Pozvánka na Polní den společnosti HORSCH. Ždírec 26. 6. 2024 od 9:30 hod.
Dnes je 4.5. – svátek slaví Květoslav

Stabilní vývoj firmy Claas i přes nejisté tržní prostředí

Zveřejněno: 1. 1. 2020

Claas, jeden z předních mezinárodních výrobců zemědělské techniky, zaznamenal mírný meziroční nárůst tržeb na 3,898 miliardy EUR (předchozí rok: 3,889 miliardy EUR). Zisk před zdaněním klesl na 136 milionů EUR (předchozí rok: 226 milionů EUR).

Výrobní linka Claas

„Claas zaznamenal stabilní vývoj ve stále negativnějším tržním prostředí. Navzdory očekávanému poklesu příjmů jsme systematicky investovali do další digitalizace a rozšíření našich pozic na trhu,“ řekl Thomas Böck, generální ředitel skupiny Claas.

Ve Francii a ve zbytku západní Evropy došlo k významnému nárůstu tržeb. Ve východní Evropě se obchod rozvíjel dobře, zatímco tržby v Německu klesly v důsledku povětrnostních podmínek. Mimo Evropu byla situace smíšená a celkové tržby se meziročně snížily. Investice do výzkumu a vývoje dosáhly nového rekordního maxima ve výši 244 milionů EUR (předchozí rok: 233 milionů EUR).

Investice do pozemků, budov a zařízení se opět zvýšily na 125 milionů EUR (předchozí rok: 113 milionů EUR). Na jaře otevřel Claas nové testovací a ověřovací středisko ve svém sídle v Harsewinkelu, které slouží k testování funkčnosti a trvanlivosti nových součástek. Kromě současné modernizace výroby traktorů ve Francii probíhají přípravy na podobnou modernizaci montážního závodu sklízecích mlátiček v Německu. Proběhly také další procesy lokalizace ve výrobě v ruském Krasnodaru, stejně jako dokončení nového skladu v německém Hammu (pro efektivní mezinárodní dodávku náhradních dílů).

K 30. září 2019 se počet zaměstnanců na celém světě mírně zvýšil na 11 448 (předchozí rok: 11 132). V Německu se počet zaměstnanců zvýšil o 3,9 procenta na 5 503 (předchozí rok: 5 295) a ve Francii počet vzrostl o 2,4 procenta na 2 301 (předchozí rok: 2 246), přičemž tyto počty zahrnují mnoho nových IT specialistů a inženýrů. Počet učňů v celé skupině vzrostl na 735 (předchozí rok: 714).

Autor: Milan Jedlička
Foto: Claas

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.