Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Sázka na ruční práci, Mercedes-Benz Unimog se ve Wörthu vyrábí již 20 let

Zveřejněno: 7. 12. 2022

Závod Mercedes-Benz ve Wörthu slaví zvláštní výročí: Unimog se zde vyrábí již 20 let. Poté, co se vozidlo dlouhá léta vyrábělo v sesterském závodě v Gaggenau, se v roce 2002 výroba tohoto univerzálního stroje přesunula z Gaggenau do závodu ve Wörthu. Od té doby se Unimog jako takzvaný speciální vůz pro zvláště náročné úkoly vyrábí v největším závodě na výrobu nákladních automobilů Mercedes-Benz s vysokým podílem ruční montáže.

Mercedes-Benz Unimog se ve Wörthu vyrábí již 20 let.

Dodnes je Mercedes-Benz Unimog spojen se závodem v Gaggenau, kde se vyráběl více než 50 let. V Gaggenau se stále vyrábějí portálové nápravy specifické pro Mercedes-Benz Unimog, převodovky a řada dalších komponent. V blízkosti bývalého výrobního závodu se dnes nachází také muzeum vozu Mercedes-Benz Unimog. Od zahájení výroby v roce 1951 sjelo z výrobních linek v závodech Gaggenau a Wörth více než 370 000 vozů Mercedes-Benz Unimog.

Největší montážní závod společnosti Mercedes-Benz Trucks byl založen ve Wörthu nad Rýnem v roce 1963 a vyrábí nákladní vozy Mercedes-Benz Actros, Arocs a Atego. Vedle modelu Unimog se zde vyrábějí také speciální nákladní vozy Mercedes-Benz Econic a Zetros. V roce 2021 byla zahájena sériová výroba bateriového elektrického nákladního vozu Mercedes-Benz eActros, v roce 2022 následoval druhý sériově vyráběný e-truck Mercedes-Benz eEconic. S přibližně 10 000 zaměstnanci je závod Mercedes-Benz Wörth druhým největším zaměstnavatelem ve spolkové zemi Porýní-Falc.