Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Sklízecí řezačka Rostselmash RSM F 2650 je předurčena k vysokým výkonům

Zveřejněno: 10. 12. 2020

Samojízdná sklízecí řezačka Rostselmash RSM F 2650 s výkonem motoru až 611 koní byla vyvinuta zcela od nuly na základě informací získaných prostřednictvím globální platformy Rostselmash. K dostání je s velmi širokou základní výbavou, takže je okamžitě schopna pracovat za jakýchkoli podmínek a sklízet jakoukoli plodinu. Jako je tomu u strojů Rostselmash zvykem, tradičně je uživatelsky přívětivá.

Samojízdná sklízecí řezačka RSM F 2650

Vlajková loď RSM F 2650 je k dispozici na evropských trzích včetně České a Slovenské republiky. Redakce webu Agroportal24h.cz se mohla při příležitosti předváděcí tour zúčastnit předvedení této řezačky v německém Reinsdorfu. Řezačka byla rovněž prezentována na nedávném mezinárodním zemědělském veletrhu AGROSALON v Moskvě. Výhradním dovozcem řezačky pro český trh je firma KomAgrartechnik CZ s.r.o. Prodej a servis je řešen přes regionální distribuční a servisní síť obchodních partnerů.

Pro velké podniky

Výkonná samojízdná sklízecí řezačka RSM F 2650 byla vyvinuta na základě informací získaných z globální platformy Rostselmash a prokazuje své schopnosti v obtížných sklizňových podmínkách Ruska i Evropy. Řezačka je navržena speciálně pro sklizeň plodin s vysokým výnosem a hodí se zejména pro velké zemědělské podniky, které potřebují vysoce kvalitní krmivo ve velkém množství, nebo pro poskytovatele zemědělských služeb. Řezačka obsahuje nejlepší technická řešení v oboru, současně je výkonná a ekonomická.

Šestiválcový motor Mercedes-Benz o výkonu 626 k/460 kW ve spojení s hydrostatickou převodovkou umožňuje stabilní a ekonomický provoz i v obtížných podmínkách, včetně plynulého a přesného ovládání rychlosti. Na jednu palivovou nádrž o objemu 1500 litrů může řezačka nepřetržitě pracovat až patnáct hodin v kuse. Přepravní rychlost řezačky činí 40 km/h.

Pro řadu řezaček F byl vyvinut speciální řezací buben s hydraulickou reverzací. Má průměr 630 mm a jeho rychlost otáčení činí 1200 ot/min, nechybí ani vyztužené čepy a ložiska pro spolehlivější provoz
Pro řadu řezaček F byl vyvinut speciální řezací buben s hydraulickou reverzací. Má průměr 630 mm a jeho rychlost otáčení činí 1200 ot/min, nechybí ani vyztužené čepy a ložiska pro spolehlivější provoz

V základní výbavě je řezačka vybavena pohonem zadních kol, ale volitelně je k dispozici verze s pohonem všech kol. Pro různé provozní podmínky je také možné vybírat ze tří velikostí pneumatik, včetně 900mm pro ochranu půdy před zhutněním nebo pro vyšší průchodnost terénem. Rozměry řezačky se standardními pneumatikami umožňují pohybovat se po silnicích bez zvláštních povolení. Výbavou na přání je i systém pro regulaci tlaku v pneumatikách.

Řezačka s příslušným adaptérem je při sklizni schopna podélně i příčně kopírovat povrch půdy. Připojit lze adaptéry s pracovním záběrem až 7,5 metrů a díky rychloupínacímu systému je připojení velmi rychlé. Nová generace řezačky, která byla vystavena na AGROSALONu, bude vybavena novými unifikovanými sklízecími adaptéry. V Evropě je řezačka k dispozici s osvědčenými sklízecími adaptéry, které pro ruského výrobce vyrábí firma Kemper – používat může jak adaptéry pro sklizeň kukuřice, tak i senáže či adaptéry pro přímou sklizeň třeba polních energetických plodin.

Široké možnosti přizpůsobení

Pro řadu řezaček F byl vyvinut speciální řezací buben s hydraulickou reverzací. Má průměr 630 mm a jeho rychlost otáčení činí 1200 ot/min, nechybí ani vyztužené čepy a ložiska pro spolehlivější provoz. V jedné rovině jsou na něm přišroubovány nože, upevněny jsou čtyřmi šrouby. Uspořádány jsou do tvaru písmene V, což umožňuje plynulý a úsporný řez. Toto seřazení též napomáhá toku materiálu více směrem ke středu bubnu. Hydraulicky poháněné vkládací ústrojí je složeno ze čtyř válců. Konstrukce ústrojí umožňuje nastavovat délku řezu od 4 mm do 22 mm s úplnou sadou nožů nebo od 8 mm do 44 mm s poloviční sadou. Ostření nožů se provádí automaticky. Posuvná konstrukce procesoru nevyžaduje demontáž při přechodu na sklizeň pícnin, ovládání se provádí hydraulicky z kabiny.

Řezačka má rovněž propracovaný systém aplikace konzervačních látek, které jsou aplikovány ze třech míst podle potřeby. Schopna je aplikovat jak koncentrované, tak zředěné přípravky se spotřebou od 0,3 l do 6 l/h, respektive od 10 l až 300 l/h. V kombinaci s funkcí měření vlhkosti sklízené hmoty a dalších hodnot je významně zvyšována účinnost konzervačního aplikačního systému.

Pro zjednodušení denní údržby je řezačka vybavena kompresorem a automatickým mazacím systémem. Mezi prvky zjednodušující ovládání řezačky je i kamerový sytém, kdy jedna z kamer je umístěna na výsypné rouře a druhá v zadní části stroje.

Precizní systémy

Řezačku je možné vybavit jakýmkoliv automatickým naváděcím systémem. Na ruském trhu bude nová generace řezačky standardně opatřena inteligentním řídicím systémem v kombinaci s dálkovým monitorovacím systémem Agrotronic. Přes GPRS modem bude přenášeno více než osmdesát parametrů získaných během sklizně, přičemž uživatel k nim bude mít i vzdálený přístup třeba přes mobilní telefon. Kromě toho systém nabídne i „polní laboratoř“ pro stanovení složení sklízené hmoty, mapování výnosu atd., jako to začíná být standardem u západních výrobců řezaček podobného výkonu.

Na řezačku RSM F 2650 jsme se byli podívat v německém Reinsdorfu.

Detailní fotografie řezačky RSM F 2650

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Rostselmash, Milan Jedlička

1) z podkladů Rostselmash

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.