Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Rypadla a nakladače Komatsu si razí cestu do zemědělství, svá řešení bude výrobce prezentovat na největším veletrhu

Zveřejněno: 31. 10. 2019

Mnoho zemědělců si stále pamatuje název Hanomag, který nesly traktory nebo pluhy. Již v roce 1989 převzal Komatsu první akcie společnosti Hanomag Hannoverschen Maschinenbau AG. Již 30 let Komatsu vyrábí kolové nakladače a kompaktní kolové nakladače různých velikostí v Hannoveru a od roku 2005 kolová rypadla. Tyto stroje nachází uplatnění také v zemědělských oblastech.

Kolový nakladač WA320-8

Příkladem zemědělského využití může být kolový nakladač WA320-8. Je všestranný a je vhodný téměř pro všechny práce. Disponuje rychlospojkami pro snadné spojení s různým příslušenstvím. Nakladač je osazen motorem plnící emisní normu EU Stage IV, který má až o 3 % nižší spotřebou paliva ve srovnání s jeho předchůdci.

Již z výrobního závodu může být tento nakladač upraven pro provoz v zemědělství. Jedná se zejména o zemědělské pneumatiky o rozměru 750 a vhodné silážní vidle. Kromě toho existuje možnost vybavit stroj rozšířenými a pohyblivými blatníky, které lze přizpůsobit šířce pneumatik - jsou nezbytné pro legální provoz po silnici. Vhodně umístěný alternátor a vzduchové filtry poskytují prodlouženou životnost v prašných provozech. Programovatelný ventilátor lze otočit pro snadnou údržbu, disponuje též reverzním chodem. Stroj je pro práci v noci vybaven 8 LED pracovními světly.

Komatsu poprvé na Agritechnice 2019 v Hannoveru představí dva modely minirypadel. K vidění bude mimo jiné minirypadlo PC16R-3 HS s nastavitelným podvozkem. Minirypadla Komatsu, která jsou na trhu již řadu let ve váhové třídě 1,4 až 2,7 t od PC 14 do PC26, jsou také ideální pro zemědělský provoz. Jejich optimální ovladatelnost, důraz na bezpečnost, pohodlí a snadné ovládání z nich činí perfektní pomocníky pro mnoho úkolů. Díky snadné výměně příslušenství lze stroje vybavit různým příslušenstvím pro výkopové práce apod., čištění drenáží nebo vrtání. Se správným adaptérem jsou minirypadla přesvědčivá jako flexibilní nosiče nářadí. Mezi bezpečnostní prvky minirypadel patří konstrukce ROPS/FOPS či zámek motoru. Aby se zvýšila životnost a tím i další prodejní cena strojů, hydraulika je uložena uvnitř výložníku a kryty jsou vyrobeny z oceli.

Druhým představeným minirypadlem bude model PC45MR-5, který pochází z řady MR-5 s provozními hmotnostmi 2,7 až 4,2 t. Jedná se o stroj, který je výkonný a nejvhodnější pro práci v omezeném prostoru.

V zemědělství se mohou minirypadla vybavit různými přídavnými zařízeními, například pro řezání měkkého a tvrdého dřeva na okrajích polí a zemědělských komunikacích. Užitečné je také příslušenství pro výkopové práce a čištění vodních příkopů na polích a na hranicích polí.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Komatsu

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.