Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 28.4. – svátek slaví Vlastislav

Štěpkovače Junkkari k likvidaci dřevnatých materiálů

Zveřejněno: 4. 12. 2023

Pro zpracování dřevnatého materiálu je vhodný štěpkovač. Ten má v nabídce finská firma Junkkari, kterou v České republice zastupuje společnost AgroKonzulta Žamberk. Uplatní se při likvidaci dřevní hmoty (větve, celé stromky apod.) po těžbě dřeva, prořezávce a úklidu lesa, parků, zahrad a povodí řek.

Štěpkovače Junkkari k likvidaci dřevnatých materiálů.

Junkkari má v sortimentu mimo jiné i model Junkkari HJ 252 G. Nesený štěpkovač Junkkari HJ 252 G je k traktoru připojený pomocí PTO hřídele a elektrických kabelů. Podávání materiálu zajištují hydraulikou traktoru poháněné podávací válce. Hydraulický systém stroje vyžaduje průtok od 5 do 20 l/min a tlak minimálně 140 barů.

Štěpkovač Junkkari HJ 252 G disponuje ochranným systémem „No-Stress“, který při snížení otáček traktoru zastaví podávací zařízení štěpkovače. Podávací válce navíc odsunou dřevní hmotu od řezacího disku. Jakmile se stroj znovu roztočí a dosáhne předepsaných otáček, obsluha opětovně aktivuje podávací zařízení.

Dřevěný materiál (stromy, kmeny) jsou vždy přiváděny do štěpkovačů Junkkari s pomocí hydraulických podávacích válců.
Dřevěný materiál (stromy, kmeny) jsou vždy přiváděny do štěpkovačů Junkkari s pomocí hydraulických podávacích válců.

Materiál je nutné vkládat k válcům ručně přes plnicí otvor. Kontrolu přitom zajišťují elektrická tlačítka umístěná na obou stranách plnicího otvoru, kolem něhož je jako bezpečnostní prvek instalován žlutý ochranný rám. Pokud dojde k jeho stlačení, podávací mechanizmus se zastaví. Vkládání materiálu usnadňují dva zmíněné hydraulické válce pracující se stejnou obvodovou rychlostí a zajišťující rovnoměrnou kvalitu štěpky. V případě ucpání je možné použít zpětný chod pro snadné vyčištění.

Řezací disk štěpkovačů Junkkari je vybaven čtyřmi noži, které lze plynule nastavit podle požadované velikosti štěpky.
Řezací disk štěpkovačů Junkkari je vybaven čtyřmi noži, které lze plynule nastavit podle požadované velikosti štěpky.

Materiál je na štěpkovací disk vkládán pod úhlem 45° – toto nastavení usnadňuje stroji práci a zároveň šetří vynaloženou energii. Tento způsob zpracování hmoty patří obecně k nejrozšířenějším. Hlavní výhodou je jednoduché konstrukční řešení štěpkovače Junkkari HJ 252 G. Řezací disk má průměr 94 cm a váhu 172 kg. Štěpkovací disk je opatřen vynášecími lopatkami. Ty spolu s otočným komínem a výstupní naklápěcí koncovkou usnadňují rozhození štěpky či plnění odvozního prostředku.

Mezi volitelnou výbavu patří extra sada nožů a lamač štěpky řezacího disku.
Mezi volitelnou výbavu patří extra sada nožů a lamač štěpky řezacího disku.

O zpracování materiálu se stará čtveřice nožů, které lze v závislosti na požadované velikosti štěpky plynule nastavovat. Výsledná frakce může být i jemnější, záleží na nastavení vzdálenosti nožů od disku. Štěpkovač Junkkari HJ 252 G lze však alternativně provozovat i s pouhými dvěma noži. Namísto chybějících dvou nožů jsou v takovém případě namontovány krycí desky. Přínos dvounožové verze uživatelé obzvláště ocení, je-li provozována s traktorem o nižším výkonu. K výbavě na přání pak patří lamač štěpky, jenž se montuje na nože. Zajišťuje jednotnou velikost štěpky v případě, že jsou zpracovávány malé a tenké větvičky.

Na závěr zmíníme ještě jeden model z nabídky – Junkkari HJ 172. Je vhodný pro zpracování kmenů a větví do průměru 17 cm. Štěpkovač Junkkari HJ 172 je k dispozici ve dvou verzích – G a GT. Model GT je oproti G vybaven vlastním hydraulickým okruhem, nádrží a pumpou.