Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Smykový mininakladač SHERPA zatočí s manuální prací na farmě

Zveřejněno: 17. 11. 2022

Mart a Helma van den Hanenbergovi začali koncem 80. let s dovozem mininakladačů na nizozemský trh. Po několika letech podnikání padlo rozhodnutí vyvinout vlastní stroj. Vedle kompaktního smykem řízeného mininakladače SHERPA 100 na trh uvedli i řadu kompaktních kloubových nakladačů s označením SHERPA 150, 200 a 300.

Smykový mininakladač SHERPA 100 Agri-line do zemědělství.

Výroba strojů SHERPA probíhá výhradně v Nizozemsku, přičemž montážní závod leží v těsné blízkosti centrály společnosti. Ta při výrobě používá v maximální možné míře vlastní díly.

Aktuálně je zde vyráběn plně elektrický stroj SHERPA, který neprodukuje žádné emise výfukových plynů. Uplatnění nachází v uzavřených prostorách. Uvedením modelů SHERPA 100ECO a 100EHD (s dálkovým ovládáním) zaujala společnost vedoucí postavení na trhu elektrických mininakladačů. SHERPA jako první reagovala na obrovskou poptávku stavebních firem, zemědělců a zástupců komunální sféry, kteří potřebují kompaktní, tichý, bezemisní, a přitom výkonný mininakladač.

Elektrické mininakladače SHERPA Z

V posledních desetiletích SHERPA vyvinula rozsáhlou řadu strojů a příslušenství, které ulehčují práci profesionálům rozmanitých oborů. Letos výrobce uvedl na trh nový elektrický nakladač SHERPA Z20.

S mininakladači SHERPA chce výrobce napomoci usnadnit a zefektivnit fyzicky náročné pracovní činnosti. Z tohoto důvodu SHERPA v minulosti vynalezla mnoho inovativních a často revolučních řešení zjednodušujících širokou škálu náročných úkolů. Řada Z je toho dokonalým důkazem. Na rozdíl od klasických, smykem řízených nakladačů, u mini smykových nakladačů SHERPA absentuje kabina. V zadní části mají navíc nastavitelné stupátko, odkud obsluha vestoje ovládá nakladač.

Elektrický mininakladač SHERPA Z.
Elektrický mininakladač SHERPA Z.

Díky lithium-iontové baterii je stroj stejně výkonný jako jiné modely se spalovacím motorem. Jde o absolutně bezúdržbový akumulátor, u nějž nehrozí kontaminace olovem nebo kyselinou sírovou a který funguje spolehlivě i při nízkých teplotách. Má navíc nízký sklon k samovybíjení a delší životnost. Mezi výhody lithium-iontové baterie patří i její větší energetická hustota, díky čemuž dokáže skladovat více energie, a především možnost nepravidelného, častého a třeba jen krátkodobého dobíjení. Pro srovnání: Olověný akumulátor má omezení, které spočívá v tom, že když je delší dobu (několik dnů) ponechán v nedostatečně nabitém (případně vybitém) stavu, dochází k výraznému snižování jeho kapacity. Olověná baterie vyžaduje pravidelné a spíše dlouhodobé nabíjení ve větraných místnostech.

Mininakladač SHERPA Z20 může pracovat nepřetržitě až 6 hodin. V nabídce se nachází i model SHERPA Z10 E100 a větší SHERPA Z10 E200.

SHERPA 100 Agri-line do zemědělství

SHERPA vyrábí i mininakladače s benzínovým/naftovým motorem značky Kubota nebo Honda. Nejvýkonnější z modelů nabízí výkon 23,5 koní. Vedle variant širokých jen něco málo přes metr jsou v nabídce i modely s šířkou pouhých 76 cm.

Model SHERPA 100 Agri-line byl vyvinut speciálně pro zemědělský sektor.
Model SHERPA 100 Agri-line byl vyvinut speciálně pro zemědělský sektor.

Model SHERPA 100 Agri-line byl vyvinut speciálně pro zemědělský sektor. Tento všestranný, velmi kompaktní stroj je obratný. Využití nachází v jezdeckých areálech a na farmách. Je možné jej využít při vyhrnování hnoje ze stájí a k manipulaci se slámou nebo krmivem. Jeho největší výhodou je šířka pouhých 76 cm. SHERPA 100 se navíc snadno přepravuje na přívěsu. Není tedy potřeba žádná speciální doprava.

SHERPA je také výrobcem kompaktních kloubových nakladačů s označením SHERPA 150, 200 a 300.
SHERPA je také výrobcem kompaktních kloubových nakladačů s označením SHERPA 150, 200 a 300.

K mininakladačům je dodávána široká škála příslušenství, díky čemuž jsou uplatnitelné jak ve stavebnictví, tak v zemědělství i v komunální sféře. Příslušenství, jako jsou lopaty, vidle, drapáky, zvedací ramena, zametače, vrtáky a frézy, je poháněno buď mechanicky nebo hydraulicky.

Nizozemského výrobce SHERPA na českém trhu zastupuje firma Manatech CZ.