TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Samojízdný žací stroj Krone BiG M slaví 25 let, za den sklidí až 315 hektarů. Výkonnost je zapsána v knize rekordů

Zveřejněno: 28. 5. 2021

Navzdory skutečnosti, že se stále zvyšují výkony traktorů a rostou pracovní záběry žacích trojkombinací, samojízdný žací stroj Krone stále slaví prodejní úspěchy. Podle přijatých objednávek se očekává, že ke konci hospodářského roku 31. července 2021 sjede z výrobního pásu BiG M s pořadovým číslem 3 454. Letos samojízdné žací stroje Krone BiG M slaví 25 let na trhu.

BiG M přesvědčí svým výkonem nejen v silných porostech nebo na svahu, ale dokonce i na malých plochách, kde samojízdný žací stroj nabízí vysokou výkonnost. Zdroj foto - tisková zpráva Krone

Proniknout na trh se samojízdným žacím strojem zkoušelo několik výrobců. Společnost Krone nebyla první, která na trh přišla s tímto typem stroje. Přesto velmi rychle v polovině 90. let získala dominantní postavení na trhu, protože měla i vedoucí postavení v oblasti výroby techniky na sklizeň pícnin. Dnes patří mezi nejvýznamnější výrobce těchto strojů.

Dr. Josef Horstmann. Zdroj foto - tisková zpráva Krone
Dr. Josef Horstmann. Zdroj foto - tisková zpráva Krone

„20. květen 1996 byl rozhodně jedním z psychicky nejnáročnějších dnů v mé celé kariéře," vzpomíná Dr. Josef Horstmann na jeden z významných dnů výrobního závodu zemědělské techniky Krone. V toto pondělí totiž společnost Krone poprvé představila svůj prototyp samojízdného vysoce výkonného žacího stroje BiG M. Ráno v den premiéry před pozvanými zástupci tisku a importéry Krone z celého světa, měl tento stroj ještě rychle zajet do myčky. A právě na této cestě se to stalo, zahořela kabeláž. Po uhašení jsme kabeláž narychlo provizorně opravili, takže stroj mohl pokračovat i v naplánovaném odpoledním programu. „Nemohli jsme sice předvést úplně všechny funkce, ale nikdo si toho v ten den nevšiml,“ říká Dr. Horstmann.

Rychlost a výkonnost – Krone zabilo dvě mouchy jednou ranou

Představení obrovského pracovního záběru BiG M 9,1 m v samojízdném provedení bylo velmi silným impulsem k emotivním diskusím, zajímavým rozhovorům a úvahám. Samojízdný žací mačkač se ale překvapivě velmi rychle prosadil i v praktickém každodenním nasazení. „Lidé ze střediska služeb, kteří měli první BiG M v testovacím provozu, byly jeho prací nadšeni hned od první chvíle. Na jednu stranu jeho výkonem, na druhou stranu přepravní rychlostí 40 km/h oficiálně schválenou pro provoz na pozemní komunikaci. Takže jsme zabili dvě mouchy jednou ranou – maximální výkon a co nejrychlejší přesun z jednoho pozemku na druhý,“ uvedl Dr. Horstmann.

Jeden z prvních strojů BiG M. Zdroj foto - tisková zpráva Krone
Jeden z prvních strojů BiG M. Zdroj foto - tisková zpráva Krone

Jedinečná výkonnost samojízdného žacího stroje Krone byla vyzkoušena a zdokumentována v roce 1999 při 24hodinové vytrvalostní zkoušce. Poslední skeptiky přesvědčilo 315,1 hektarů posečených travních porostů a hodinový rekordní výkon 15,2 hektaru – byly to tyto dva termíny, s nimiž se Krone dokonce podařilo vstoupit do "Guinnessovy knihy rekordů".

S každou novou generací přichází vylepšení

V roce 2001 pak Krone představilo modifikovaný model BiG M II, který přinesl nejen větší pracovní záběr 9,7 metru, ale i novou koncepci pohonu. Díky automobilovému systému pohonu, při kterém se otáčky motoru řídí podle aktuální rychlosti, se v porovnání s prvním modelem podařilo výrazně snížit spotřebu paliva. Motor i pohony tak pracují v příznivějším režimu. Tímto řešením se Krone podařilo opět zabodovat a mohlo tak v květnu roku 2003 oznámit pětistý prodaný exemplář.

Jak šel čas s BiG M. Zdroj foto - tisková zpráva Krone
Jak šel čas s BiG M. Zdroj foto - tisková zpráva Krone

Na Agritechnice 2007 Krone představilo novou průkopnickou koncepční studii BiG M. Motor o výkonu 510 koní používal model BiG M 500 s pracovním záběrem 13,20 metrů. „Když se ohlédneme zpět, s BiG M 500 jsme byli určitě trochu napřed, ale koncept ukázal, jak se bude technická budoucnost dále vyvíjet," analyzuje dr. Horstmann. Osvědčený BiG M s pracovním záběrem 9,7 m se i na dále těší velké popularitě – a v říjnu 2008 sjíždí z výrobní linky Krone ve Spelle již tisící BiG M.

Koncepce BiG M. Zdroj foto - tisková zpráva Krone
Koncepce BiG M. Zdroj foto - tisková zpráva Krone

Na Agritechnice 2009 představila společnost Krone poprvé BiG M 400. Zvláštními parametry této modelové řady byl motor o výkonu 400 koní s nízko-otáčkovým konceptem a nové žací nosníky HeavyDuty vybavené jištěním disků pro případ nárazu do cizích těles SafeCut. S modelem BiG M 420 představilo Krone v roce 2011 čtvrtou generaci těchto strojů. Pracovní záběr 9,7 m zůstal stejný, ale stroj získal nový vzhled, motor MAN a v porovnání s předchozími modely ještě pohodlnější ovládání. Flexibilita velkoplošných žacích strojů kontinuálně roste, takže BiG M je možné použít ke všem způsobům sečení: buď s prstovým kondicionérem CV, nebo válcovým kondicionérem CR, případně s možností alternativ ukládání do řádků, případně na široko.

Nejmodernější interiér stroje BiG M. Zdroj foto - tisková zpráva Krone
Nejmodernější interiér stroje BiG M. Zdroj foto - tisková zpráva Krone

Nejnovější model je ideální do vojtěšek i extrémních podmínek

V roce 2017 Krone představilo pátou generaci BiG M 450. Hlavními novinkami byl plynulý pohon pojezdu, nová koncepce žacích nosníků včetně možnosti hydraulického ovládání odlehčení všech třech žacích jednotek z kabiny, nebo motor Liebherr o výkonu 449 koní, který se nyní pyšní enormně dlouhým intervalem údržby 1 000 provozních hodin. A v neposlední řadě novinek je stroj ve verzi BiG M 450 CR od roku 2020 nabízen i s válcovými kondicionéry, tato varianta je ideální například pro sklizeň leguminóz (např. vojtěšek). Zde si může zákazník vybrat mezi profilovanými gumovými válci, nebo novými ocelovými válci M-Rolls. S oběma variantami válců dosahuje BiG M 450 CR špičkové kvality úpravy píce. Nové robustní ocelové CR válce s profily ve tvaru M se doporučují pro práci v extrémně náročných podmínkách, například pro sklizeň píce s lístky v terénu s kameny.

Využitelnost BiG M během roku lze rozšířit montáží mulčovačů namísto žacích strojů. Zdroj foto - tisková zpráva Krone
Využitelnost BiG M během roku lze rozšířit montáží mulčovačů namísto žacích strojů. Zdroj foto - tisková zpráva Krone

Bez BiG M by nejspíše nevznikla samojízdná řezačka Krone

Dr. Horstmann uvádí: „V průběhu 25 let Krone pokračovalo v profesionalizaci celkového konceptu žacího stroje s vlastním pohonem. BiG M přesvědčí svým výkonem nejen v silných porostech nebo na svahu, ale dokonce i na malých plochách, kde samojízdný žací stroj nabízí vysokou výkonnost. Díky své manévrovatelnosti a možnosti pracovat samostatně s jednotlivými žacími jednotkami je sečení malých, nebo nepřehledných pozemků velmi snadné a rychlé. BiG M se tak těší stálé popularitě, zejména v Německu, Severní Americe, ale také v Japonsku a Irsku. Podle přijatých objednávek se očekává, že ke konci hospodářského roku 31. července 2021 sjede z výrobního pásu BiG M s pořadovým číslem 3 454. To je nesporným důkazem úspěchu samojízdných žacích strojů, které si i nadále udržují silnou pozici na trhu. A to i navzdory skutečnosti, že se stále zvyšují výkony traktorů a rostou pracovní záběry žacích trojkombinací. Jedna věc je ale jistá: bez úspěchu velkého BiG M by se Krone pravděpodobně neodvážilo vstoupit do segmentu polních řezaček."