních systémů, dopravníků a řetězů ve spojení s vnitřní, elektronicky řízenou pracovní hydraulikou se snímáním zatížení.
Ropa Keiler 2 RK22 je jedinečný mezi všemi traktory taženými nástroji díky svému plně hydraulickému pohonu všech separačních systémů, dopravníků a řetězů ve spojení s vnitřní, elektronicky řízenou pracovní hydraulikou se snímáním zatížení.

Další axiální pístové čerpadlo dodává pohon pro UFK (prstový pás) a odváděcí válce ježka 1. Rozhodující výhodou je ve výsledku zvýšení výkonu, díky ještě lepší separaci a výrazně vyššímu výkonu pohonu na ježku 1. Spolehlivý provoz pracovní hydrauliky zajišťuje tedy celkem 6, resp. s pohonem kol 7 axiálních pístových čerpadel. V porovnání s běžnými koncepcemi pohonu přesvědčí Ropa Keiler 2 RK22 ještě lepší energickou účinností, ještě nižší spotřebou paliva a sníženou provozní hlučností.

V Ropa Keiler 2 RK22 byly dále zabudovány nově patentované hydraulické komponenty od spol. HYDAC TECHNOLOGY s.r.o. které jsou poprvé použity v sériové výrobě taženého nářadí.

Hydraulika traktoru zásobuje sklízeč brambor Ropa Keiler 2 RK22 olejem pouze tehdy, když potřebuje hydraulický výkon. Elektronický systém snímání zátěže Load-Sensing reguluje požadované množství tak, aby odpovídalo poptávce. V porovnání s běžnými hydraulickými systémy, snímajícími zatížení, jsou vibrace v hydraulickém systému vyorávače minimalizovány díky inteligentnímu řízení hydraulického tlaku v závislosti na funkci traktoru a výrazně se zlepšila přesnost a ovladatelnost pracovních funkcí. Snížené otáčky motoru traktoru šetří palivo a zdroje. Hydraulický systém lze individuálně přizpůsobit různým požadavkům přídavného zařízení a pracovního procesu pomocí různých charakteristických křivek.

K novinkám patří rovněž hydraulicky řízené vedení hloubky pro ještě citlivější řízení hloubky vyorávání pomocí speciální patrony pro regulaci tlaku, která byla za tímto účelem speciálně vyvinuta. Nový Ropa Keiler 2 RK22 má známé regulační systémy ze samojízdných sklízečů cukrové řepy Ropa Tiger 6S a Ropa Panther 2S.

Pomocí rychlovýměnného systému lze během několika minut a bez speciálního nářadí vyměnit hrubkový příjem za řádkový příjem, příjem bez hrůbkových válců nebo příjem pro zvláštní kultury. Praktické řešení pro pěstitele brambor, kteří pěstují i cibuli a červenou řepu a několikrát denně mění systém příjmu.

R-Connect je telematické řešení společnosti Ropa pro komplexní síťové řízení zemědělského managementu a logistiky s Live-Assistenz, dokumentací, diagnostikou a servisem 4.0.
R-Connect je telematické řešení společnosti Ropa pro komplexní síťové řízení zemědělského managementu a logistiky s Live-Assistenz, dokumentací, diagnostikou a servisem 4.0.

Twin-Clean nazývá Ropa nové volitelné rozdělení prvního prosévacího pásu jako vyorávací pás a prosévací pás. S tím lze oba pásy provozovat s odlišnou roztečí a rychlostí. To je stejně výhodné pro rychlou výměnu prvního vyorávacího pásu i pro přizpůsobení různým půdním podmínkám nebo při přestavbě na cibuli. Příslušný prosévací kanál je navržen tak, aby ho bylo možné později dovybavit Twin-Cleanem. U Ropa Keiler 2 RK22 je nyní první vyorávací pás resp. prosévací pás hydraulicky reverzibilní.

Pro optimální oddělení natě a lepší separaci se současnou menší ztrátou brambor byla upravena souhra naťového pásu a uspořádání naťových pružin. V případě potřeby lze pohodlně vložit odlamovací tyče.

Rychlost přebíracího pásu a příměsového dopravníku lze v budoucnu nastavovat nezávisle na sobě z kabiny traktoru a na přebíracím stanovišti. Pro příměsový dopravník jsou instalovány separátní ovládací tlačítka.

Pohled z ptačí perspektivy dává uživateli pocit jistoty při obsluze sklízeče brambor Ropa Keiler 2 RK22.
Pohled z ptačí perspektivy dává uživateli pocit jistoty při obsluze sklízeče brambor Ropa Keiler 2 RK22.

Jednotné symetrické formy a vzory jsou základem pro intuitivní a snadné pochopení. Pro lepší orientaci se na displeji stroje v podstatě nemění perspektiva, pohled z ptačí perspektivy dává uživateli pocit jistoty při obsluze sklízeče brambor Ropa Keiler 2 RK22. Každá nastavitelná čistící jednotka je jednotně obkreslena a barevně zvýrazněna pro lepší čitelnost.

Tři palubní počítače TTC nabízejí ještě více potenciálu pro průběžnou implementaci dalších praktických funkcí a asistenčních systémů.

Dodatečně kromě terminálu stroje lze Ropa Keiler 2 RK22 dovybavit dvěma videoterminály s vysokým rozlišením pro digitální kamerový systém. Až 7 digitálních kamer s vysokým rozlišením vytváří na dotykových displejích ostrý obraz a umožňuje ještě lepší výkon stroje a optimalizaci výsledku práce. Dodatečný komfort nabízí rozložení, které lze přizpůsobit individuálnímu způsobu práce a funkci zoom i pro video záznamy.

Až 7 digitálních kamer s vysokým rozlišením vytváří na dotykových displejích ostrý obraz a umožňuje ještě lepší výkon stroje a optimalizaci výsledku práce.
Až 7 digitálních kamer s vysokým rozlišením vytváří na dotykových displejích ostrý obraz a umožňuje ještě lepší výkon stroje a optimalizaci výsledku práce.

R-Connect je telematické řešení společnosti Ropa pro komplexní síťové řízení zemědělského managementu a logistiky s Live-Assistenz, dokumentací, diagnostikou a servisem 4.0. Ropa Keiler 2 RK22 je standardně vybaven výkonným telematickým hardware se SIM kartou a je propojen s portálem myROPA. Telematický modul tvoří také bázi pro budoucí servis 4.0 s prediktivní analýzou a rychlou asistencí a diagnostikou. V případě servisu se může v budoucnu servisní technik připojit k terminálu a řízení stroje a pomoci s řešením problému obsluze stroje. R-Connect nabízí řidičům a dispečerům mnoho možností optimalizace strojů a vozového parku.

Ropa Keiler 2 RK22 je univerzální a lze jej použít nejen pro brambory, ale také pro speciální plodiny, jako je cibule, mrkev, celer a červená řepa.