TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Nová generace velkoplošného žacího stroje Kverneland 5387 MT pro vysoké výkony

Zveřejněno: 5. 11. 2019

Nový žací stroj Kverneland 5387 MT je s dvojicí jednotek určen ke spojení s čelním žacím strojem do tzv. „motýlu“. Novinka vychází z platformy 5300, takže využívá veškerých osvědčených prvků zvyšujících kvalitu sklizně a ovládání stroje.

Žací stroj Kverneland 5387 MT

Kromě nové generace pluhů, Kverneland na představení novinek v Norsku prakticky předvedl i nový žací stroj 5387 MT s pracovním záběrem 8,75 m. Novinka je založena na platformě série 5300, tudíž obsahuje osvědčené prvky, jako je zavěšení QuattroLink, SemiSwing ocelové V prsty a dvojí nastavení protistěny kondicionéru.

Žací kombinace je vhodná pro traktory od výkonu 180 koní. Skládá se ze dvou jednotek o délce 3,2 m. Každá jednotka má osm kulatých disků. Ve standardu je žací stroj nabízen s jednoduchým mechanickým ovládáním a nebo s pohodlnějším volitelným ovladačem ComfortControl s elektrohydraulickým skládáním a rozkládáním.

Osvědčený systém kopírování QuattroLink zůstal. Systém odpružení je složen ze čtyřramenného zavěšení umožňujícího flexibilní kopírování povrchu ve vertikálním směru (400 mm nahoru a 300 mm dolů) a příčnou adaptaci v rozsahu 30°.

Co se týče kondicionéru, jeho kryty lze nastavit jak na přední, tak zadní straně, čímž se přizpůsobí různé intenzitě plodin. To je využíváno při seči vysokých plodin – v této situaci lze otevřít přední i zadní stranu, aby bylo umožněno velkému množství pokoseného materiálu volně plynout, a nedocházelo tak k zablokování. Pokosený materiál je možné standardně ukládat na široko, široká křídla je možné vyřadit bez použití nářadí z činnosti a zvolit libovolnou šířku výsledného řádku.

Specifikace modelu.
Specifikace modelu.

Žací stroj se přepravuje v pozici na 90°, aby při přepravě nedocházelo ke kontaktu se stromy a zajistila se patřičná stabilita. Venkovní gumoumělohmotné kryty se automaticky hydraulicky sklápí do přepravní polohy. Stroj parkuje ve vertikální poloze díky parkovací noze, aby nezabíral příliš mnoho místa.

Žací stroj 5387 MT se veřejnosti představí na mezinárodním zemědělském veletrhu Agritechnica 2019 v Hannoveru.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.