50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

S největší pevnou komorou na trhu. Novinky mezi lisy Claas

Aktualizováno: 2. 12. 2016

Zákazníci po celém světě oceňují lisy na válcové balíky Rollant hlavně kvůli své univerzálnosti a jednoduchosti.

Claas

S novým lisem Rollant 620 Claas nyní představuje největší lis s pevnou komorou na kulaté balíky na trhu. Při vývoji byl kladen důraz i na to, aby lis zvládal vysoké výkony a lisoval balíky o velké hustotě.

Nový lis Rollant 620 může produkovat balíky v síti nebo s provázky o velikosti 1,22 x 1,50 m. Nový lis je vybaven 2,10 m sběračem, volitelně je k dispozici řezání Roto Cut (RC) se sedmi noži. Lis se vyznačuje i jednoduchou obsluhou, výklopná rampa zajistí snadnou výměnu motouzu.

Řetězy lisu jsou automaticky a trvale mazány. Nový automatický systém mazání řetězů zajistí trvalé mazání bez ohledu na počet balíků. Systém čerpá z 3,4 l olejové nádrže.

Mezi další kladné vlastnosti lisu patří jeho jednoduché ovládání. Ovládání se provádí prostřednictvím terminálu Claas, který informuje řidiče o všech důležitých provozních datech - stav stroje, denní a celkový výkon atd.

I přesto, že lis produkuje balíky o velké hustotě, Rollant 620 si vystačí s traktorem o výkonu od 80 koní, proto je vhodný pro farmy, kde mají traktory s nižším výkonem. 

Modely Claas Rollant 620 RC a RF budou k dispozici v roce 2017.

Claas představuje nové lisy s variabilní komorou

Firma Claas představila novinky v oblasti lisů s variabilní komorou - novou řadu Variant 400 (na válcové balíky). Lisy nyní pracují ještě výkonněji a spolehlivěji. 

Claas bude nabízet od roku 2017 novou řadu, která nahradí dosavadní řadu Variant 300. V nové řadě Variant 400 budou k dispozici dva typy lisů. A to, lis, který bude schopen lisovat balíky od 0,90 do 1,55 x 1,20 m a druhý od 0,90-1,80 x 1,20 m +  s řezáním (ROTO CUT) nebo bez řezání (ROTO FEED). Mezi volitelnou výbavu bude například patřit širší sběrač s pracovní šířkou 2,35 m.

Pro sběrač bude volitelně k dispozici dvojitý válec, který najdeme i u řezaček řady Jaguar a v lisech řady Quadrant. Dvojitý válec je odpružený a mechanicky nastavitelný bez použití nářadí ve čtyřech fázích. Tato funkce umožní rychlé nastavení podavače s ohledem na různé provozní podmínky. Zajistí jednotnější a zrychlený tok materiálu.

Optimalizován byl i proces vázání a nově lze používat nejrůznější typy sítí. Celý proces vyklopení balíku trvá méně než 6 sekund, což zajišťují upravená zadní vrata lisu. Volitelně lze lisy vybavit centrálním mazacím systémem, který zajistí šetrné mazání pásů.

Větší výkon lisu Quadrant

Firma Claas představila náhradu za lis na hranolové balíky Quadrant 3300. Jeho nástupce, model Quadrant 5300, má až o 12 % větší výkonnost v lisování. Nový lis může produkovat balíky o velikosti 90 x 120 centimetrů, tak jako jeho předchůdce.

Nový lis Quadrant je vybaven automatickou regulací tlaku - zkratka APC. Dále řidič může zadávat požadovanou hustotu balíku přes terminál Claas. Na uzlovači a hlavním rámu se nachází čtyři senzory, které zajišťují regulaci tlaku lisování. I nezkušený řidič s APC může dosáhnout plné výkonnosti. K dispozici jsou na přání nejrůznější úrovně tohoto systému.

Nový lis je vybaven vzduchovým systémem, který přivádí vzduch k uzlovačům při rychlosti 140 km/h - zajištěna je tak čistota uzlovačů od prachu a slámy.

Mezi další novinky patří, dvě verze řezacího systému FINE CUT - (12-13-26-51 - a nově s 13-25-26-51 noži).

Autor: Milan Jedlička
Foto: Claas

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.