Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Rozmetadla Strautmann zvládnou i extrémní zátěž

Zveřejněno: 27. 5. 2021

Agroslužby Radek Bezděk v obci Horní Bělá se zaměřují zejména na aplikaci hnojů, čistírenských kalů, separátů z bioplynových stanic, vápna a přímou sklizeň pícnin. Podnikání v oblasti poskytování služeb se věnují od roku 2015.

Prvním strojem Strautmann bylo rozmetadlo VS 2003. Zdroj foto - Mgr. Liliana Geisselreiterová

Své první rozmetadlo hnojiv pořídil Radek Bezděk v roce 2015. Jednalo se o rozmetadlo RM8, které záhy nahradilo rozmetadlo Strautmann VS 2003. Bylo z druhé ruky, po 5letém provozování, ve velmi zachovalém stavu. „Dnes se prakticky řadí mezi veterány, ale nedám na něj dopustit. Z důvodu stále se zvyšující poptávky jsem k němu v průběhu doby ještě pořídil mladšího bratra, rozmetadlo VS 2005,“ usmívá se pan Bezděk.

Své první rozmetadlo hnojiv pořídil Radek Bezděk v roce 2015.  Zdroj foto - Mgr. Liliana Geisselreiterová
Své první rozmetadlo hnojiv pořídil Radek Bezděk v roce 2015. Zdroj foto - Mgr. Liliana Geisselreiterová

Obě rozmetadla jsou ročně v provozu cca 1500-1700 hodin a zvládnou aplikovat 70 tisíc tun materiálu, což je na oba stroje i na obsluhu ve 2 lidech úctyhodný výkon.

„S oběma rozmetadly Strautmann rozhazujeme prakticky vše, co lze rozmetat. Stačí jen, aby zákazník uvedl, jakou dávku na hektar a my si už rozmetací ústrojí nastavíme. Při aplikaci vápna rozmetáme na 12-15 metrů při rychlosti 15-18 km. U hnoje standardně na 18 m, ale rozmetadla by v pohodě zvládla i 22 m. Rovnoměrnost rozhozu je prakticky 100%,“ dodává pan Bezděk.

Rovnoměrnost rozhozu rozmetadel je podle majitele prakticky 100%. Zdroj foto - Mgr. Liliana Geisselreiterová
Rovnoměrnost rozhozu rozmetadel je podle majitele prakticky 100%. Zdroj foto - Mgr. Liliana Geisselreiterová

„Oba stroje jsou bez vážícího systému ovládané přes standardní panel E-control. Velmi oceňuji zvedací nápravu, a i přesto, že obě rozmetadla nejsou v top výbavě, spíše v jednodušším provedení, považuji je za nadstandardní. Ani na silnici nelze strojům nic vytknout, i když hydraulický podvozek by byl jistě komfortnější. Jediné, co bych konstruktérům z firmy Strautmann doporučil je, aby navýšili počet lopatek ze stávajících čtyř na pět.“

Radek Bezděk brzy pořídil druhé rozmetadlo Strautmann VS 2005.  Zdroj foto - Mgr. Liliana Geisselreiterová
Radek Bezděk brzy pořídil druhé rozmetadlo Strautmann VS 2005. Zdroj foto - Mgr. Liliana Geisselreiterová

„Servis na rozmetadlech prakticky není potřeba. Vyměnitelné díly si vyměním sám a v případě krajnosti se obracím na společnost ARBO, u které je servis bezproblémový,“ doplňuje pan Bezděk. Snad už jen zbývá dodat, že rozmetadla jsou agregována s traktory New Holland T7.185 Autocommand a Case IH Puma 220 CVX, nově pak s novým traktorem New Holland T7.270.

Autor: Mgr. Liliana Geisselreiterová
Foto: Mgr. Liliana Geisselreiterová

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.