Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Speciál na lisování vlhké píce, Kverneland 6500F s pevnou lisovací komorou

Zveřejněno: 14. 11. 2019

Kverneland představil novou generaci lisu na válcové balíky. Oproti svému předchůdci byl lis kompletně přepracován, avšak jedna funkce byla zachována. Lis je především určen na lisování vlhkého materiálu v těžkých podmínkách.

Kverneland 6500F s pevnou lisovací komorou

Kverneland patří mezi významné producenty pícninářské techniky, takže mimo pluhy a žací stroje představil (při příležitosti debutu novinek pro následující rok) také zbrusu nový lis na válcové balíky Kverneland 6500F.

Jelikož se jedná o lis s pevnou lisovací komorou a jednoduchou konstrukcí, produkuje balíky s pevně daným průměrem. Lis je především určen na lisování vlhkého materiálu v těžkých podmínkách, proto je také řada vnitřních komponentů řádně vyztužena.

Lis je osazen prodlouženým a vylepšeným sběracím ústrojím XL+ o šířce 2,3 m, což je tedy o 10 cm větší záběr, než u jeho předchůdce. Tohoto zlepšení bylo docíleno přidáním jednoho prstu navíc na každou stranu ústrojí. Pět řad těchto prstů (navíc prodloužených o 10 mm) zajišťuje přísun materiálu na vkládací rotor. Pro dosažení lepšího výkonu při zpracování mokré píce se také zmenšila mezera mezi plechy sběrače. Vkládací rotor má nyní větší rozměr a společně s upraveným systémem výklopného dna by mělo být možné dosáhnout vyšší výkonnosti při lisování. Výklopné dno má pod rotorem zaoblenější tvar a funkci paralelogramu. Při vyklopení dna vznikne dostatek prostoru pod celým rotorem.

I když byl lis kompletně přepracován, jednu funkci si přeci jen od předešlé generace ponechal. Jde o osvědčený systém PowerBind, jenž se stará o balení do sítě. Systém přesně umístí konec sítě přímo do balící komory a nespoléhá se již na tradiční podávací válec nebo gravitaci.

Zajímavostí je, že Kverneland 6500F od revolučních lisů FastBale (lisování bez zastavení) zdědil odolné válce a komponenty hnacího ústrojí. Použita je integrální jednodílná hlavní vstupní převodovka a rozdělené hnací ústrojí, zatímco lisovací komora a rotor jsou poháněny 1¼” hnacími řetězy. Přibyl i jeden válec v komoře, namísto 17 jich tu nyní najdeme 18. Dva válce jsou umístěny na spodu komory lisu a poskytují extra podporu při manipulaci s těžkými balíky s nižším obsahem sušiny. Hustotu balíků má na starosti nový hydraulický systém, který zajišťuje jejich maximální slisování pro maximální vytlačení vzduchu z balíku. Válce v komoře jsou uloženy pomocí 50mm dvouřadých kuličkových ložisek, která jsou použita na všech hodně namáhaných místech.

Kverneland 6500F je dostupný ve variantě s 15 nebo 25 noži v systému SuperCut pre-chop a je standardně vybaven automatickým mazáním řetězu a mazacím systémem ložisek.

Nový lis 6500F se veřejnosti představil na mezinárodním zemědělském veletrhu Agritechnica 2019 v Hannoveru.

Představení novinek Kverneland/Vicon v Norsku

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička, Kverneland

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.