Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 16.4. – svátek slaví Irena

S vyvážečkou NOVOTNÝ do boje s kůrovcovou kalamitou

Zveřejněno: 7. 1. 2019

České lesnictví se v současné době vypořádává s kůrovcovou kalamitou a s velkým nárůstem nahodilých těžeb. Tyto nelehké poměry lze částečně podchytit správně zvoleným těžebním postupem a vhodně dimenzovanou technikou pro efektivní práci celého těžebního a zpracovatelského uzlu. Na tento aktuální stav zareagovala společnost Lesy Jedlí, s. r. o. nákupem vyvážecí soupravy NOVOTNÝ LVS 511.

Vyvážecí souprava NOVOTNÝ LVS 511. Prostorná kabina je vybavena otočným odpruženým sedadlem a joystickem.

Společnost Lesy Jedlí, s.r.o. vznikla v letech 1992 až 1993 transformací státních lesů, Lesů České republiky a dalších akciových a soukromých subjektů. Lesy Jedlí, s.r.o. se zabývají kompletní lesní činností zahrnující těžební a pěstební práce převážně pro Lesy České republiky a obce. Kromě toho zajišťují subdodávku pro Lesní s.r.o. Formou služeb jsou poskytovány těžební práce pro soukromé vlastníky lesa. Společnost hospodaří i na vlastních lesních pozemcích.

Pan Jiří Urban, jednatel společnosti Lesy Jedlí, s.r.o., před sídlem v Jedlí.
Pan Jiří Urban, jednatel společnosti Lesy Jedlí, s.r.o., před sídlem v Jedlí.

Změna těžební metody

„Hospodaříme na 280 hektarech na pomezí Orlických hor a Hrubého Jeseníku v nadmořské výšce 500 až 700 m n.m. Je tady zhruba 70 % jehličnatých stromů a zbylých 30 % patří listnatým,“ upřesnil Jiří Urban, jednatel společnosti Lesy Jedlí, s.r.o. Společnost zaměstnává celkem pět stálých zaměstnanců, což se už dnes vidí málo kde. Dalších deset je živnostníků.

„Za tu dobu, co vyvážecí soupravu NOVOTNÝ vlastníme, tak s ní nebyly žádné problémy, takže se osvědčuje. Pořízení stroje bylo dobrým krokem.”
Jiří Urban, jednatel společnosti Lesy Jedlí, s.r.o.

Donedávna v Jedlí probíhala výroba převážně dlouhých sortimentů a kulatiny. Jenže poptávka po zpracovaném dřevu se za poslední léta změnila, a proto bylo potřebné změnit způsob těžby, protože zájem ze strany odběratelů směřuje k sortimentnímu dříví a výřezům. To znamená, že se sortimenty vyrábí přímo u pařezu nebo na jiném vhodném místě. Aktuálně navíc dochází k obrovskému nárůstu nahodilých a kůrovcových těžeb. „Máme k dispozici dva přibližovací traktory UKT, které donedávna spíše těžbu brzdily. Se současnou technikou jsme to nezvládali, a tak jsme se rozhodli pro pořízení vyvážecí soupravy,“ svěřil se nám pan Urban.

Na jeden náklad lze odvézt kolem pěti kubíků dřeva.
Na jeden náklad lze odvézt kolem pěti kubíků dřeva.

Ideální do úzkých lesních cest

Prostřednictvím MAS Horní Pomoraví o.p.s. bylo vypsáno výběrové řízení. Pan Urban měl představu o menší univerzální vyvážecí soupravě do nasazení od probírek, až po mýtní těžbu. Zadaným parametrům vyhovovala vyvážecí souprava NOVOTNÝ LVS 511, vyznačující se úzkým, avšak dostatečně stabilním podvozkem. Podvozek a celkové rozměry vyvážečky jsou důležité, protože obhospodařované lesy jsou prošpikované úzkými svážnicemi a technologickými linkami se stoupáním, kde větší soupravy neprojedou. Dobrou průjezdnost terénem zabezpečuje i pohon 8×8 a hydraulické uzávěrky s děličem průtoku. Soupravu osedlal nově přijatý zaměstnanec, který má už s provozem podobných typů strojů bohaté zkušenosti. Klíčem k efektivnímu požívání vyvážecí soupravy je právě člověk. „Obsluha je zkušená a umí stroj ovládat, takže spolu s vyvážecí soupravou je schopna pracovat i v lanovkovém terénu,“ potvrdil nám pan Urban a seznámil nás, jak moc je výkonnost ovlivňována: „Souprava v podstatě pracuje denně, na jeden náklad dokáže odvézt kolem pěti kubíků dřeva. Výkonnost se pohybuje podle druhu těžeb a terénu, takže od 20 do 50 kubíků denně. V současné době se podařilo během tří dnů vyvézt 300 kubíků po harvestoru. Pokud je příznivý terén, tak se výkon blíží k 100 kubíkům, ale pokud je lanovkový terén, tak se pohybuje kolem 20 kubíků.“

Úzká cesta není problém
Úzká cesta není problém

Vysoký podíl nahodilé těžby

Při návštěvě jsme se zajeli podívat přímo do lesa na odvoz sortimentů z místa těžby na skládku vyvážecí soupravou NOVOTNÝ LVS 511 v zeleném lakování, které je jinak standardně modré. Cesta na místo byla úzká se stoupáním. Vyvážecí soupravu ale nerozhodila, a to i v případě plného naložení. Výkon vyvážečce dodává čtyřválcový dieselový motor Cummins. Motor je spřažen s dvoustupňovou hydrostatickou převodovkou s regulací výkonu. O nakládku sortimentů do ložné plochy se postarala nejmenší nabízená hydraulická ruka z celkem tří modelů, a to MOWI P25 s dosahem 5,2 metrů a nosností 420 kilogramů při maximálním vyložení. Lesy Jedlí, s.r.o. v současné době zpracovávají pouze nahodilou těžbu a 95 % vykonávané práce je po ruční těžbě po dřevorubcích. „Aby vyvážečka stíhala, musí mít před sebou tak tři dřevorubce. Kdybychom nyní vyvážečku nepořídili, tak bychom nebyli schopni splnit veškeré úkoly spojené s těžbou dřeva,“ řekl pan Urban.

Správné rozhodnutí

„Za tu dobu, co vyvážecí soupravu NOVOTNÝ vlastníme, tak s ní nebyly žádné problémy, takže se osvědčuje. Pořízení stroje bylo dobrým krokem. Kdybychom měli dostatek financí, tak bychom pořídili ještě jednu vyvážecí soupravu a harvestor pro kompletní uzel a lepší zvládání termínů,“ zhodnotil kladně pořízení nového stroje pan Urban.

Souprava NOVOTNÝ LVS 511 se vyznačuje úzkým, avšak dostatečně stabilním podvozkem.
Souprava NOVOTNÝ LVS 511 se vyznačuje úzkým, avšak dostatečně stabilním podvozkem.

Strojírna Novotný s.r.o. byla založena v roce 1991 a zabývá se výrobou svařenců, nakladačů a vyvážecích souprav. Dva výrobní závody se stovkou zaměstnanců se nachází na Zábřežsku v Olomouckém kraji. Ročně vyrobí kolem stovky strojů, které si najdou majitele nejen v tuzemsku, ale i v zahraničí. Strojírna též vyrábí svařence pro zahraniční výrobce nakladačů, což svědčí o vysoké kvalitě výroby. V současnosti je v plánu investice do nových výrobních prostor.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Věra Hejhálková, DiS

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.