AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Speciální traktory Rex vstupují do nového roku s moderními technologiemi

Zveřejněno: 2. 1. 2019

Landini Rex 4 modelového roku 2019 ve světle modré metalíze a s matnými černými koly. To byl model, který se vystavoval na veletrhu EIMA a byl ve finále soutěže Traktor roku 2019 v kategorii „Best of Specialized“. Jedná se o novinku společnosti Landini.

Landini Rex 4

Landini Rex 4 s kabinou ve verzích F (6 typů), GT a V (5 typů) s výkonem motoru v rozmezí od 70 do 112 koňských sil dává jasně najevo, že je určen do speciálního nasazení, jako jsou sady a vinice. Výkon dodává motor Deutz AG s EGR a zpracováním výfukových plynů a DOC bez DPF. Standardem ve výbavě je přepínač, který umožňuje snadné a pohodlné ukládání a načítání určitých otáček motoru.

Hlavní novinkou v řadě Rex 4 je nový systém ADS (Advanced Driving System). Jedná se o inovativní hybridní asistenční systém pro řidiče, který využívá pokročilé mechatronické systémy, které obsluze pomáhají při všech terénních a silničních manévrech. Systém zajišťuje spojení se satelitním systémem řízení a řídí polohu kol při práci na svazích a v řádcích. Jízdní komfort je optimalizován vyztužením řízení v závislosti na rychlosti, což je standard v automobilovém průmyslu. Kola se automaticky přesouvají do původní polohy.

Účinnost práce v terénu zajišťuje multifunkční joystick "vše v jednom". Ten umožňuje řídit nebo aktivovat hydraulické funkce a systém Landini Fleet Management, aby bylo možné zaznamenat pracovní dobu a práci. Současně lze zaznamenávat data pro službu údržby a v případě potřeby lze v reálném čase povolit dálkovou diagnostiku.

Kabina traktoru disponuje ochranou Cat 4 a nabízí nový tlakový systém. Prostor řidiče je tak chráněn i při práci s rosičem nebo postřikovačem. Palubní řízení nepřetržitě sleduje tlakové podmínky v kabině a aktuální účinnost filtrů.

Hydraulika se skládá z dvojitého čerpadla o výkonu 28 l/min pro řízení a 50 l/min pro závěs a řídicí jednotky. Na přání je možná verze 41 l/min.

Na veletrhu EIMA v Itálii byla ještě představena nová řada Rex 3, která obsahuje tři modely s výkony od 55 do 75 koňských sil. Výkon dodává čtyřválcový motor Kohler o objemu 2,5 litrů (16V), který jsou vybaveny systémem DOC bez regenerace.

S rozvorem 1950 mm a hmotnosti 2000 kg je Rex 3 ideální do vinic. Další silnou stránkou je kompaktnost a nízká výška pouze 1280 mm. Mechanická převodovka z dílny Landini nabízí rychlosti 16+16.

Nechybí ani pásové verze Trekker série 4, jejichž výkon začíná na 76 k a končí na 107 k. Výkon dodává rovněž motor Deutz AG. Traktory disponují novou konstrukcí kapoty. Pásové traktory nabízejí perfektní řešení pro extrémní pracovní podmínky. Zadní závěs má zdvihací kapacitu 2 650 kg a při použití dvou pomocných válců se kapacita zvýší na 3 400 kg. Interiér traktorů je přepracován – nová ergonomie ovládacích prvků, použití nové sedačky a digitálního přístroje. Také kapacita palivové nádrže se zvýšila.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Landini

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.