Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Sběrače kamene Kivi-Pekka dobývají česká pole

Zveřejněno: 1. 4. 2020

Sběr kamene je nedílnou součástí polních prací, protože během sezóny mohou kameny způsobit nemalé škody na zemědělské technice. Sbírání v zemědělských podnicích probíhalo až donedávna především za pomoci brigádníků a různých místních spolků, nicméně v posledních letech, kdy pracovníků v zemědělství ubývá, a náklady na pracovní síly se zvyšují, začínají zemědělci pro tuto činnost pořizovat speciální stroje.

Na stránkách www.sberkamene.cz je mapa majitelů strojů Kivi-Pekka, kteří jsou ochotni se svými stroji poskytovat služby

Dlouholetým producentem takových strojů je i finská firma Peltuote, která vyrábí sběrače kamene Kivi-Pekka. Díky jednoduchým technickým řešením a kvalitnímu materiálovému zpracování si Kivi-Pekky získaly oblibu také mezi českými zemědělci. Pro pořízení strojů stejné značky se rozhodli také ve společnosti EUROFARMS, která provozuje hned dva tyto stroje se záběrem šest metrů, a to na farmách v Jihlavě a Kardašově Řečici.

„Kivi-Pekka nás přesvědčila svou univerzálností, kdy v porovnání s konkurenčními stroji dokázala sebrat čistý kámen i za vlhčích podmínek s minimem příměsi zeminy.”
Petr Berger, hlavní mechanizátor zemědělské společnosti EUROFARMS JIHLAVA

„Dříve chodili sbírat kameny zaměstnanci, důchodci, spolky rybářů a myslivců, ale postupem času, jak ubývalo lidí, tak začali na kameny přijíždět i zahraniční brigádníci. Těch je v poslední době ale také nedostatek a vzhledem ke stále se zvyšujícím nákladům na pracovní sílu jsme se rozhodli pro pořízení stroje na sběr kamene,“ popisuje své zkušenosti hlavní mechanizátor zemědělské společnosti EUROFARMS JIHLAVA, pan Petr Berger.

Díky jednoduchým technickým řešením a kvalitnímu materiálovému zpracování si Kivi-Pekky získaly oblibu také mezi českými zemědělci
Díky jednoduchým technickým řešením a kvalitnímu materiálovému zpracování si Kivi-Pekky získaly oblibu také mezi českými zemědělci

„Než jsme sběrač kamene pořídili, chtěli jsme si udělat porovnání strojů od různých výrobců vedle sebe na jednom poli, abychom viděli, jak sběrače pracují ve stejných podmínkách,“ popisuje pan Berger, co předcházelo výběru stroje. „Kivi-Pekka nás přesvědčila svou univerzálností, kdy v porovnání s konkurenčními stroji dokázala sebrat čistý kámen i za vlhčích podmínek s minimem příměsi zeminy. Za rok používání tohoto stroje jsem skutečně překvapen, kolik je toho schopen sebrat. Kolikrát člověk ujede na poli třicet metrů a má v zásobníku tři tuny kamene. Kámen sebraný z pole je navíc ideální surovinou pro opravy cest a dalších ploch, takže jej svážíme na jednu skládku a dále využíváme pro tyto účely.“

Velmi dobře dovede Kivi-Pekka také vyčistit souvratě kolem brambor
Velmi dobře dovede Kivi-Pekka také vyčistit souvratě kolem brambor

Zkušenosti z Jihlavy potvrzuje i mechanizátor EUROFARMS AGRO-B v Kardašově Řečici Vladimír Pavlík: „Před pořízením sběrače kamene jsme zkoušeli využít služeb pracovních agentur a nebylo výjimkou, že z pěti domluvených lidí dorazil jediný člověk. Nyní jsme sladili celou linku na sběr tak, že ke Kivi-Pecce máme odvozní prostředky a kámen svážíme na jednu skládku pro další využití. Plošný strojní sběr je navíc ideální před zasetím plodin, jako je například sója, kterou zpracovává sklízecí mlátička s flexibilní pásovou lištou na velmi nízké strniště a kameny na poli by mohly na liště nebo i mlátícím ústrojí působit škody. Během první sezóny se nám podařilo posbírat kámen z téměř 130 hektarů polí. Jako tažný prostředek máme traktor s čelním nakladačem a lžící, do níž naložíme ty největší kameny, a všechny ostatní od 4 cm až do půl metru již posbírá Kivi-Pekka. Kromě sóji jsme s Kivi-Pekkou posbírali ještě pole před setím žita, jarního ječmene a kukuřice.“

Kivi-Pekka umí sebrat čistý kámen i za vlhčích podmínek
Kivi-Pekka umí sebrat čistý kámen i za vlhčích podmínek

Sběrače kamene Kivi-Pekka dodala do firmy EUROFARMS třeboňská společnost U+M Servis s.r.o., která je již 15 let importérem těchto strojů do České republiky. V nabídce jsou stroje se záběrem 4 až 6 metrů, na veletrhu Agritechnica byla pak představena nová vlajková loď Kivi-Pekka 7 s pracovním záběrem 7 metrů. Tento stroj má nový, větší zásobník a také rozšířené vkládací ústrojí pro ještě větší výkon. V současné době se tak jedná o největší sběrač kamene na trhu. Tento nový model je možné již od tohoto roku také objednat.

Novinkou na českém trhu je Kivi-Pekka 7 se záběrem 7 m
Novinkou na českém trhu je Kivi-Pekka 7 se záběrem 7 m

Během posledních let se v Třeboni také snažili vyjít vstříc široké poptávce zemědělců, kteří pravidelně poptávají sběr kamene formou služby a přitom by pro ně pořízení vlastního stroje nebylo rentabilní. Těmto zákazníkům vychází vstříc nová platforma www.sberkamene.cz, kde je mapa majitelů strojů Kivi-Pekka, kteří jsou ochotni se svými stroji poskytovat služby.

Autor: Ing. Karel Starý
Foto: Archiv autora

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.