Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Rusové ukázali novou šestikolku Tuman. V mokrých oblastech projede všude

Zveřejněno: 2. 12. 2019

Tuman 3 vyrábí ruská společnost Pegas-Agro, která má sídlo mezi nejznámějšími výrobci. Šestikolový speciál je speciálně určen pro provoz v mokrých oblastech. Jeho prostor pro nástavby lze využít různými způsoby.

Tuman 3 od Pegas-Agro

Kdo navštívil výstavní plochu věnovanou ruským strojům (na mezinárodním zemědělském veletrhu Agritechnica v Hannoveru), jistě si všiml stroje pro nás s atypickou konstrukcí. Tím strojem byl nosič nářadí Tuman 3 od ruského výrobce Pegas-Agro.

Společnost Pegas-Agro má výrobní závod ve městě Samara (šesté největší město Ruska). Průmyslový význam Samary je velký. Kromě Pegas-Agro nedaleko sídlí závod AVTO-VAZ, jinými názvy také Žiguli nebo Lada. Potom jsou v Samaře také strojírenské závody (Alcoa) a chemické závody nedávno zkrachovalého Jukosu. V 50. a 60. létech 20. století se v oblasti vyráběly firmou CSKB-Progress i sovětské mezikontinentální balistické rakety. Dnes je firma výrobcem nosných raket typů Sojuz a Molnija. Zajímavostí pro nás je i fakt, že partnerským městem Samary je běloruský Homel, kde se vyrábí sklízecí mlátičky Gomselmash.

Ale vraťme se zpět k Pegas-Agro. Tato společnost vyrábí nejnovější generaci šestikolového nosiče nářadí Tuman 3, který je speciálně určen pro provoz v mokrých oblastech. Stroj Tuman 3 je osazen 3,8l čtyřválcovým motorem Kubota o výkonu 86 kW (115 koní). Převodovka má pět synchronizovaných rychlostí vpřed a stroj vyvine maximální rychlost 52 km/h. Tuman 3 má hmotnost 3500 kg (bez nástavby), světlou výšku 50 až 80 centimetrů na kultivačních pneumatikách o rozměru 240/90R42 a 37 centimetrů světlou výšku na pneumatikách o rozměru 600/55 × 21 LT. Díky širokým pneumatikám činí tlak na půdu do 0,4 kg/cm2.

Nosič nářadí Tuman 3 lze použít pro různé účely. Jednak může nést nádrž s kapacitou 2 600 litrů a s hliníkovými rameny s pracovním záběrem až 28 metrů a jednak rozmetadlo umělých hnojiv. Rozmetadlo hnojiv má pracovní záběr 28 metrů a pojme až 2 600 litrů hnojiva. Prvně jmenovanou verzi, tedy s postřikovací nástavbou, jsme mohli vidět právě na veletrhu Agritechnica. V závislosti na typu, produktivita modelu Tuman podle výrobce činí 80 ha/h.

V nabídce výrobce je ještě Tuman-1M a Tuman-2M, který byl vytvořen pro malé farmy, jejichž majitelé chtějí získat samojízdný postřikovač za cenu tažných postřikovačů, chtějí zvýšit produktivitu ochrany rostlin až čtyřikrát a snížit spotřebu paliva. Před výrobou nosičů nářadí (do roku 2000) se Pegas-Agro zabýval vývojem a výrobou letadel.

Tuman 3 od Pegas-Agro na veletrhu Agritechnica 2019.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Pegas-Agro

1) čerpáno z Wikipedie

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.