Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 23.4. – svátek slaví Vojtěch

Střežené tajemství sklizně bílého máku

Aktualizováno: 6. 5. 2018

Obrázky a videa ze sklizně konopí v Holandsku se proslavily po celém světě. Ještě zajímavější je ale sklizeň bílého máku v Austrálii.

Společnost TPI se specializuje na pěstování máku v Austrálii a od roku 2014 získala od tamních úřadů povolení pěstovat odrůdu bílého máku pro výrobu opia a morfinu. Pěstování černého máku je v České republice a jinde ve světě naprosto běžné. Sklizeň černého máku se provádí klasicky za pomocí sklízecí mlátičky a semínka pak nalezneme třeba na bílém pečivu nebo se dále zpracují na olej.

Odrůda bílého máku je ale pěstována velmi vzácně. Pěstuje se pro výrobu opia a morfinu pro lékařské účely. Aby se pěstování hlídalo a zamezilo se jeho zneužití mimo lékařství, je pěstování regulováno ze strany úřadů. Existují i mezinárodní úmluvy o výrobě opia. Bílý mák je považován za léčivo od roku 1961. Vzhled bílého máku se podobá modrému máku, barva je jediný způsob, jak je mezi sebou rozlišit. Bílý mák nemá kvalitu pro výrobu oleje ani kvalitní chuť. Bílý mák je pro zemědělce velmi výnosnou rostlinou – z jednoho hektaru je až tisíce dolarů.

Nejvíce bílého máku se vypěstuje ve Francii – až 20 % světové produkce nebo 40 tun morfia za rok. Sklizeň probíhá za přísných bezpečnostních opatření a vozy s mákem hlídá Francouzská národní policie. Z důvodu ochrany zemědělců a pěstitelů je focení a natáčení sklizně bílého máku ve Francii zakázáno.V České republice se pěstuje kromě černého máku také modrý i výše představený, bílý mák. Většina sklizeného bílého máku jde na vývoz a jedná se poměrně o velké množství. Stroj na sklizeň bílého máku je zajímavý tím, že výrazně eliminuje ztráty oproti klasické sklízecí mlátičce. Ztráty minimalizuje prostřednictvím ventilátoru, který saje spadlá semínka na zem během sklizně.

Níže máme jedinečnou možnost vidět fotografie a dokonce video ze sklizně bílého máku v Austrálii právě společností TPI.

Poppy harvesters doing their thing #poppies #harvest #fendt #tasmania #farming

Příspěvek sdílený Jarrod Smith (@jarrod_smith87),

Poppie harvesting live action #poppies #fendt #927 #harvest #tasmania #farming

Příspěvek sdílený Jarrod Smith (@jarrod_smith87),

Poppies being harvested #poppies #harvest #fendt

Příspěvek sdílený Jarrod Smith (@jarrod_smith87),

Autor: Milan Jedlička
Foto: jarrod_smith87

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.