Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Snadno dostupné náhradní díly pro bramborové kombajny a vyorávače

Zveřejněno: 8. 4. 2020

Snad každý farmář, zemědělec nebo zahrádkář, který pěstuje brambory na výměře větší “než 2 řádky” používá ke sklizni této okopaniny bramborový kombajn nebo vyorávač. Leckdy se jedná o letité stroje, které svou úlohu na menších výměrách doposud obstojně svedou, ovšem při poruchách nebo nutnosti výměny opotřebitelného dílu se často stává, že jeho náhrada není zkrátka na trhu k sehnání. Existují metody přestavby těchto strojů s použitím jiných prvků, které jsou kompatibilní s novými typy kombajnů, to je ovšem často náročné jak časově tak finančně.

Bramborový sklízeč UNIA Bolko

Velmi elegantní a dostupné řešení lze najít na webových stránkách bramborovekombajny.cz, kde je možno najít soupis jednotlivých dílů na širokou škálu strojů nejenom pro sklizeň brambor, ale i řepy. Pokud znáte výrobce a typ stroje, lze potřebný díl naprosto jednoduše dohledat. Ten, který stojí ve vaší stodole, lze také nalézt pouhým pohledem – průzkumem fotografií jednotlivých kombajnů. Náhradní díly jsou řazeny přehledně do jednotlivých kategorií. Díly je možné sehnat nejen na nejrozšířenější stroje značek Holmer, Grimme, Ropa, Wuhlmaus, Stoll, Amac, Kverneland, Reekie, Hassia, Pomac a AVR, ale i na polské stroje jako jsou Anna, Akpil, Karlik, Bolko, RCW, Neptun či TEK.

Na pozemcích osázených bramborami lze vidět i stroje, které jistě nemají původ v sériové výrobě, avšak byly vyrobeny v domácích podmínkách, případně se jedná o stroj, který byl již několikrát upravován a předěláván. Možná si říkáte, že na takový stroj lze jen těžko hledat dostupné náhradní díly. Leč je to možná ještě jednodušší než si myslíte - na zmíněných stránkách se nachází také katalog dílů, které splňují standard používaný napříč spektrem podobných strojů, najdete zde kladky, rolny, tažná kola, kurty, spojky dopravníků nebo dopravníky. Případně je možno některé z dílů, které nejsou v této nabídce dostupné, vyrobit i zakázkově. Kladky se od sebe liší konstrukčním provedením a rozměry. Vyrábí se i z různých druhů materiálů. V nabídce jsou v plastovém, gumovém, litiovém, ocelovém a pogumovaném provedení. Ke kladkám patří hnací a nosné hřídele, válce, náboje kladek, disky, čepy a unašeč do kladek. V nabídce jsou také vibrační tlumiče, kryty, kurty, desky, třmeny, lopatky, škrabky, radlice, palce radlic, kotoučová krojidla, šrouby a hardy spojky lišící se od sebe průměrem, roztečí otvorů, výškou, počtem otvorů a materiálovým provedením pouzdra.

Součástí každého stroje pro sklizeň okopanin, ať už jde o bramborový nebo řepný kombajn, vyorávač, stroj na sklizeň cibule nebo jiné zeleniny…, je dopravníkový pás. Jedná se o součást, která dělá takový stroj strojem, ale je to díl velice náchylný na opotřebení či „únavu stářím”. Gumové kurty pásu puchří, praskají. Příčky se opotřebovávají, lámou se. Zkrátka k opotřebení dopravníkových pásů dochází samotným užíváním stroje. Jak již bylo zmíněno, dopravník je samotným srdcem stroje a ve chvíli, kdy dojde k jeho poruše, není jiná alternativa, než ho vyměnit. Nabídka dopravníkových pásů je široká, stejně jako zbylého sortimentu. Jednotlivé dopravníky si můžete dohledat opět podle typu kombajnu nebo se nabízí možnost využití formuláře, jenž nabízí též návod na proměření. Vše je intuitivně popsáno. Výsledné údaje o rozměrech kurty, jednotlivých příček a celého pásu pak do něj vepíšete. Vyplnění formuláře je velmi snadné a na základě jeho vyplnění následně obdržíte informace o možnosti dodání takového dopravníkového pásu.

V nabídce jsou kolíkové, prosévací, vynášecí, lopatkové a plnící dopravníky a dopravníky oddělovače porostu a hladké desky.

Díky této službě již byla řada bramborových kombajnů a jiných podobných strojů zachráněna od zkázy a byl jim „vdechnut život“, aby nadále sloužily. Bramborový kombajn lze zrenovovat od základů, ale po výměně základních dílů jako jsou zmíněné kladky, dopravníkové pásy a vyorávací radlice se často stává takřka novým strojem. Rozhodně neváhejte tuto stránku bramborovekombajny.cz navštívit a v případě potřeby ji i využít nebo se spojit s odborníkem pomocí kontaktu, který na webové adrese najdete taktéž. Nejvíce používané díly na bramborové a řepné kombajny u nás naleznete ve společnosti N&N Košátky s.r.o., která je má skladem a ihned k dodání. Samozřejmostí je také zasílání těchto náhradní dílů na dobírku po celé ČR.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: N&N Košátky

1) čerpáno z materiálů N&N Košátky

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.