Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Vervaet Quad 550 v JASNO otevřel nové možnosti v aplikaci kejdy a digestátu

Zveřejněno: 11. 12. 2023

Ročně poskytovatel zemědělských služeb JASNO aplikuje přes 500 000 kubíků kejdy a digestátu u svých zákazníků v Česku, Polsku a na Slovensku. 200 000 kubíků bude od roku 2024 připadat na nedávno pořízený samojízdný aplikátor Vervaet Quad 550 s technologií HarvestLab pro variabilní aplikaci kejdy a digestátu.

Samojízdný aplikátor Vervaet Quad 550 má objem nádrže 21 m3.

Firma JASNO se sídlem v Jasenné na Zlínsku vznikla v roce 1991. Od prvopočátku se zaměřuje na čtyři základní okruhy činností. Nejvýznamnější činností je nabídka mechanizačních služeb v zemědělství poskytovaných v okruhu 200 kilometrů od sídla společnosti. Stroje z JASNO můžeme potkávat nejen v České republice, ale i na Slovensku a v Polsku. Druhou činností je mezinárodní kamionová doprava specializující se na nízkotonážní přepravu nadrozměrných nákladů. Třetí činností je zemědělská prvovýroba specializující se na chov masného skotu Charolais. Poslední je servisní činnost specializující se na opravy a údržby osobních a nákladních vozidel a zemědělské techniky, jak vlastní, tak zákazníků.

V oblasti mechanizačních služeb v zemědělství je stěžejní prací vývoz a aplikace kejdy a digestátu. „Aplikace digestátu a kejdy je v dnešní době pro středisko mechanizačních služeb nosnou činností a v současné době provozuje 4 samojízdné aplikátory. Samojízdné aplikátory se snažíme pravidelně obměňovat. Každý rok kupujeme a prodáváme jeden až 2 stroje. Z toho letos vznikla potřeba pořízení nového aplikátoru,“ uvedl Ing. Jiří Mikuláštík, jednatel společnosti JASNO. Od letošního roku tak můžeme ve strojovém parku společnosti najít nově čtyřkolový samojízdný aplikátor Vervaet Quad 550. „Jelikož nejsme vázáni na žádného dodavatele ani značku strojů, neustále sledujeme vývoj zemědělské techniky na trhu a trendy. Snažíme se do našich aplikačních linek zařazovat nejlepší stroje v dané době. A to je případ stroje Vervaet, kterého jsme dlouho sledovali a zjišťovali jsme, kam směřuje jeho vývoj. Nakonec jsme se sami rozhodli, že ho zařadíme do našich aplikačních linek a vyzkoušíme, jakým způsobem bude v našich podmínkách fungovat,“ doplnil k pořízení stroje Mikuláštík a ke koncepci stroje poznamenal: „Čtyřkolový nebo šestikolový samojízdný aplikátor je jediné možné řešení pro provoz v kopcovitých podmínkách. Vervaet Quad 550 nás přesvědčil o svém technologickém náskoku vůči současné konkurenci. Přesvědčil nás také přístup samotného výrobce Vervaet.“

Všechny samojízdné aplikátory v podniku JASNO během roku dohromady aplikují až 500 000 kubíků kejdy a digestátu. Příští rok by měl nově pořízený Vervaet Quad 550 aplikovat 200 000 kubíků. Stroj byl pořízen v nejvyšší možné výbavě. Ve srovnání s konkurencí stojí za zmínku fakt, že stroj funguje kompletně na terminálu John Deere. Je také vybaven satelitní navigací a systémem HarvestLab s NIR senzorem umožňujícím variabilní aplikaci hnojiva buď podle aplikačních map, nebo obsahu živin v kejdě či digestátu. Vítaným prvkem výbavy je pro Mikuláštíka i nejvýkonnější čerpadlo Vogelsang (12 000 l/min) zajišťující přečerpání hnojiva z návozní cisterny do nádrže stroje do dvou minut. Aplikaci hnojiv JASNO provádí nepřetržitě dvacet čtyři hodin denně. Vhod tedy přichází i kompletní balíček kvalitního osvětlení.

Samojízdný aplikátor Vervaet Quad 550 se zadním závěsem o nosnosti devět tun je v JASNO nejčastěji využíván s diskovým podmítačem.
Samojízdný aplikátor Vervaet Quad 550 se zadním závěsem o nosnosti devět tun je v JASNO nejčastěji využíván s diskovým podmítačem.

Vervaet Quad 550 pohání motor Volvo Penta o objemu 13,5 litrů a výkonu 550 koní. Motor spolupracuje s hydromechanickou plynulou převodovkou Vervaet VSG-DRIVE. Poskytuje plný točivý moment již při 1 200 ot/min. Heavy Duty OMSI nápravy poskytují úhel řízení 27°. Řízená kola umožňují poloměr otáčení 8,03 metrů. Aplikátor může být obut do pneumatik o velikosti až 1 000/65 R32 (stále s přepravní šířkou 3 metry). Stroj lze osadit i dvojmontážemi kol pro jízdu v řádkových kulturách. Pohodlí přispívá přední odpružená náprava, hydraulicko-pneumatické odpružení kabiny a vzduchem odpružené sedadlo obsluhy. Zákazník i servisní technik mají ke stroji umožněn vzdálený přístup přes webové rozhraní. Vedle provozních dat přes něj mohou sledovat i variabilní hnojení na konkrétním poli, a to vše v reálném čase.

Vervaet Quad 550 se zadním závěsem o nosnosti 9 tun je v JASNO Jasenná – Zlín nejčastěji využíván s diskovým podmítačem s pracovním záběrem 6,5 metrů. Na jaře v porostech pšenice a na loukách je využíván aplikátor s vlečnou botkou a s pracovním záběrem 12 metrů. Pro aplikaci hnojiva metodou strip-till je využíván speciální aplikátor, který nachází využití i jako plečka během aplikace do vzrostlé kukuřice. „I když máme stroj v provozu krátkou dobu, kdy stihl aplikovat 50 000 kubíků, nezaznamenali jsme s ním absolutně žádný problém. Obsluhy hodnotí stroj jako komfortní,“ doplnil Mikuláštík.

Sací rameno samojízdného aplikátoru Vervaet Quad 550 je otočné o 180°. Nádrž je naplněna do 2 minut.
Sací rameno samojízdného aplikátoru Vervaet Quad 550 je otočné o 180°. Nádrž je naplněna do 2 minut.

„V bezproblémové fungování stroje nás utvrdil přístup servisu a samotného výrobce, který je s našimi obsluhami v neustálém kontaktu a snaží se různé provozní záležitosti řešit rychle. Co jsme si od stroje slibovali, to plní. Co se týká nadstandardních prvků, především variabilní aplikace, ze začátku jsme měli obavy, jak bude v našich specifických podmínkách fungovat. Po krátkém provozu můžeme konstatovat, že se nám stroj osvědčil a otevřel nám nové možnosti využití, což ocení naši zákazníci,“ konstatoval Mikuláštík. Stroj dodala ve spolupráci s Ing. Petrem Slavíkem společnost BV-Technika, a.s., která zajišťuje i servis. „Z našeho pohledu je to záruka, že stroj bude fungovat. S BV-Technikou máme dlouholeté obchodní vztahy na vysoké úrovni a věříme, že budou pokračovat dál,“ uzavřel Mikuláštík.

Řízená kola samojízdného aplikátoru Vervaet Quad 550 umožňují jízdu v režimu krabí chod.
Řízená kola samojízdného aplikátoru Vervaet Quad 550 umožňují jízdu v režimu krabí chod.