Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Správný rozhoz posklizňových zbytků je důležitější, než se zdá

Zveřejněno: 29. 7. 2018

Sklízet tak, aby sláma byla co nejkratší, vyžaduje vysokou spotřebu paliva. Proto se doporučuje řezání, zemědělec by měl přijmout vhodný kompromis a ujistit se, že drtič u sklízecí mlátičky je v dobrém technickém stavu, uvádí GetreideMagazin.

Ilustrační foto - autor Stockr, shutterstock.com

Pěstitelé kladou stále větší nároky na sklízecí mlátičky. Tím jak se zvyšuje jejich pracovní záběr, je vyžadován rozhoz posklizňových zbytků do šířky celého pracovního záběru stroje. Naštěstí již mnoho výrobců sklízecích mlátiček tuto možnost nabízí.

Zvažte možnost tvrdších nožů

Délka slámy, která projde drtičem, je zpravidla dlouhá dva až pět centimetrů, délku určuje počet nožů, rychlost a mezera mezi noži a těmi protilehlými. V dřívějších letech činila délka slámy často šest nebo osm centimetrů, díky použití čtyř řad nožů. Nejdůležitější je, aby byly nože ostré. To má pozitivní vliv na kvalitu sklizně, ale také se tím šetří palivo. Dobré vlastnosti vykazují tzv. tvrdé nože, ty jsou ale 3x až 4x dražší, ale mají delší životnost a tím se nemusí často měnit.

Rozprostření po celé šířce záběru stroje

Nejen délka slámy je důležitá, ale také, aby byla sláma rovnoměrně rozložena po celé šířce záběru stroje. Velké záběry lišt sklízecích mlátiček a uspokojivé rozložení slámy a plevelů se obtížně kombinuje, uvádí GetreideMagazin. Výrobci sklízecích mlátiček to samozřejmě vědí, a proto představují vlastní automatické systémy, které by měly usnadnit tuto operaci. Někteří výrobci osazují drtiče velkými vodicími deskami a přizpůsobení se podmínkám závisí na obsluze stroje.

„Management rostlinných zbytků je důležitý především v systému minimálního zpracování půdy, kdy je kladen velký důraz na pravidelné rozptýlení zbytků v celém záběru sklízecí mlátičky. K tomu nabízejí výrobci různé systémy, např. drtič s aktivním rozdělením slámy nebo přímo rotorový metač slámy Claas, John Deere, New Holland. Tyto systémy mohou rozmetat slámu i na více jak 12 metrů záběru. Je nutné si uvědomit, že na kvalitu rozmetání má vliv nastavení směrovacích plechů drtiče i působení bočního větru. U mlátičky JD S960i jsou použita všechna známá zařízení pro nastavení drtiče slámy, takže řidič už nemusí kvůli změně nastavení opouštět kabinu,“ píše doc. Ing. Jiří Mašek, Ph.D. pro stránku Agrojournal.cz.

Sklízecí mlátičky Claas Lexion řady 700 mají například řízený radiální rozhazovač. „Oba mechanicky poháněné rozhazovací rotory radiálního rozhazovače mají vždy dva pohyblivé usměrňovací plechy. Díky tomu dosahuje sklízecí mlátička Lexion efektivního rozptýlení slámy po celém pracovním záběru. A to při minimálním vynaložení síly i při nepříznivých podmínkách, jako je rozdílná vlhkost slámy, silný boční vítr nebo práce v bočním svahu,“ píše Claas na svých stránkách. Dále třeba také u modelů řady 600 je možné šířku rozhozu řezanky nastavovat jak společně pro oba rotory, tak i samostatně pro každý z nich. Regulace podle sklonu mlátičky a směru větru probíhá automaticky.

Řízený radiální rozhazovač Claas.
Řízený radiální rozhazovač Claas.

U sklízecích mlátiček New Holland CR je k dispozici systém OptiSpread™, jenž zajistí aktivní rozhazování doširoka. „Volit lze mezi uspořádáním rotoru drtiče se čtyřmi nebo šesti řadami nožů s větrnými lopatkami nainstalovanými na vnějších hranách rotoru pro zajištění vysokého výkonu při rozhazovaní. Vysokootáčkový drtič se 3500 ot/min zaručuje jemné drcení slámy a široké rozhazování i u nejobjemnějších plodin,“ píše New Holland.

CR Opti-Spread™ Plus system New Holland.

Rozhoz po celé šířce záběru není doménou jen nejvýkonnějších sklízecích mlátiček, ale také „menších“ strojů, jako je řada T od výrobce John Deere. I tam lze volit mezi dvěma druhy drtičů, s různým počtem nožů a jejich provedení, které zajišťují jemné drcení a volitelné lopatky drtiče také rovnoměrné rozptýlení.

Rozhoz posklizňových zbytků u sklízecí mlátičky John Deere řady T.
Rozhoz posklizňových zbytků u sklízecí mlátičky John Deere řady T.

Systém Residue Management u větší sklízecí mlátičky John Deere řady S.

Rovnoměrné rozptýlení posklizňových zbytků usnadňuje následné zpracování půdy radličkovým nebo talířovým nářadím a je předcházeno některým chorobám rostlin.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Archiv firem

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.